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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
22/05/1998 |
Data da última atualização: |
25/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
LANA, M. M.; NASCIMENTO, E. F.; MELO, M. F. de. |
Afiliação: |
MILZA MOREIRA LANA, CNPH; EDSON F. NASCIMENTO, EMATER-DF; MÁRIO FELIPE DE MELO, EMATER-DF. |
Título: |
Manipulação e comercialização de hortaliças. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
Brasilia: EMBRAPA-SPI / EMBRAPA-CNPH, 1998. |
Páginas: |
41 p. |
ISBN: |
85-7383-024-7 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Hortaliças como organismos vivos. Respiração. Perda de água por transpiração. Doenças. Danos mecânicos. Amadurecimento. Como aumentar a durabilidade das hortaliças. Ponto de colheita. Abobrinha. Abóbora-madura. Acelga. Aipo ou salsão. Alface. Alho. Alho-porro. Aspargo. Batata. Batata-doce. Berinjela. Beterraba. Brócolis. Cebola. Cenoura. Chicória. Chuchu. Couve-comum. Couve-chinesa. Couve-flor. ervilha-verde. Espinafre. Feijão-de-vagem. Jiló. Mandioquinha-salsa. Moranga. Nabo. Pepino. Pimentão. Quiabo. Rabanete. Repolho. Tomate. Transporte. Embalagens. Refrigeração. Hortaliças minimamente processadas. Controle de estoque. Exposição dos produtos na área de vendas. Calendário de comercialização da Ceasa do Distrito Federal. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Handling; Handling losses; Losses; Manueseio; Manuseio; Package; Perda por manipulacao; Posharvest; Postharvest; Transport; vegatables. |
Thesagro: |
Comercialização; Embalagem; Hortaliça; Horticultura; Perda; Pós-Colheita; Refrigeração; Transporte. |
Thesaurus Nal: |
commercialization; freezing; horticulture; marketing; packaging; trade; vegetables. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171669/1/digitalizar0252.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
25/07/2018 |
Data da última atualização: |
21/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
NUNES, K. S. D.; ASSALIN, M. R.; VALLIM, J. H.; JONSSON, C. M.; QUEIROZ, S. C. do N. de; REYES, F. G. R. |
Afiliação: |
KATIA SANTOS DAMACENA NUNES, FEA Unicamp; MARCIA REGINA ASSALIN, CNPMA; JOSE HENRIQUE VALLIM, CNPMA; CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; FELIX GUILLERMO REYSE REYES, FEA UNICAMP. |
Título: |
Multiresidue method for quantification of sulfonamides and trimethoprim in tilapia fillet by liquid chromatography coupled to quadrupole time-of-flight mass spectrometry using QuEChERS for sample preparation. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Analytical Methods in Chemistry, v. 2018, article 4506754, 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1155/2018/4506754 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: A multiresidue method for detecting and quantifying sulfonamides (sulfapyridine, sulfamerazine, sulfathiazole, sulfamethazine, sulfadimethoxine, sulfamethoxazole, and sulfamethoxypyridazine) and trimethoprim in tilapia fillet (Oreochromis niloticus) using liquid chromatography coupled to mass spectrometry was developed and validated. The sample preparation was optimized using the QuEChERS approach. The chromatographic separation was performed using a C18 column and 0.1% formic acid in water and acetonitrile as the mobile phase in the isocratic elution mode. Method validation was performed based on the Commission Decision 2002/657/EC and Brazilian guideline. The validation parameters evaluated were linearity (r>=0.99); limits of detection (LOD) and quantification (LOQ), 1 ng·g-1 and 5 ng·g-1, respectively; intraday and interdays precision (CV lower than 19.4%). The decision limit (CC alfa 102.6-120.0 ng·g-1 and 70 ng·g-1 for sulfonamides and trimethoprim, respectively) and detection capability (CC beta 111.7 140.1 ng·g-1 and 89.9 ng·g-1 for sulfonamides and trimethoprim, respectively) were determined. Analyses of tilapia fillet samples from fish exposed to sulfamethazine through feed (incurred samples) were conducted in order to evaluate the method. This new method was demonstrated to be fast, sensitive, and suitable for monitoring sulfonamides and trimethoprim in tilapia fillet in health surveillance programs, as well as to be used in