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Registros recuperados : 13 | |
1. | | SILVA, M. A. A.; SOUZA, M. M.; SILVA, G. S.; MELO, C. A. F.; CORRÊA, R. X.; ARAÚJO, I. S.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. da. Analysis of transferability of microsatellite primers (SSR) in wild Passiflora species and intraspecific genetic diversity in Passiflora alata. Genetics and Molecular Research, v. 13, n. 3, p. 5908-5918, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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2. | | ARAUJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A.; PEREIRA, M. G.; LOPES, U. V.; FALEIRO, F. G.; MACHADO, R. C.; QUEIROZ, V. T.; GUIMARAES, C. T.; BROWN, J. S. Identificação de QTLs em cacau (Theobroma cacao L.): qualidade da manteiga. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 49., 2003, Águas de Lindóia. A dupla hélice do DNA: [resumos]. Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2003. p. 678. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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3. | | BARBOSA FILHO, E. de A.; PEREIRA, G. E.; TEIXEIRA-ARAUJO, A. A.; SARAIVA, L. C.; ARAUJO, I. S.; ARAUJO, W. A.; NASCIMENTO, R. L.; CARVALHO, F. O. Effects of consuming different doses of red wine on male blood pressure. Conscientiae Saúde, v. 18, p. 263-272, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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4. | | FALEIRO, F. G.; PEREIRA, M. G.; CLEMENT, D.; LOPES, U. V.; YAMADA, M. M.; ARAÚJO, I. S.; PIRES, J. L.; PEREIRA, J. L. Mapping genes of resistance in cocoa. In: COMMON FUND FOR COMMODITIES. Project: The use of molecular biology techniques in search for varieties resistant to wotches' broom disease of cocoa. Amsterdam: CFC, 2010. Cap. 2. p. 34-52. (CFC Technical Paper, 55). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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5. | | FALEIRO, F. G.; LOPES, U. V.; YAMADA, M. M.; MELO, G. R. P.; MONTEIRO, W. R.; PIRES, J. L.; ROCHA, J. B.; BAHIA, R. C. S.; GOMES, L. M. C.; ARAÚJO, I. S.; FALEIRO, A. S. G. Genetic diversity of cacao accessions selected for resistance to witches' broom based on RAPD markers. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Viçosa, MG, v. 4, n. 1, p. 12-17, Mar. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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6. | | RAMOS, S. R. R.; PEREIRA, T. N. S.; QUEIRÓZ, M. A. de; ARÁUJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A. de; DAHER, R. F.; AMARAL JÚNIOR, A. T. do; PEREIRA, M. G. Divergência genética em cultivares tradicionais de abóbora via marcadores F-AFLP. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 2., 2003, Porto Seguro. Melhoramento e qualidade de vida: anais. Porto Seguro: SBMP, 2003. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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7. | | RAMOS, S. R. R.; PEREIRA, T. N. S.; QUEIRÓZ, M. A. de; ARAÚJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A. de; DANER, R. F.; AMARAL JÚNIOR, A. T. do; PEREIRA, M. G. Divergência genética em cultivares tradicionais de abóbora via marcadores F-AFLP. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 2., 2003, Porto Seguro. Melhoramento da qualidade de vida: [anais]. Porto Seguro: SBMP, 2003. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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8. | | RAMOS, S. R. R.; CORDEIRO, C. M. T.; PEREIRA, T. N. S.; QUEIRÓZ, M. A. de; ARAÚJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A.; DAHER, R. F.; AMARAL JÚNIOR, A. T. do; PEREIRA, M. G. Avaliação de critérios de amostragem para indicação da coleção nuclear de variedades tradicionais de abóbora coletadas na Região Nordeste do Brasil. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 5., 2005, Montevideo, Uruguay. Resúmenes... Montevideo: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria: Universidad de la República, Facultad de Agronomía, 2005. p. 80. