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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  19/10/2011
Data da última atualização:  10/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, L. K. F. de; PONSANO, E. H. G.; PINTO, M. F.
Afiliação:  LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; ELISA HELENA GIGLIO PONSANO, UNESP, Araçatuba-SP; MARCOS FRANKE PINTO, UNESP, Araçatuba-SP.
Título:  Cultivation of Rubrivivax gelatinosus in fish industry effluent for depollution and biomass production.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  World Journal of Microbiology & Biotechnology, Oxford, v. 27, n. 11, p. 2553-2558, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  One application of biotechnology that contributes to sustainable development is the utilization of industrial byproducts as substrates for the production of substances of interest by microorganism. In this work, liquid effluent from tilapia fish processing was used as a substrate for the growth of Rubrivivax gelatinosus with the aim of studying the bacterial photo heterotrophic metabolism. Cultivation conditions included 32 ± 2oC, 1,400 ± 200 lux and 7 days. In the initial days, the best cell mass production (0.273 g l-1 with 72 h), specific growth rate (0.188 h-1 with 48 h) and chemical oxygen demand (COD) decrease (43% with 72 h) were reached. Typical bacterial oxycarotenoids were identified after 3 days of cultivation, averaging 3.03 mg g-1 biomass. Bacterial growth in the effluent during the period of study resulted in pH increase to 7.9, total nitrogen, oils and greases and COD decreases of 22.46, 47.71 and 52%, respectively, and dry cell mass production of 0.18 g l-1. The bacterial growth in the wastewater provided biomass and oxycarotenoids and the removal of pollutant load.
Palavras-Chave:  Oxycarotenoids.
Thesagro:  Biomassa; Biotecnologia; Indústria pesqueira; Oreochromis Niloticus.
Thesaurus Nal:  Biomass production; Biotechnology; Fish industry; Rubrivivax gelatinosus.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA7 - 1UPCAP - DDCNPASA-AP062011.006
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101.Imagem marcado/desmarcadoARAUJO, M. T.; AVILA, A. C. de; CUPERTINO, F. P.; MALUF, W. R. Lycopersicon hirsutum nova fonte de resistencia ao virus do vira-cabeca (TSWV). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 23., 1983, Rio de Janeiro, RJ. Resumos... Rio de Janeiro: SOB, 1983. p.164.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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102.Imagem marcado/desmarcadoVILLAS BOAS, G. L.; FRANÇA, F. H.; AVILA, A. C. de; BEZERRA, I. C. Manejo integrado da mosca-branca Bemisia argentifolii. Brasilia: EMBRAPA-CNPH, 1997. 11 p. (EMBRAPA-CNPH. Circular Técnica da Embrapa Hortaliças, 9).
Tipo: Circular Técnica
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103.Imagem marcado/desmarcadoAVILA, A. C.; LIN, M. T.; KITAJIMA, E. W.; CUPERTINO, F. P.; COSTA, C. L. Caracterizacao de um isolado do virus do mosaico do nabo obtido de couve manteiga (Brassica oleracea var acephala Dc). Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.5, n.3, p.311-328, out. 1980.
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104.Imagem marcado/desmarcadoMELO, P. E. de; BRUNE, S.; BUSO, J. A.; AVILA, A. C. de; DUSI, A. N. Breeding potato germplasm for resistance to viruses. Revista Brasileira de Genetica, Ribeirao Preto, v.20, n.3, p.141, ago. 1997. Resumo. Suplemento.
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105.Imagem marcado/desmarcadoGIORDANO, L. de B.; BEZERRA, I. C.; RIBEIRO, S. da G.; AVILA, A. C. de. Breeding tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill.) for resistance to whitefly-transmitted geminiviruses. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE PROCESSING TOMATO, 1., INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL TOMATO DISEASES, 1., 1996, Recife. Proceedings... Alexandria: ASHS / IPA, 1997. p.150-151.
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106.Imagem marcado/desmarcadoREIFSCHNEIDER, F. J. B.; LOPES, C. A.; AVILA, A. C.; CUPERTINO, F. P.; KITAJIMA, E. W. Campo-bio da batata, causado por Pseudomonas solanacearum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 22., 1982, Vitoria, ES. Resumos... Vitoria: SOB, 1982. p.208.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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107.Imagem marcado/desmarcadoREIFSCHNEIDER, F. J. B.; LOPES, C. A.; AVILA, A. C.; CUPERTINO, F. P.; KITAJIMA, E. W. Campo-bio da batata causado por Pseudomonas solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.7, n.3, p.551, out. 1982. Resumo.
