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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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61.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, M. C. de; JUDICE, D. M.; BARROS, F. S. M.; SANTOS FILHO, L. A. F.; BORGES, R. A. X. Alstroemeriaceae. In: MARTINELLI, G.; MORAES, M A. (Org.). Livro vermelho da flora do Brasil. Rio de Janeiro: Instituto de Pesquisas Jardim Botânico do Rio de Janeiro, 2013. p 116-119.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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62.Imagem marcado/desmarcadoCOSER, T. R.; RAMOS, M. L. G.; FIGUEIREDO, C. C. de; URQUIAGA, S.; CARVALHO, A. M. de; BARROS, F. V. Nitrogen uptake efficiency of maize in monoculture and intercropped with Brachiaria humidicola and Panicum maximum in a dystrophic Red-yellow latosol of the Brazilian Cerrado. Crop & Pasture Science, 2015. 8 p.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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63.Imagem marcado/desmarcadoMAMEDE, M. C. H.; SOUZA, V. C.; PRADO, J.; BARROS, F.; WANDERLEY, M. das G. L.; RANDO, J. G. (org.). Livro vermelho das espécies vegetais ameaçadas do Estado de São Paulo. São Paulo: Instituto de Botânica , 2007. 165 p.

Biblioteca(s): Embrapa Territorial.

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64.Imagem marcado/desmarcadoCAVALCANTI, T. B.; FERNANDEZ, E. P.; XAVIER, R. A.; PRIETO, P. V.; BARROS, F. S. M.; MAURENZA, D. Lythraceae. In: MARTINELLI, G.; MORAES, M. A. (Org.). Livro vermelho da flora do Brasil. Rio de Janeiro: Centro Nacional de Conservação da Flora, 2013. p. 630-638

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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65.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, M. G. da; BARROS, F. M. M. de; OLIVEIRA, S. R. de M.; AMARAL, L. R. do. Biometric characteristics and canopy reflectance association for early-stage sugarcane. Scientia Agricola, v. 76, n. 4, p. 274-280, July/Aug. 2019

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.

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66.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, S. O.; KUHLCAMP, K. T.; BARROS, F. L. de S.; OLIVEIRA, S. B. de; TRINDADE, R. dos S. Path analysis under multicollinearity for papaya production of the Solo and Formosa groups. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 40, n. 3, e-110, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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67.Imagem marcado/desmarcadoLESSA, V. L.; OMURA, M. H.; PACHECO, S.; OLIVEIRA, E. B. DE; BARROS, F. A. R. DE. Obtention and evaluation of physico-chemical and techno-functional properties of macauba (Acrocomia aculeata) kernel protein isolate. Food Research International, v. 161, e 11848, p. 1-13, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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68.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, L. M. da S.; COELHO, R. M.; OLIVEIRA, S. R. de M.; BARROS, F. M. M. de. Mapeamento pedológico digital com base no relevo e treinamento por amostragem de solos desenvolvidos de arenitos. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA FÍSICA APLICADA, 16., 2015, Teresina. Territórios brasileiros: dinâmicas, potencialidades e vulnerabilidades: anais. Teresina: Universidade Estadual do Piauí: Universidade Federal do Piauí, 2015. p. 2740-2746.

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.

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69.Imagem marcado/desmarcadoLOURENÇO, D. da S.; BARROS, F. P.; SANTOS, R. F. da S.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BARBOSA, M. A. G. Reação de cultivares de videira ao oídio no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. p. 237-241. (Embrapa Semiárido. Documentos, 288).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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70.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; BARROS, F. A. R. de; MARTINO, H. S. D. O sorgo na alimentação humana. In: PEREIRA FILHO, I. A.; RODRIGUES, J. A. S. (Ed.). Sorgo: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2015. cap. 15, p. 247-266. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas).

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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71.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. F. da S.; BARROS, F. P.; BATISTA, D. da C.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BARBOSA, M. A. G. Efeito do tratamento com água quente na sobrevivência de Lasiodiplodia theobromae, agente causal da morte descendente da videira. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. p. 215-218. (Embrapa Semiárido. Documentos, 288).

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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72.Imagem marcado/desmarcadoDE BARROS, F. C.; GONÇALVES, M. A.; FUNCK, L. G.; SCHMIDT, F. C.; MOECKE, E. A. S. Fermentação da uva japonesa (H. dulcis) para produção de vinho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre. Integração pesquisa indústria: anais. Porto Alegre: SBCTA, 2002. p. 902-906 1 CD-ROM 1 CD-ROM (CD00060).

Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.

