|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
02/01/2019 |
Data da última atualização: |
23/09/2019 |
Autoria: |
MAGALHÃS-GUEDES, K. T.; VIANA, R. O.; BRAGA JUNIOR, R. A.; DIAS, D. R.; FERREIRA, C. D.; NUNES, I. L.; SCHWAN, R. F. |
Afiliação: |
Karina Teixeira Magalhães-Guedes, Universidade Federal da Bahia - UFB/Faculdade de Farmácia/Departamento de Bromatologia; Roberta Oliveira Viana, Universidade Federal de Lavras - UFLA/Departamento de Biologia/Setor de Microbiologia; Roberto Alves Braga Junior, Universidade Federal de Lavras - UFLA/Departamento de Engenharia; Disney Ribeiro Dias, Universidade Federal de Lavras - UFLA/Departamento de Ciências dos Alimentos; Camila Duarte Ferreira, Universidade Federal da Bahia - UFB/Escola de Nutrição; Itaciara Larroza Nunes, Universidade Federal da Bahia - UFB/Escola de Nutrição; Rosane Freitas Schwan, Universidade Federal de Lavras - UFLA/Departamento de Biologia/Setor de Microbiologia. |
Título: |
Laser biosensor use for the microbial metabolic activity assessment of kefir vinegar. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 11, p. 1276-1280, Nov. 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Scientific Notes.
Título em português: Uso de biossensor a laser para avaliação da atividade metabólica microbiana do vinagre de kefir. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to verify the use of a laser biosensor for the microbial metabolic activity assessment of kefir vinegar. Kefir grains were inoculated in apple must and were analyzed daily using the biospeckle technique. The initial biological activity was of 14.21 pixels per absolute value of differences (AVD). The biological activity of kefir grains decreased in the early days of fermentation and increased on the fourth day to 11.51 pixels per AVD; however, on the last day, the biological activity of kefir grains decreased to 7.12 pixels (alcoholic fermentation) and to 6.77 pixels per AVD (acetic fermentation). This new biospeckle methodology facilitates the microbiological control in fermentation processes. |
Palavras-Chave: |
Biospeckle; Biossensor; Grão de kefir; Kefir grains. |
Thesagro: |
Vinagre. |
Thesaurus Nal: |
Biosensors; Vinegars. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189581/1/Laser-biosensor-use-for-the-microbial.pdf
|
Marc: |
LEADER 01694naa a2200289 a 4500 001 2102771 005 2019-09-23 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMAGALHÃS-GUEDES, K. T. 245 $aLaser biosensor use for the microbial metabolic activity assessment of kefir vinegar.$h[electronic resource] 260 $c2018 500 $aScientific Notes. Título em português: Uso de biossensor a laser para avaliação da atividade metabólica microbiana do vinagre de kefir. 520 $aThe objective of this work was to verify the use of a laser biosensor for the microbial metabolic activity assessment of kefir vinegar. Kefir grains were inoculated in apple must and were analyzed daily using the biospeckle technique. The initial biological activity was of 14.21 pixels per absolute value of differences (AVD). The biological activity of kefir grains decreased in the early days of fermentation and increased on the fourth day to 11.51 pixels per AVD; however, on the last day, the biological activity of kefir grains decreased to 7.12 pixels (alcoholic fermentation) and to 6.77 pixels per AVD (acetic fermentation). This new biospeckle methodology facilitates the microbiological control in fermentation processes. 650 $aBiosensors 650 $aVinegars 650 $aVinagre 653 $aBiospeckle 653 $aBiossensor 653 $aGrão de kefir 653 $aKefir grains 700 1 $aVIANA, R. O. 700 1 $aBRAGA JUNIOR, R. A. 700 1 $aDIAS, D. R. 700 1 $aFERREIRA, C. D. 700 1 $aNUNES, I. L. 700 1 $aSCHWAN, R. F. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 53, n. 11, p. 1276-1280, Nov. 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
18/07/2022 |
Data da última atualização: |
04/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
BARROS, I. de; PAULA, V. R. de. |
Afiliação: |
INACIO DE BARROS, CNPGL; VANESSA ROMARIO DE PAULA, CNPGL. |
Título: |
A pecuária de leite no Brasil e o aquecimento global. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
MilkPoint, 1 jul. 2022. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Emissão de gás; ILPF. |
Thesagro: |
Efeito Estufa; Produção Leiteira. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144762/1/A-pecuaria-de-leite-no-Brasil-e-o-aquecimento-global.pdf
|
Marc: |
LEADER 00444nam a2200157 a 4500 001 2144762 005 2022-10-04 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBARROS, I. de 245 $aA pecuária de leite no Brasil e o aquecimento global.$h[electronic resource] 260 $aMilkPoint, 1 jul. 2022.$c2022 650 $aEfeito Estufa 650 $aProdução Leiteira 653 $aEmissão de gás 653 $aILPF 700 1 $aPAULA, V. R. de
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|