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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  06/07/2018
Data da última atualização:  27/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, C. A.; AZEVEDO, M. M. B.; CHAVES, F. C. M.; OLIVEIRA, M. R. de; RODRIGUES, I. A.; BIZZO, H. R.; GAMA, P. E.; ALVIANO, D. S.; ALVIANO, C. S.
Afiliação:  Catia A. Almeida, UFRJ; Mariana M. B. Azevedo; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; MARCELO ROSEO DE OLIVEIRA, CPAA; Igor A. Rodrigues, UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; Daniela S. Alviano; Celuta S. Alviano.
Título:  Piper essential oils inhibit Rhizopus oryzae growth, biofilm formation, and Rhizopuspepsin activity.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Canadian Journal of Infectious Diseases and Medical Microbiology, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1155/2018/5295619
Idioma:  Inglês
Thesagro:  Óleo Essencial; Piperaceae.
Thesaurus Nal:  Antifungal properties; Essential oils; Piper; Rhizopus oryzae.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA36991 - 1UPCAP - DD
CTAA14177 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/01/2019
Data da última atualização:  14/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  HORNUNG, P. S.; BARBI, R. C. T.; TEIXEIRA, G. L.; ÁVILA, S.; SILVA, F. L. de A. da; LAZZAROTTO, M.; SILVEIRA, J. L. M.; BETA, T.; RIBANI, R. H.
Afiliação:  Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Rafaela Cristina Turola Barbi, UFPR; Gerson Lopes Teixeira, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Fernando Lucas de Abreu da Silva, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Joana Léa Meira Silveira, UFPR; Trust Beta, University of Manitoba; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR.
Título:  Brazilian Amazon white yam (Dioscorea sp.) starch: impact on functional properties due to chemical and physical modifications processes.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 134, n. 3, p. 2075-2088, Dec. 2018.
DOI:  10.1007/s10973-018-7353-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The functional properties of starch granules define its application in food and non-food industries. Thus, in this study we investigated thermal, rheological, structural and colour properties of the native and modified starch of the Amazon Dioscorea sp. (white yam) tuber. The Dioscorea sp. native starch was modified by applying single, simultaneous and combined modification agents (sodium hypochlorite, ultraviolet (UV) radiation and microwave irradiation). The thermogravimetric curves showed three main mass losses and increased thermal stability for the triple (NaClO + UV + microwaves) modified sample. The UV-irradiated samples required less energy (enthalpy) to gelatinize as registered by the differential scanning calorimetry. Performing modification using microwaves resulted in starches of highly viscous pastes as recorded by the rapid visco analyser. All the starch gel samples presented thixotropic behaviour, in which pseudoplastic characteristics were adequately described by Ostwald?de Waele and Herschel?Bulkley models. Rheological evaluation also revealed that one-step modified starches could produce stronger gels than the native one. Lower degree of relative crystallinity and a wide range of granule sizes were demonstrated by X-ray diffraction patterns and scanning electron microscopy. The colour measurement revealed the brightening and browning action of NaClO and microwaves, respectively.
Palavras-Chave:  DSC; Microwave irradiation; Radiação ultravioleta; SEM; Starch oxidation; TG/DTG; Tuber starch.
Thesagro:  Amido; Inhame; Oxidação; Tubérculo.
Thesaurus NAL:  Dioscorea; Ultraviolet radiation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56672 - 1UPCAP - DD
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