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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
11/01/1996 |
Data da última atualização: |
16/10/2013 |
Autoria: |
BRITO, J. P. R.; DIAS, J. C. |
Título: |
Sanidade em gado leiteiro. |
Ano de publicação: |
1996 |
Fonte/Imprenta: |
[S.l.] : Tortuga / EMBRAPA-CNPGL, [1996?]. |
Páginas: |
78p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Mastite bovina de A a Z; A fatal leucose; A verminose nos bezerros lactentes; Nova tecnica de combate a brucelose; Duas doencas metabolicas; Novo jeito de controlar doencas; A prevencao dos vermes; Diarreias por corona e rotavirus; Manual da tristeza; Conceitos basicos da qualidade; Os males do leite com residuos; A doenca que vem de fora. |
Palavras-Chave: |
Bovino de leite; Calf; Control; Diarrhoea; Disease; Gado de leite; Helminthose; Helminthoses; Leucoce; Leukosis; Mastite; Prevencao; Quality; Residue; Resudue; Sanidade. |
Thesagro: |
Bezerro; Brucelose; Diarréia; Doença; Leucose; Metabolismo; Qualidade; Resíduo; Verminose. |
Thesaurus Nal: |
dairy cattle; metabolism. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01364nam a2200457 a 4500 001 1317096 005 2013-10-16 008 1996 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aBRITO, J. P. R. 245 $aSanidade em gado leiteiro. 260 $a[S.l.] : Tortuga / EMBRAPA-CNPGL, [1996?].$c1996 300 $a78p. 520 $aMastite bovina de A a Z; A fatal leucose; A verminose nos bezerros lactentes; Nova tecnica de combate a brucelose; Duas doencas metabolicas; Novo jeito de controlar doencas; A prevencao dos vermes; Diarreias por corona e rotavirus; Manual da tristeza; Conceitos basicos da qualidade; Os males do leite com residuos; A doenca que vem de fora. 650 $adairy cattle 650 $ametabolism 650 $aBezerro 650 $aBrucelose 650 $aDiarréia 650 $aDoença 650 $aLeucose 650 $aMetabolismo 650 $aQualidade 650 $aResíduo 650 $aVerminose 653 $aBovino de leite 653 $aCalf 653 $aControl 653 $aDiarrhoea 653 $aDisease 653 $aGado de leite 653 $aHelminthose 653 $aHelminthoses 653 $aLeucoce 653 $aLeukosis 653 $aMastite 653 $aPrevencao 653 $aQuality 653 $aResidue 653 $aResudue 653 $aSanidade 700 1 $aDIAS, J. C.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/02/2021 |
Data da última atualização: |
09/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, K. C. D. da; AMORIM, M. C. C. de; GALVÃO, R. S.; GONÇALVES, Y. B. de O.; SILVA, P. T. de S. e; BARROS, E. S. C. |
Afiliação: |
Kessia Caroline Dantas da Silva, UNIVASF; Miriam Cleide Cavalcante de Amorim, UNIVASF; Renan Santana Galvão, UNIVASF; Yandra Beatriz de Oliveira Gonçalves, UNIVASF; PAULA TEREZA DE SOUZA E SILVA, CPATSA; Eduardo Souza Costa Barros. |
Título: |
Effect of the inoculum/substrate ratio on the biochemical methane potential (BMP) of grape marc. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ambiente & Agua, v. 15, n. 5, 2020. |
DOI: |
10.4136/ambi-agua.2541 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The grape industrialization process produces large volumes of solid organic waste, with the grape bagasse being the main waste generated in the winemaking process. Anaerobic digestion can be used to treat and dispose of agro-industrial biomass waste. The objective of this study was to evaluate the effect of the inoculum/substrate ratio on the Biochemical Methane Potential (BMP) of grape marc. The experiment was performed in laboratory scale through a system of reactor bottles in batches, removing a set of triplicate flasks for sampling and analysis every 48 hours, with the test lasting 12 days. The reactors contained residue, inoculum and 20% of nutritive solution, maintaining 20% of headspace. The reactors were incubated in an incubator at a mesophilic temperature (35 ± 2°C) and shaken manually every 24 hours. Three different inoculum/substrate (I/S) ratios of 0.75, 1.5 and 3 were used to evaluate the methane yield, organic removals and at the end of degradation the morphology of the bacterial community was evaluated by means of scanning electron microscopy. The I/S 3 ratio provided the best results for loading anaerobic systems, indicating that grape marc presents potential for biological treatment through anaerobic digestion. |
Palavras-Chave: |
Bagaço da uva; Biometano; Digestão anaeróbica; PBM; Potencial Bioquímico de Metano; Resíduos agroindustriais; Resíduos sólidos orgânicos. |
Thesagro: |
Biogás; Resíduo; Resíduo Agrícola; Resíduo Industrial; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Anaerobic digestion. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221026/1/Effect-of-the-inoculum-substrate-ratio-on-the-biochemical-methane-potential-BMP-of-grape-marc-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02289naa a2200349 a 4500 001 2129879 005 2021-02-09 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.4136/ambi-agua.2541$2DOI 100 1 $aSILVA, K. C. D. da 245 $aEffect of the inoculum/substrate ratio on the biochemical methane potential (BMP) of grape marc.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe grape industrialization process produces large volumes of solid organic waste, with the grape bagasse being the main waste generated in the winemaking process. Anaerobic digestion can be used to treat and dispose of agro-industrial biomass waste. The objective of this study was to evaluate the effect of the inoculum/substrate ratio on the Biochemical Methane Potential (BMP) of grape marc. The experiment was performed in laboratory scale through a system of reactor bottles in batches, removing a set of triplicate flasks for sampling and analysis every 48 hours, with the test lasting 12 days. The reactors contained residue, inoculum and 20% of nutritive solution, maintaining 20% of headspace. The reactors were incubated in an incubator at a mesophilic temperature (35 ± 2°C) and shaken manually every 24 hours. Three different inoculum/substrate (I/S) ratios of 0.75, 1.5 and 3 were used to evaluate the methane yield, organic removals and at the end of degradation the morphology of the bacterial community was evaluated by means of scanning electron microscopy. The I/S 3 ratio provided the best results for loading anaerobic systems, indicating that grape marc presents potential for biological treatment through anaerobic digestion. 650 $aAnaerobic digestion 650 $aBiogás 650 $aResíduo 650 $aResíduo Agrícola 650 $aResíduo Industrial 650 $aUva 653 $aBagaço da uva 653 $aBiometano 653 $aDigestão anaeróbica 653 $aPBM 653 $aPotencial Bioquímico de Metano 653 $aResíduos agroindustriais 653 $aResíduos sólidos orgânicos 700 1 $aAMORIM, M. C. C. de 700 1 $aGALVÃO, R. S. 700 1 $aGONÇALVES, Y. B. de O. 700 1 $aSILVA, P. T. de S. e 700 1 $aBARROS, E. S. C. 773 $tRevista Ambiente & Agua$gv. 15, n. 5, 2020.
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