pharmacokinetics and residue depletion studies. MenosAbstract: A multiresidue method for detecting and quantifying sulfonamides (sulfapyridine, sulfamerazine, sulfathiazole, sulfamethazine, sulfadimethoxine, sulfamethoxazole, and sulfamethoxypyridazine) and trimethoprim in tilapia fillet (Oreochromis niloticus) using liquid chromatography coupled to mass spectrometry was developed and validated. The sample preparation was optimized using the QuEChERS approach. The chromatographic separation was performed using a C18 column and 0.1% formic acid in water and acetonitrile as the mobile phase in the isocratic elution mode. Method validation was performed based on the Commission Decision 2002/657/EC and Brazilian guideline. The validation parameters evaluated were linearity (r>=0.99); limits of detection (LOD) and quantification (LOQ), 1 ng·g-1 and 5 ng·g-1, respectively; intraday and interdays precision (CV lower than 19.4%). The decision limit (CC alfa 102.6-120.0 ng·g-1 and 70 ng·g-1 for sulfonamides and trimethoprim, respectively) and detection capability (CC beta 111.7 140.1 ng·g-1 and 89.9 ng·g-1 for sulfonamides and trimethoprim, respectively) were determined. Analyses of tilapia fillet samples from fish exposed to sulfamethazine through feed (incurred samples) were conducted in order to evaluate the method. This new method was demonstrated to be fast, sensitive, and suitable for monitoring sulfonamides and trimethoprim in tilapia fillet in health surveillance programs, as well as to be used in pharmacokinetics and residue d... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Análise Química; Cromatografia; Resíduo Quimico; Tilápia. |
Thesaurus NAL: |
Multiresidue analysis; Sulfonamides; Tilapia (common name). |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180321/1/2018AP05.pdf
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Marc: |
LEADER 02505naa a2200277 a 4500 001 2093555 005 2022-04-21 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1155/2018/4506754$2DOI 100 1 $aNUNES, K. S. D. 245 $aMultiresidue method for quantification of sulfonamides and trimethoprim in tilapia fillet by liquid chromatography coupled to quadrupole time-of-flight mass spectrometry using QuEChERS for sample preparation.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: A multiresidue method for detecting and quantifying sulfonamides (sulfapyridine, sulfamerazine, sulfathiazole, sulfamethazine, sulfadimethoxine, sulfamethoxazole, and sulfamethoxypyridazine) and trimethoprim in tilapia fillet (Oreochromis niloticus) using liquid chromatography coupled to mass spectrometry was developed and validated. The sample preparation was optimized using the QuEChERS approach. The chromatographic separation was performed using a C18 column and 0.1% formic acid in water and acetonitrile as the mobile phase in the isocratic elution mode. Method validation was performed based on the Commission Decision 2002/657/EC and Brazilian guideline. The validation parameters evaluated were linearity (r>=0.99); limits of detection (LOD) and quantification (LOQ), 1 ng·g-1 and 5 ng·g-1, respectively; intraday and interdays precision (CV lower than 19.4%). The decision limit (CC alfa 102.6-120.0 ng·g-1 and 70 ng·g-1 for sulfonamides and trimethoprim, respectively) and detection capability (CC beta 111.7 140.1 ng·g-1 and 89.9 ng·g-1 for sulfonamides and trimethoprim, respectively) were determined. Analyses of tilapia fillet samples from fish exposed to sulfamethazine through feed (incurred samples) were conducted in order to evaluate the method. This new method was demonstrated to be fast, sensitive, and suitable for monitoring sulfonamides and trimethoprim in tilapia fillet in health surveillance programs, as well as to be used in pharmacokinetics and residue depletion studies. 650 $aMultiresidue analysis 650 $aSulfonamides 650 $aTilapia (common name) 650 $aAnálise Química 650 $aCromatografia 650 $aResíduo Quimico 650 $aTilápia 700 1 $aASSALIN, M. R. 700 1 $aVALLIM, J. H. 700 1 $aJONSSON, C. M. 700 1 $aQUEIROZ, S. C. do N. de 700 1 $aREYES, F. G. R. 773 $tJournal of Analytical Methods in Chemistry$gv. 2018, article 4506754, 2018.
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