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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoGUARANHA, J. M. R. Solanaceae do Rio Grande do Sul - Acnistus schott Roessleria, Porto Alegre, v.6, n.1, p.405-412, 1984

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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2.Imagem marcado/desmarcadoGUARANHA, J. M. R. Estudos preliminares sobre o gênero Cestrum L. (Solanaceae). Loefgrenia, Porto Alegre, n. 73, p. 1-15, jul. 1981.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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3.Imagem marcado/desmarcadoGUARANHA, J. M. R. Estudos preliminares sobre o gênero Nicotiana L. (Solanaceae) no Rio Grande do Sul. Loefgrenia, Porto Alegre, n. 73, p. 1-9, abr. 1983.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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4.Imagem marcado/desmarcadoGUARANHA, J. M. R. O genero Salpichroa miers (solanaceae) no Rio Grande do Sul Roessleria, Porto Alegre, v.8, n.1, p.39-42, 1986

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSTILLNER, F. J.; TARASCONI, L. C.; GUARANHA, J. M. R. Tratamento de mourões. Porto Alegre: FEPAGRO, 1996. 18 p. (FEPAGRO. Circular técnica, 11).

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima... Mostrar Todas

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6.Imagem marcado/desmarcadoSCHUCH, S. L. C.; GUARANHA, J. M. R.; SALTZ, N. A.; GALLARDO, V. R. B. Comportamento de acacia negra (Acacia mearnsii De Wild.), procedentes de arvores sadias e atacadas pela gomose Roessleria, Porto Alegre, v.3, n.1, p.55-64, 1979

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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7.Imagem marcado/desmarcadoBELTRAO, L.; TARASCONI, L. C.; GUARANHA, J. M. R.; PETRY, G. Analise tecnica e economica de manejo de poda em erva-mate. In: CONGRESSO SUL-AMERICANO DA ERVA MATE, 2.; REUNIAO TECNICA DA ERVA MATE, 3., 2000, Encantado. Anais. Porto Alegre: Comissao dos Organizadores / Universidade do Rio Grande do Sul / Fundacao Estadual de Pesquisa Agropecuaria, 2000. p.17-19. Palestra.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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8.Imagem marcado/desmarcadoBELTRÃO, L.; HOEFLICH, V. A.; TARASCONI, L. C.; GUARANHA, J. M. R. Estudo da cadeia produtiva da erva-mate estado do Rio Grande do Sul. Porto Alegre: FEPAGRO, 1998. 52p.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Trigo.

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9.Imagem marcado/desmarcadoSCHUCH, S. L. C.; GUARANHA, J. M. R.; SALTZ, N. A.; GALLARDO, V. R. B. Comportamento de sementes acácia negra (Acacia mearnsii De Wild.), procedentes de árvores sadias e atacadas pela gomose. Petrolina: EMBRAPA-CPATSA, 1982. 9 p. Trabalho apresentado no I Simpósio Brasileiro do Trópico Semi-Árido, Olinda, ago. 1982.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  15/03/2024
Data da última atualização:  15/03/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, I. S.; CORREA, L. C.; BARROS, A. P. A.; BIASOTO, A. C. T.
Afiliação:  ISLAINE SANTOS SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; LUIZ CLÁUDIO CORREA, INSTITUTO DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; ANA PAULA ANDRÉ BARROS, INSTITUTO DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA.
Título:  Effect of thermovinification temperature on the content of phenolic compounds, antioxidant potential, and color of syrah red wines.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168527; SLACAN.
Páginas:  1 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Thermovinification is a winemaking practice that replaces traditional maceration, used to increase the phenolic compound content of red wines, and is applied to the vinification of grapes that did not reach the ideal ripeness level at the time of harvest. The objective of this study was to evaluate the influence of thermovinification temperature on the profile of phenolic compounds, antioxidant potential, and coloration of red wines. The following treatments were carried out: traditional vinification with a 7-day of maceration during the fermentation (VT); thermovinification at 55°C for 2h (TV55); thermovinification at 65°C for 2h (TV65); thermovinification at 75°C for 2h (TV75). The phenolic compounds (n=26) were quantified by HPLC-DAD-FD, total phenolics and antioxidant activity by spectrophotometric methods, and color by CIELab system. The results showed that thermovinification increased the total phenolic content of the wine and also reduced luminosity (L*), making the wine darker. However, higher temperature (75°C) promoted anthocyanin degradation, whereas wines thermovinified at 55°C showed the highest concentrations of these pigments. Thus, the redness coordinate a* was affected by the practice, decreasing as the temperature increased. Among flavonols, kaempferol-3-O-glucoside, quercetin-3-β-D-glucoside, and isorhamnetin-3-O-glucoside were higher in TV65 and TV75 wines. The yellow coordinate b* was higher in thermovinified wines. Regardless of the temperature, the con... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Thermomaceration; Tropical wine.
Thesagro:  Maceração; Vinho.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162895/1/RA-BiasotoACT-15-SLACAN-2023-Ref-168527.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17634 - 1UPCRA - DD
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