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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  11/08/1995
Data da última atualização:  11/08/1995
Autoria:  CRISOSTOMO, J. R.; BARROS, L. de M.
Título:  Melhoramento genetico do cajueiro.
Ano de publicação:  1992
Fonte/Imprenta:  Fortaleza: EMBRAPA - CNPCa, 1992.
Páginas:  39p.
Idioma:  Português
Notas:  Digitado.
Conteúdo:  OBJETIVOS DO MELHORAMENTO. O melhoramento e selecao tem por objetivo basico a escolha das plantas que sao geneticamente mais aptas a satisfazerem melhor as necessidades do homem. No caso do cajueiro, as baixas produtividades que caracterizam a exploracao (menos de 250 kg de castanhas (ha) atualmente no Nordeste, direcionam os programas prioritariamente para a obtencao de plantas mais produtivas e que possibilitem produtividades superiores a 2 ton de castanhas/ha.
Palavras-Chave:  Caju - Melhoramento genetico; Cajueiro; Melhoramento genetico.
Thesagro:  Caju; Seleção.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT1945 - 1UMTFL - --FL 008431993.00843
CPAMN8976 - 1ADDFL - PP660/991999.00660
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  11/10/2016
Data da última atualização:  11/10/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  RIBEIRO, L. F.; BARBOSA, M. M. C.; PINTO, F. de R.; MALUTA, R. P.; OLIVEIRA, M. C.; SOUZA, V. de; MEDEIROS, M. I. M. de; BORGES, L. A.; AMARAL, L. A. do; FAIRBROTHER, J. M.
Afiliação:  Laryssa Freitas Ribeiro, Universidade Estadual Paulista (UNESP) - Jaboticabal, SP, Brazil; Mayhara Martins Cordeiro Barbosa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE) - Quixadá, CE, Brazil; Fernanda de Rezende Pinto, Universidade Federal de Pelotas (UFP) - Pelotas, RS, Brazil; Renato Pariz Maluta, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) - Campinas, SP, Brazil; Mônica Costa Oliveira, UNESP - Jaboticabal, SP, Brazil; VIVIANE DE SOUZA, CNPC; Maria Izabel Merino de Medeiros, Instituto Tecnológico de Alimentos - Bauru, SP, Brazil; Lucimara Antonio Borges, UNESP - Jaboticabal, SP, Brazil; Luiz Augusto do Amaral, UNESP - Jaboticabal, SP, Brazil; John Morris and Fairbrother, Université de Montréal - Saint-Hyacinthe, Canada.
Título:  Antimicrobial resistance and virulence factors of Escherichia coli in cheese made from unpasteurized milk in three cities in Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Foodborne Pathogens and Disease, Larchmont, v. 13, n. 9, p. 469-76, Sep. 2016.
DOI:  10.1089/fpd.2015.2106
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The production of cheeses from unpasteurized milk is still widespread in Brazil, even with a legal ban imposed on its marketing. The manufacture of this cheese is a public health problem, due to the use of raw milk and the poor hygienic conditions throughout the supply chain process. Contamination may occur from several sources and involve several different pathogenic microorganisms, such as Escherichia coli. The latter can cause different clinical manifestations depending on the pathotype involved. Furthermore, some isolates manifest antimicrobial resistance and may be a risk for public health. The purpose of the current study was to investigate the presence of potentially pathogenic E. coli in raw-milk cheese in Brazil and their possible risk to public health. A total of 83 cheeses were collected from three different cities and 169 E. coli isolates were characterized for the presence of enteropathogenic E. coli, Shigatoxigenic E. coli, enterotoxigenic E. coli, extraintestinal pathogenic E. coli (ExPEC) virulence genes, phylogenetic type, antimicrobial resistance, O serogroup, and pulsed-field gel electrophoresis. The number of samples positive for E. coli was highest in Aracaju (90.32%, 28/31). The prevalence of samples positive for potential ExPEC genes was similar for Uberaba and Aracaju (23.07%); the most prevalent ExPEC virulence genes were tsh, iucD, and papC. Isolates from Uberaba had a higher prevalence of resistance to tetracycline (38.46%), amoxicillin/c... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antimicrobial agents; Biological contamination; Contaminação biológica; Gente antimicrobiano; Milk byproducts; Pathogenic Bacteria; Processamento de alimento; Resistance to antibiotics; Resistance to chemicals; Resistência a antibiótico; Resistência antimicrobiana.
Thesagro:  Antibiótico; Bactéria patogênica; Escherichia Coli; Higiene de alimento; Leite de cabra; Produto derivado do leite; Queijo; Resistência química.
Thesaurus NAL:  Food contamination; Goat cheese; Pasteurized milk.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC31654 - 1UPCAP - DD
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