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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, M. de J. N. (Coord.). Atlas Climatológico do Nordeste do Brasil. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Recife: Embrapa Solos, UEP; Campina Grande: UFCG, 2003. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agropecuária Oeste.

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2.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, M. de J. N. (coord.). Atlas climatológico do Nordeste do Brasil. Fortaleza, CE: Embrapa Agroindústria Tropical; Recife, PE: Embrapa Solos - UEP Recife; Campina Grande, PB: UFCG, 2003. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife.

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3.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, M. de J. N. (coord.). Atlas climatológico do Nordeste do Brasil. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Recife: Embrapa Solos-UEP Recife: Campina Grande: UFCG, 2003. 1 CD-RCM. Equipe técnica: Mário Adelmo Varejão-Silva, Célia Campos Braga, José Ivaldo Barbosa de Brito, Alexandre Hugo Cezar Barros, Eyres Diana Ventura Silva, Luís Otávio Peixoto Bastos.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, M. de J. N. (Coord.). Atlas climatológico do Nordeste do Brasil. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Recife: Embrapa Solos - UEP Recife; Campina Grande: UFCG, 2003. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais.

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5.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, M. de J. N. (coord.). Zoneamento pedoclimático da cultura do caju no Nordeste do Brasil e Norte de Minas Gerais. [Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2000]. 1 Mapa, color, 118 cm x 90 cm, escala 1:2000.000.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  05/04/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CÔNSOLO, N. R. B.; ROSA, A. F.; BARBOSA, L. C. G. S.; MACLEAN, P. H.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; TITTO, E. A. L.
Afiliação:  LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA.
Título:  Preliminary study on the characterization of Longissimus lumborum dark cutting meat in Angus × Nellore crossbreed cattle using NMR-based metabolomics.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Meat Science, v. 172, 108350, 2021.
ISSN:  0309-1740
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108350
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this preliminary study was to evaluate meat quality properties, muscle metabolite profile and metabolic pathways associated with the occurrence of dark cutting meat in Angus x Nellore crossbreed cattle. After 14 days’ ageing, dark cutting meat presented a higher pH, lower cooking loss and colour parameters, and greater tenderness compared with normal meat. Dark cutting meat had a higher ATP level and lower concentrations of glucose-6-phosphate, lactate, glucose, serine, threonine, creatine phosphate, inosine, leucine, methionine, succinate and glucose-1-phosphate compared to normal meat. In dark cutting samples, the ultimate pH was positively correlated with carnitine and negatively correlated with glucose-6-phosphate. However, in normal meat, the ultimate pH presented a positive correlation with arginine, leucine, methionine, proline, threonine, tyrosine and valine. Pathway analysis showed that differentiation of the groups was linked to energetic pathways such as starch and sucrose metabolism, the pentose phosphate pathway, amino sugar, nucleotide sugar metabolism, and glycolysis or gluconeogenesis. In conclusion, the occurrence of dark cutting meat has a notable impact on meat quality attributes and concentrations of post-mortem glycolytic metabolites, appears to be correlated with mitochondrial activity and affects energetic metabolic pathways.
Palavras-Chave:  NMR spectroscopy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17743 - 1UPCAP - DDPROCI.21/082021/08
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