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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  01/02/2015
Data da última atualização:  17/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LAU, D.
Afiliação:  DOUGLAS LAU, CNPT.
Título:  Trigo: viroses no ataque.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Cultivar Grandes Culturas, Pelotas, v. 15, n. 185, p. 32-36, out. 2014.
ISSN:  1516-358X
Idioma:  Português
Thesagro:  Trigo; Vírus.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117053/1/2014-Cultivar-Grandes-Culturas-v15n185p32-.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT42807 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/09/2023
Data da última atualização:  13/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, C. O.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  EMBRAPA INSTRUMENTAÇÃO; UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; Goiano Federal Institute of Education; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Employing alternative culture media in kefiran exopolysaccharide production: Impact on microbial diversity, physicochemical properties, and bioactivities.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125648, 2023.
Páginas:  1 - 10
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125648
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Kefiran is a biomaterial with potential application in developing novel materials for food technology. In this study, sugarcane sugar (REF), raw sugar (RAS), brown sugar (BRS), soy molasses (SOM), and sugarcane molasses (SCM) were evaluated for the production of kefiran from kefir biomass rather than cow?s milk (CMK), the usual medium. The produced kefiran was purified and characterized by colorimetry, Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), thermogravimetric analysis, and morphology. It was also assayed for antioxidant and antimicrobial activity. SCM had the highest average daily rate of kefir biomass production (29.17 %/day). The composition of the culture medium affected the microbial diversity of kefir grains, and the Lactobacillus genus was the most abundant (39.8 %, 40.0 %, and 83.9 % to SCM, SOM, and CMK, respectively) in the samples that presented the highest biomass production and kefiran extraction yields. FTIR spectra showed that the bands of kefiran produced in REF and RAS were narrower than those of the other samples. Kefiran grew in an alternative culture medium also exhibited higher thermal stability (Tonset and TMax was higher than 250 and 280 ◦C, respectively). Those grown in SOM and SCM displayed antimicrobial and antioxidant activities similar to those of kefiran produced in CMK. The results indicate that agro-industrial by-products (SCM and SOM) are potential alternatives for kefiran production from kefir biomass.
Palavras-Chave:  Soy molasses; Sugarcane molasses.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18273 - 1UPCAP - DDPROCI.23/832023/88
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