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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  10/08/2021
Data da última atualização:  10/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, A. de M.; MACIEL, A. M.; SILVA, J. B. G.; MENDONÇA, H. V.; PAULA, V. R. de; OTENIO, M. H.
Afiliação:  ANDRESSA DE MATOS NASCIMENTO, Universidade Federal de Juiz de Fora; ALYNE MARTINS MACIEL, Universidade Federal de Juiz de Fora; JONATHAS BATISTA GONÇALVES SILVA, Universidade Federal de Juiz de Fora; HENRIQUE VIEIRA MENDONÇA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; VANESSA ROMARIO DE PAULA, CNPGL; MARCELO HENRIQUE OTENIO, CNPGL.
Título:  Biofertilizer application on corn (Zea mays) increases the productivity and quality of the crop without causing environmental damage.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Water, Air, and Soil Pollution, v. 231, n. 8, article 414, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11270-020-04778-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated the effect of applying biofertilizer in the soil on the cultivation of corn. Different doses of biofertilizer associated with chemical fertilizer were applied in the soil to meet the plants? nutritional demand. Four months after sowing, plant samples were collected and evaluated, by measuring the height and productivity of biomass, dry matter, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), crude protein (CP), and nitrogen (N). Soil samples were also collected to measure the concentrations of macronutrients, base saturation, and exchangeable acidity. The biofertilizer application did not alter the levels of dry matter, NDF, ADF, CP, and N in the plants, or the concentrations of nitrogen, phosphorus, magnesium, and copper in the soil. Besides this, the largest average values of the plant heights and levels of potassium in the soil were found in the treatment with the highest biofertilizer dose. Notably, there was a significant increase in the quantity of fresh and dry matter in the treatments that received biofertilizer in comparison with the controls. The results obtained indicated the potential of substituting conventional fertilization with fertirrigation using biofertilizer, an alternative procedure that can help reduce the environmental impacts caused by dairy farming, regarding the release of wastewater into watercourses.
Palavras-Chave:  Fertilizante orgânico; Reuso da água.
Thesagro:  Biofertilizante; Fertirrigação; Forragem; Milho.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
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Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25171 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  22/10/2020
Data da última atualização:  22/10/2020
Autoria:  GONÇALVES, F. V.; MEDICI, L. O.; FONSECA, M. P. S. da; GAZIOLA, S. A.; LIMA, G. R.; MACEDO, D. C.; AZEVEDO, R. A.
Afiliação:  FABÍOLA VIEIRA GONÇALVES, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Departamento de Fitotecnia; LEONARDO OLIVEIRA MEDICI, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Departamento de Ciências Fisiológicas; MARCOS PAULO SANTOS da FONSECA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Departamento de Fitotecnia; SALETE APARECIDA GAZIOLA, Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Departamento de Genética; GEPATRIK RODRIGUES LIMA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Departamento de Fitotecnia; DAVID CABRAL MACEDO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Departamento de Fitotecnia; RICARDO ANTUNES AZEVEDO, Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Departamento de Genética.
Título:  Characterization of the development of cowpea cultivars and of the quantity and quality of proteins in their grains.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e00837, 2020.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.00837
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Caracterização do desenvolvimento de cultivares de feijão-caupi e do conteúdo e da qualidade proteica dos seus grãos.
Conteúdo:  Abstract - The objective of this work was to evaluate cowpea (Vigna unguiculata) cultivars regarding plant development and the quantity and quality of soluble proteins in their grains, for breeding purposes. The experiment was conducted in a greenhouse, in a completely randomized experimental design, with the Paulistinha, BRS Novaera, Epace 10, and BR 17-Gurguéia cultivars. Leaf area, shoot fresh and dry matter, leaf protein content, number of nodules, and nodule and root dry matter were evaluated. In mature grains, soluble fractions and soluble amino acids were also quantified, and the electrophoretic analysis was performed with protein denaturation. There were no differences between cultivars for the plant development variables. However, protein quantity and quality in the grain differed between cultivars. 'BRS Novaera' and 'BR 17-Gurguéia' showed a higher soluble protein content in their grains. 'BRS Novaera' exhibited higher contents of two soluble sulfur amino acids - methionine and cysteine - , not differing from 'BR 17-Gurguéia' regarding methionine content. Both cultivars presented protein band polymorphism, but BRS Novaera had an extra band for albumins. The BRS Novaera and BR 17-Gurguéia cultivars have the highest content of soluble proteins in their grains and the greatest protein polymorphism, which makes them suitable for improving the nutritional quality of cowpea. Resumo - O objetivo deste trabalho foi avaliar cultivares de feijão-caupi (Vigna unguiculata) qua... Mostrar Tudo
Thesagro:  Aminoácido; Cisteína; Feijão de Corda; Grão; Polimorfismo; Vigna Unguiculata.
Thesaurus NAL:  Amino acids; Cowpeas; Cysteine; Grains; Leaf protein; Methionine.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216946/1/Characterization-development-cowpea.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65005 - 1UPEAP - DD
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