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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  24/04/2021
Data da última atualização:  12/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TÁVORA, F. T. P. K.; BEVITORI, R.; MELLO, R. N. de; CINTRA, M. M. D. F.; OLIVEIRA NETO, O. B.; FONTES, W.; CASTRO, M. S.; SOUSA, M. V.; FRANCO, O. L.; REIS, A. M. dos.
Afiliação:  FABIANO T. P. K. TÁVORA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA, MG; ROSANGELA BEVITORI, CNPAF; RAQUEL NEVES DE MELLO, CNPAF; MARIA MONICA DOMINGUES F CINTRA, CNPAF; OSMUNDO B. OLIVEIRA NETO, CENTRO UNIVERSITARIO UNIEURO, Brasília-DF; WAGNER FONTES, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; MARIANA S. CASTRO, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; MARCELO V. SOUSA, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; OCTAVIO L. FRANCO, UNIVERSIDADE CATÓLICA DE BRASÍLIA; ANGELA MEHTA DOS REIS, Cenargen.
Título:  Shotgun proteomics coupled to transient-inducible gene silencing reveal rice susceptibility genes as new sources for blast disease resistance.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Proteomics, v. 241, 104223, June 2021.
ISSN:  1874-3919
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jprot.2021.104223
Idioma:  Inglês
Português
Notas:  Na publicação: Angela Mehta.
Conteúdo:  A comparative proteomic analysis between two near-isogenic rice lines, displaying a resistant and susceptible phenotype upon infection with Magnaporthe oryzae was performed. We identified and validated factors associ-ated with rice disease susceptibility, representing a flourishing source toward a more resolute rice-blast resis-tance. Proteome profiles were remarkably different during early infection (12 h post-inoculation), revealing several proteins with increased abundance in the compatible interaction. Potential players of rice susceptibility were selected and gene expression was evaluated by RT-qPCR. Gene Ontology analysis disclosed susceptibility gene-encoded proteins claimed to be involved in fungus sustenance and suppression of plant immunity, such as sucrose synthase 4-like, serpin-ZXA-like, nudix hydrolase15, and DjA2 chaperone protein. Two other candidate genes, picked from a previous transcriptome study, were added into our downstream analysis including pyr-abactin resistant-like 5 (OsPYL5), and rice ethylene-responsive factor 104 (OsERF104). Further, we validated their role in susceptibility by Transient-Induced Gene Silencing (TIGS) using short antisense oligodeoxyr-ibonucleotides that resulted in a remarkable reduction of foliar disease symptoms in the compatible interaction. Therefore, we successfully employed shotgun proteomics and antisense-based gene silencing to prospect and functionally validate rice potential susceptibility factors, which could be furth... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gene ontology; Plant immunity; PTO-based TIGS; RT-qPCR; S-gene; Transient-Induced gene silencing.
Thesagro:  Arroz; Brusone; Doença de Planta; Oryza Sativa.
Thesaurus Nal:  blast disease; disease resistance; foliar diseases; Magnaporthe oryzae; plant diseases and disorders; proteomics; rice.
Categoria do assunto:  --
S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN38524 - 1UPCAP - DD
CNPAF36019 - 1UPCAP - DD20212021
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  28/11/2022
Data da última atualização:  28/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  NASCIMENTO, R. Q.; RIBEIRO, C. V. D. M.; COLAUTO, N. B.; SILVA, L. da; LEMOS, P. V. F.; FERREIRA, E. de S.; LINDE, G. A.; MACHADO, B. A. S.; TAVARES, P. P. L. G.; BIASOTO, A. C. T.; GUEZ, M. A. U.; CARVALHO, N.; ASSIS, D. de J.; SILVA, J. B. A. da; SOUZA, C. O. de.
Afiliação:  RENATA QUARTIERI NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; CLÁUDIO VAZ DI MAMBRO RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; NELSON BARROS COLAUTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; LARISSA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; PAULO VITOR FRANÇA LEMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; EDERLAN DE SOUZA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; GIANI ANDREA LINDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; BRUNA APARECIDA SOUZA MACHADO, SENAI; PEDRO PAULO LORDELO GUIMARÃES TAVARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; MARCELO ANDRES UMSZA GUEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; NATÁLIA CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; DENÍLSON DE JESUS ASSIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; JANIA BETÂNIA ALVES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; CAROLINA OLIVEIRA DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA.
Título:  Utilization of agro-industrial residues in the rearing and nutritional enrichment of Zophobas atratus larvae: new food raw materials.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 27, n. 20, article 6963,2022.
ISSN:  1420-3049
DOI:  https://doi.org/10.3390/molecules27206963
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstrcat: Edible insects are a potential alternative food source of high feed conversion efficiency and protein content. Zophobas atratus is an edible insect that adapts to different diets, enabling sustainable rearing by adding value to by-products and agro-industrial residues. This study aimed to evaluate the performance and nutritional characterization of Zophobas atratus larvae fed with different proportions of grape residue. Physicochemical analysis of the diets and larvae (AOAC procedures), fatty acid profile (chromatographic techniques), metals and non-metals (inductively coupled plasma optical emission spectrometry), larval mass gain, feed conversion efficiency, and mortality rate were assessed. The replacement of 25% of the conventional diet with grape residue increased lipid, ash, and fiber contents and reduced protein, carbohydrates, and energy. It promoted greater mass gain, lower mortality rate, and reduced larval growth time by 51%. Among the replacements, 25% resulted in the second-highest content of calcium, sodium, magnesium, and zinc, and the lowest content of potassium and phosphorus in the larvae. The 100% replacement resulted in the highest amounts of C18:2n6 (27.8%), C18:3n3 (2.2%), and PUFA (30.0%). Replacing 25% of the conventional diet with grape residue is equivalent to the conventional diet in many aspects and improves several larvae performance indices and nutritional values.
Thesagro:  Alimentação; Inseto; Nutrição Animal; Suplemento Alimentar; Uva.
Thesaurus NAL:  Crop residues; Economic sustainability; Edible insects; Food conversion; Grapes; Zophobas atratus.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148850/1/Marques-Utilization-agro-industrial-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17259 - 1UPCAP - DD
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