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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  20/08/2007
Data da última atualização:  06/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  METAY, A.; OLIVER, R.; SCOPEL, E.; DOUZET, J. M.; MOREIRA, J. A. A.; MARAUX, F.; FEIGL, B. J.; FELLER, C.
Afiliação:  AURÉLIE METAY, ISTOM; ROBERT OLIVER, CIRAD; ERIC SCOPEL, CIRAD; JEAN-MARIE DOUZET, CIRAD; JOSE ALOISIO ALVES MOREIRA, CNPAF; FLORENT MARAUX, CIRAD; BRIGITTE J. FEIGL, CENA; CHRISTIAN FELLER, IRD.
Título:  N2O and CH4 emissions from soils under conventional and no-till management practices in Goiânia (Cerrados, Brazil).
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Geoderma, v. 141, n. 1/2, p. 78-88, Sept. 2007.
DOI:  10.1016/j.geoderma.2007.05.010
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Nitrous oxide (N2O) and methane (CH4) are important greenhouse gases (GHG) produced respectively by the naturally occurring microbial processes of incomplete denitrification or nitrification and methanogenesis. Tillage practices and climate affect the release of HGs. No tillage (DMC) systems may increase CO2?C fixation in soil but also N2O and CH4 emissions. The aim of this article is to question whether the positive effect of a DMC system observed on carbon storage for the topsoil layer in Cerrado soils is offset or not by the N2O and/or CH4 emissions.
Palavras-Chave:  CH4; N2O; Plantio convencional; Soil C sequestration.
Thesagro:  Cerrado; Plantio Direto; Solo.
Thesaurus Nal:  Brazil.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF25995 - 1UPCAP - DD20072007
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  08/06/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OLIVEIRA FILHO. J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; RODRIGUES, M. A. V.; SILVA, G. C.; MENDONÇA, G. M. N. de; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Recent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 390, 133149, 2022.
Páginas:  13 p.
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133149
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Betalains are natural nitrogenous water-soluble pigments found in species belonging to the Caryophyllales order and in mushrooms. Betalains can be considered multifunctional molecules due to their diverse bioactivities such as antioxidant, antimicrobial, anticancer, and anti-inflammatory. Furthermore, they can detect pH variations in foods and are considered promising colorimetric bioindicators. The bioactivities of betalains have improved their use as active and bioactive agents, and colorimetric indicators in the development of edible and biodegradable films for foods, which are trends in the food packaging market. Thus, this review presents the state-of-art information on the use of betalains as a multifunctional molecule in the development of smart, active, and bioactive edible and biodegradable packaging for foods. Studies have revealed that betalains can be successfully used to develop: smart films to indicate the freshness and spoilage of foods such as shrimp, fish, and chicken; active films with antimicrobial and antioxidant potentials to increase the shelf life of sausage and shrimp; and bioactive films with health benefits
Palavras-Chave:  Active packaging; Natural pigment; PH indicator; Smart packaging.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143861/1/P-Recent-advances-in-the-development-of-smart-active-and-bioactive.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18011 - 1UPCAP - DDPROCI.22/562022/61
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