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73.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, F. A.; NASCIMENTO, M. do P. S. B.; BEZERRA NETO, R.; BARROS, F. O.; NASCIMENTO, H. T. S. do. Avaliação de gramíneas na microrregião do Médio-Mearim, MA. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 39., Recife. Anais... Recife: SBZ, 2002. 1 CD-ROM. Editores: Ângela Maria Vieira Batista; Severino Benone Paes Barbosa; Mércia Virginia Ferreira dos Santos; Lúcia Maia Cavalcanti Ferreira.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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74.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, F. H.; CHAVES, J. A. F.; MACEDO, J. A. P.; MENEZES, J. 0.; SILVA, L. A. da. Aspéctos produtivos e economicos da cultura da cenoura Daucus carota L. na região de Baturité-Ceará. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 19., 1979, Florianópolis. Resumos... Florianópolis: EMPASC, 1979. v. 1 p. 105 - 110

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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75.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, C. E. F. de; GONÇALVES, C.; LOPES, V.; TAVARES, A. R.; BARROS, F. de; CASTRO, A. C. R. de. Zingiber: synonymy, accepted and excluded species Ornamental Horticulture, v. 29, n. 2, p. 286-298, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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76.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, M. de M.; OLIVEIRA, J. T. S. de; SILVA, K. J. D. e; FREIRE FILHO, F. R.; BARROS, F. R.; RODRIGUES, E. V. Adaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão-caupi ao Semiárido Piauiense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil. [Búzios]: SBMP, 2011. 4 p. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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77.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, V. A. V.; DIZLEK, H.; BARROS, F. A. R. de; TARDIN, F. D.; FIGUEIREDO, J. E. F.; AWIKA, J. M. Baking process effects and combined cowpea flour and sorghum bran on functional properties of gluten-free cookies. Plant Foods for Human Nutrition, v. 77, p. 552-559, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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78.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA FILHO, R. do N.; DIAS, J. A. R.; BARROS, F. A. L.; FRANCA, V. dos S.; FUJIMOTO, R. Y.; CORDEIRO, C. A. M. Análise da morfometria corporal, rendimento de corte e sensorial da Pescada branca Plagioscion squamosissimus (Heckel, 1840). Biota Amazônia, v. 10, n. 2, p. 25-29, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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79.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; PIROZI, M. R.; MARTINO, H. S. D.; BARROS, F. A. R. de. Mixed sorghum and quinoa flour improves protein quality and increases antioxidant capacity in vivo. LWT. Food, Science and Technology, v. 129, article 109597, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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80.Imagem marcado/desmarcadoBERNARDI, A. C. de C.; WERNECK, C. G.; HAIM, P. G.; MONTE, M. B. de M.; BARROS, F. de S.; VERRUMA-BERNARDI, M. R. Nitrogen, Potassium and Nitrate concentrations of lettuce grown in a substrate with KNO3-enriched zeolite. Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 46, n. 7, 2015. p. 11-15.

Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  10/11/2023
Data da última atualização:  17/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  SANTOS, P. C. S.; TEIXEIRA, B. A.; QUEIROZ, V. A. V.; VIDIGAL, M. C. T. R.; STRINGHETA, P. C.; BARROS, F. A. R. de.
Afiliação:  PAULA CRISTINA SILVA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; BÁRBARA AVANCINI TEIXEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; MÁRCIA CRISTINA TEIXEIRA RIBEIRO VIDIGAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; PAULO CÉSAR STRINGHETA, UNIVERSIDADE DEFERAL DE VIÇOSA; FREDERICO AUGUSTO RIBEIRO DE BARROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Optimization of ultrasound-assisted extraction of sorghum phenolics and effect on the stability of 3-deoxyanthocyanins.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science, v. 88, p. 5078–5092, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1111/1750-3841.16826
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum 3-deoxyanthocyanins (3-DXAs) have greater stability when compared to other anthocyanins. However, the efficiency in extracting these phenolic compounds from cereals, using conventional methods, is low, because most of them are bound to the cell wall. Thus, the aim of this study was to optimize the ultrasound-assisted extraction (UAE) of anthocyanins and total phenolics from sorghum flour, and evaluate the stability of the 3-DXAs. Two frequencies (25 and 45 kHz) were applied in a Central Composite Rotational design to investigate the effect of the variables time (5?75 min) and temperature (30?65°C) using the UAE, with amplitude of the ultrasonic power set at 400 W. In addition, the stability of the 3-DXAs present in the extracts was evaluated. It was possible to successfully optimize the extraction of total anthocyanins (both frequencies) and phenolics (at 45 kHz), and then to obtain equations, to predict their concentrations, with high R2. The efficiency of UAE was observed, increasing the yield of total anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity at the frequencies of 25 and 45 kHz by 30% and 27%, 10% and 5%, and 30% and 15%, respectively. The apigeninidin was the major 3-DXA found in the extracts, and the luteolinidin was the most stable over storage time. Overall, there was no difference in the 3-DXAs stability obtained by the UAE compared to the conventional method. Thus, ultrasound is an alternative to obtaining sorghum extracts rich in 3-DXAs and other ph... Mostrar Tudo
Thesagro:  Antioxidante; Composto Fenólico; Sorgo; Ultrassom.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS30178 - 1UPCAP - DD
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