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108.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K.; NAVAS-CASTILLO, J.; MELO, P. C. T. de; ÁVILA, A. C. de. Busca por Tomato yellow leaf curl virus e Tomato yellow leaf curl Sardinia virus em tomateiros. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 22, n. 4, p. 799-800, out./dez. 2004.
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109.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A.K.; FONSECA, M. E. N.; AVILA, A. C.; MONTE, D. C. Characterization of Brazilian PVY-O and PVY-N strains from potato. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.24, p.354, ago. 1999. Resumo. Suplemento.
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110.Imagem marcado/desmarcadoBEZERRA, I. C.; POZZER, L.; KORMELINK, R.; RESENDE, R. O.; AVILA, A. C. de. Characterization of the N-genes of two new tospovirus species from zucchini and onion in Brazil. Virus Reviews and Research, Sao Paulo, v.2, n.1-2, p.190, nov. 1997. Resumo.
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111.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, C. D. G.; RESENDE, R. O.; AVILA, A. C. de; BEZERRA, I. C. Circulo parcial de hospedeiros de geminivirus de tomateiro do Distrito Federal determinado por transmissao mecanica e pelo vector Bemisia argentifolii. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.23, p.324, ago. 1998. Resumo. Suplemento.
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112.Imagem marcado/desmarcadoALBUQUERQUE, L. C.; MARTIN, D. P.; AVILA, A. C. de; INOUE-NAGATA, A. K. Characterization of tomato yellow vein streak virus, a begomovirus from Brazil. Virus Genes, Norwell, v. 40, p. 14-147, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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113.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; ÁVILA, A. C. de; NAGATA, T.; INOUE-NAGATA, A. K. Characterization of two potato virus y isolates collected in tomato and pepper plants. Virus Reviews & Research, Florianópolis, v. 9, p. 250-251, 2004. Suplement 1. Resumo. Trabalho apresentado no 15º National Meeting of Virology, São Pedro, 2004.
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114.Imagem marcado/desmarcadoDUSI, N.; TORRES, A. C.; ÁVILA, A. C.; BUSO, J. A. Degenerescence of virus-free seed-garlic in Buritis, MG. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 26, p. 517, ago. 2001. Suplemento. Resumo. Apresentado no 34º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2001.
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115.Imagem marcado/desmarcadoFAJARDO, T. V. M.; AVILA, A. C. de; BUSO, J. A.; RESENDE, R. de O. Complete coat protein nucleotide sequence of garlic common latent virus. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.23, p.316, ago. 1998. Resumo. Suplemento.
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116.Imagem marcado/desmarcadoLOVATO, F. A.; NAGATA, T.; ÁVILA, A. C. de; RESENDE, R. O.; INOUE-NAGATA, A. K. The complete nucleotide sequence of glycoprotein precursor of tomato chlorotic spot virus and groundnut ringspot virus. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S101-102, ago. 2004. Suplemento. Resumo . Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2004.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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117.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, R. de O.; AVILA, A. C. de; GOLDBACH, R. W.; PETERS, D. Comparison of polyclonal antisera in the detection of tomato spotted wilt virus using the double antibody sandwich and cocktail ELISA. Journal of Phytopathology, v.132, p.46-56, 1991.
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118.Imagem marcado/desmarcadoNAGATA, T.; ALMEIDA, A. C. L.; RESENDE, R. O.; AVILA, A. C. de. The competence of four thrips species to transmit and replicate four tospoviruses. Plant Pathology, v. 53, p. 136-140, 2004.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
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119.Imagem marcado/desmarcadoKITAJIMA, E. W.; AVILA, A. C. de; RESENDE, R. de O.; GOLDBACH, R. W.; PETERS, D. Comparative cytological and immunogold labelling studies on different isolates of tomato spotted wilt virus. Journal of Submicroscopic Cytology and Pathology, v.41, n.1, p.1-14, 1992.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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120.Imagem marcado/desmarcadoDUSI, A. N.; ZAMBOLIM, E. M.; GAMA, M. I. C. S.; AVILA, A. C. Purificacao e sorologia de um isolado de CMV de ervilha. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.15, n.2, p.127, 1990. p,127 Resumo
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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