Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  18/11/2020
Data da última atualização:  18/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROCHA, K. C.; ALONSO, C. G.; LEAL, W. G. de O.; SCHULTZ, E. L.; ANDRADE, L. A.; OSTROSKI, I. C.
Afiliação:  K.C. Rocha, Universidade Federal de Goiás; C.G. Alonso, Universidade Federal de Goiás; WESLEY GABRIEL DE OLIVEIRA LEAL, CNPAE; EMERSON LEO SCHULTZ, CNPAE; L. A. Andrade, Universidade Federal de Goiás; I. C. Ostroski, Universidade Federal de Goiás.
Título:  Slow pyrolysis of Spirulina platensis for the production of nitrogenous compounds and potential routes for their separation.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Bioresource Technology, v. 313, 123709, Oct. 2020.
ISSN:  0960-8524
Idioma:  Inglês
Notas:  Supplementary data to this article can be found online athttps://doi.org/10.1016/j.biortech.2020.123709.
Conteúdo:  The potential of microalgae Spirulina platensis to the production of nitrogenous compounds in liquid fraction viaslow pyrolysis was evaluated. Aiming to identify the best condition which maximized liquid yield, the effects of operational conditions mass load, temperature, and heating rate were evaluated using Experimental Design and Response Surface Methodology techniques and optimized with Differential Evolution methodology. The composition of liquid fraction was analyzed by GC?MS and the effect of the same operational conditions in nitrogenous compounds formation was analyzed. The separation of nitrogenous compounds was evaluated by extraction and adsorption techniques. The results indicated that the heating rate significantly impacted both the liquid yield and the formation of the nitrogenous compounds. At optimal conditions, a maximum liquid yield of 64.59% was obtained. The extraction and adsorption processes showed to be promising routes for the purification of nitrogenous compounds, however, extraction was more selective to separate them.
Palavras-Chave:  Fine chemistry.
Thesagro:  Biomassa; Nitrogênio; Química.
Thesaurus Nal:  Biomass; Nitrogen compounds; Pyrolysis; Spirulina platensis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3748 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/01/2019
Data da última atualização:  27/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BRUNETTO, G.; BENEDET, L.; AMBROSINI, V. G.; COMIN, J. J.; MELO, G. W. B. de; SANTOS, M. A. dos; LOURENZI, C. R.; LOSS, A.; BELLI FILHO, P.; SCHMITT, D. E.; COUTO, R.
Afiliação:  Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria - Departamento de Solos - Santa Maria (RS), Brazil; Lucas Benedet, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil; Vítor Gabriel Ambrosini, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil; Jucinei Jose Comin, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil.; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Matheus Ademir dos Santos, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil; Cledimar Rogério Lourenzi, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil; Arcangelo Loss, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil.; Paulo Belli Filho, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil.; Djalma Eugênio Schmitt, Universidade Federal de Santa Catarina - Centro de Ciências Rurais - Florianópolis (SC), Brazil; Rafael Couto, Universidade Federal de Santa Maria - Departamento de Solos - Santa Maria (RS), Brazil.
Título:  Copper and zinc fractions in the profile of an Inceptisol cultivated with apple in southern Brazil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Bragantia, v. 77, n. 2, Apr./June 2018. Epub.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.2017033
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study aimed to evaluate the accumulation and distribution of Cu and Zn fractions in the profile of an Inceptisol by application of fungicides with a previous history of apple cultivation in southern Brazil. Stratified soil samples (0.0 ? 0.025 m, 0.025 ?0.050 m, 0.05 ? 0.10 m, 0.10 ? 0.15 m, 0.15 ? 0.20 m and 0.20 ? 0.40 m depth) were collected in two apple orchards (8 years old and 18 years old), and in a native pasture area adjacent to the orchards. The soil was subjected to analysis of physical and chemical properties and to chemical fractionation of Cu and Zn. The fractions of soluble, exchangeable, organic, residual and total Cu and Zn accumulated in the topsoil (0.0 ? 0.025 m) of the orchards, being higher in the orchard cultivated for 18 years. Most Cu, especially in the topsoil of the 18 years old orchard, accumulated in the less stable organic fraction, which can potentiate toxicity to plants and transfer Cu e Zn to ground water. In deeper layers, Cu was also distributed in the residual and mineral fractions, which are more stable. Most Zn in the soil of the apple orchards was distributed in the mineral and residual fractions, which have low mobility and low potential toxicity to plants. Key words: Malus domestica, trace elements, toxicity, environmental contamination.
Palavras-Chave:  Environmental contamination; Southern Brazil.
Thesagro:  Malus Domestica.
Thesaurus NAL:  Apples; Copper; Toxicity; Trace elements; Zinc.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190038/1/Copper-and-zinc-fractions-in-the-profile-of-an-Inceptisol-cultivated-with-apple-in-southern-Brazil.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18097 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional