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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, H. C. S. de; SILVA, C. A. da; OBA, E. T.; PAMPLONA, J. H.; MELA, M.; DORIA, H. B.; GUILOSKI, I. C.; RAMSDORF, W.; CESTARI, M. M. Hematologic and hepatic responses of the freshwater fish Hoplias malabaricus after saxitoxin exposure. Toxicon, Oxford, v. 66, p. 25-30, 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, C. A. da; OBA, E. T.; RAMSDORF, W. A.; MAGALHÃES, V. F.; CESTARI, M. M.; RIBEIRO, C. A. O.; ASSIS, H. C. S. de. First report about saxitoxins in freshwater fish Hoplias malabaricus through trophic exposure. Toxicon, Oxford, v. 57, n. 1, p. 141-147, jan. 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá.

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3.Imagem marcado/desmarcadoBASTOS, L. R. S.; BASTOS, L. P.; CARNEIRO, P. C. F.; GUILOSKI, I. C.; ASSIS, H. C. S. de; PADIAL, A. A.; FREIRE, C. A. Evaluation of the water quality of the upper reaches of the main Southern Brazil river (Iguaçu river) through in situ exposure of the native siluriform Rhamdia quelen in cages. Environmental Pollution, v. 231, n. 2, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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4.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. C.; MALHEIROS, D. F.; GUILOZKI, I. C.; MAJOLO, C.; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C.; ASSIS, H. C. S. de; TAVARES-DIAS, M.; YOSHIOKA, E. T. O. Antioxidants effects and resistance against pathogens of Colossoma macropomum (Serassalmidae) fed Mentha piperita essential oil. Aquaculture, v. 490, p. 29-34, Jan. 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental.

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5.Imagem marcado/desmarcadoPAMPLONA, J. H.; OBA, E. T.; SILVA, T. A.; RAMOS, L. P.; RAMSDORF, W. A.; CESTARI, M. M.; RIBEIRO, C. A. O.; ZAMPRONIO, A. R.; ASSIS, H. C. S. de. Subchronic effects of dipyrone on the fish species Rhamdia quelen. Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 74, n. 3, p. 342-349, Mar. 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  27/02/2018
Data da última atualização:  04/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  RIBEIRO, S. C.; MALHEIROS, D. F.; GUILOZKI, I. C.; MAJOLO, C.; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C.; ASSIS, H. C. S. de; TAVARES-DIAS, M.; YOSHIOKA, E. T. O.
Afiliação:  SUZANA CARDOSO RIBEIRO, Unifap. Programa de Pós-Graduação em Biodiversidade Tropical; DAYNA FILOCREÃO MALHEIROS, Unifap. Programa de Pós-Graduação em Biodiversidade Tropical; IZONETE CRISTINA GUILOZKI, UFPR; CLAUDIA MAJOLO, CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA; HELENA CRISTINA SILVA DE ASSIS, UFPR; MARCOS TAVARES DIAS, CPAF-AP; ELIANE TIE OBA YOSHIOKA, CPAF-AP.
Título:  Antioxidants effects and resistance against pathogens of Colossoma macropomum (Serassalmidae) fed Mentha piperita essential oil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 490, p. 29-34, Jan. 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Immunostimulants in farmed fish diets has been considered an effective approach to health management. This study aimed to assess antioxidant effects and resistance against pathogens of Colossoma macropomum (tambaqui) fed essential oil (EO) of M. piperita at 0%, 0.5%, 1.0% and 1.5% kg−1 commercial feed during 30 days. Tambaqui were challenged with Aeromonas hydrophila and did not present clinical signs of alterations. Higher hepatic catalase activity was observed in fish fed 1.0% of M. piperita EO, compared with 1.5%. Renal superoxide dismutase and glutathione peroxidase decreased in the fish fed M. piperita EO. Hepatic and renal lipid hydroperoxide increased among fish fed diets with 1.0 and 1.5% of EO. Tambaqui fed 1.0% of M. piperita EO showed respiratory activity increase, compared with 0.5%. Monocytes and PAS-GL were abundant in fish fed higher EO concentrations. Reduction in monogenoideans abundance was observed in fish fed 0.5 and 1.0% of EO. Although anti-helminth effects were observed, M. piperita EO in tambaqui diet did not promote leukocytes and lysozyme activity increases at the concentrations assessed. It can be suggested that other concentrations should be tested in future studies, as the combined use with other products, such as immunostimulants and probiotics.
Palavras-Chave:  Animal parasite; Aromatic plant; Chemical reaction; White blood cell.
Thesagro:  Consumo alimentar; Glóbulo branco; Parasito de animal; Peixe de água doce; Planta aromática; Reação quimica; Toxidez.
Thesaurus NAL:  Animal parasites and pests; Chemical reactions; Food consumption; Freshwater fish; Leukocytes; Toxicity.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173230/1/CPAF-AP-2018-Antioxidants-effects-and-resistance.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA36728 - 1UPCAP - DD
CPAF-AP17946 - 1UPCAP - DD
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