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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9. | | RAMOS, S. R. R.; CORDEIRO, C. M. T.; PEREIRA, T. N. S.; QUEIROZ, M. A. de; ARAÚJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A.; DAHER, R. F.; AMARAL JÚNIOR, A. T. do; PEREIRA, M. G. Avaliação de critérios de amostragem para indicação da coleção nuclear de variedades tradicionais de abóbora coletadas na Região Nordeste do Brasil. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 5., 2005, Montevideo, Uruguay. Resúmenes... Montevideo: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria: Universidad de la República, Facultad de Agronomía, 2005. n. 217, p. 80. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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10. | | RAMOS, S. R. R.; CORDEIRO, C. M. T.; QUEIRÓZ, M. A. de; SOUZA FILHO, G. A. de; ARAÚJO, I. S.; PEREIRA, M. G.; DAHER, R. F.; AMARAL JÚNIOR, A. T. do; PEREIRA, T. N. S. Avaliação de estratégias para quantificação da variabilidade genética molecular em abóbora e indicação para estruturação da coleção nuclear. Horticultura Brasileira, v. 23, n. 2, p. 450, ago. 2005. Suplemento. Edição dos resumos: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 45.; CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 2., 2005, Fortaleza, CE. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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11. | | SANTOS, E. A.; SOUZA, M. M.; ABREU, P. P.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. DA; ARAÚJO, I. S.; VIANA, A. P.; ALMEIDA, A. -A. F.; FREITAS, J. G. O. Confirmation and characterization of interspecific hybrids of Passiflora L. (Passifloraceae) for ornamental use. Euphytica, v. 184, p. 389-399, 2012. p. 389-399 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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12. | | FALEIRO, F. G.; QUEIROZ, V. T.; LOPES, U. V.; GUIMARÃES, C. T.; PIRES, J. L.; YAMADA, M. M.; ARAÚJO, I. S.; PEREIRA, M. G.; SCHNELL, R.; SOUZA FILHO, G. A.; FERREIRA, C. F.; BARROS, E. G.; MOREIRA, M. A. Mapping QTLs for witches'broom (Crinipellis perniciosa) resistance in cacao (Theobroma cacao L.). Euphytica, v. 149, p. 227-235, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Milho e Sorgo. |
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13. | | ARAÚJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A. de; PEREIRA, M. G.; FALEIRO, F. G.; QUEIROZ, V. T. de; GUIMARAES, C. T.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. de; MACHADO, R. C. R.; PIRES, J. L.; SCHENELL, R.; LOPES, U. V. Mapping of quantitative trait loci for butter content and hardness in cocoa beans (Theobroma cacao L.) Plant Molecular Biology Reporter, v. 27, n. 2, jun. 2009. p. 177-183 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 13 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
11/05/2010 |
Data da última atualização: |
16/07/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ARAÚJO, I. S.; SOUZA FILHO, G. A. de; PEREIRA, M. G.; FALEIRO, F. G.; QUEIROZ, V. T. de; GUIMARAES, C. T.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. de; MACHADO, R. C. R.; PIRES, J. L.; SCHENELL, R.; LOPES, U. V. |
Afiliação: |
IONÁ S. ARAÚJO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; GONÇALO A. de SOUZA FILHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; MESSIAS G. PEREIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; FABIO GELAPE FALEIRO, CPAC; VAGNER T. de QUIEROZ, BIAGRO; CLAUDIA TEIXEIRA GUIMARAES, CNPMS; MAURÍLIO A. MOREIRA, BIOAGRO; EVERALDO G. de BARROS, BIOAGRO; REGINA C. R. MACHADO, CENTRO DE PESQUISAS ALMIRANTE CACAU; JOSÉ L. PIRES, CEPEC; RAYMOND SCHENELL, SUBTROPICAL HORTICULTURE RESEARCH STATION; UILSON V. LOPES, CEPEC. |
Título: |
Mapping of quantitative trait loci for butter content and hardness in cocoa beans (Theobroma cacao L.) |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Molecular Biology Reporter, v. 27, n. 2, jun. 2009. |
Páginas: |
p. 177-183 |
DOI: |
10.1007/s11105-008-0069-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cocoa butter is an important raw material for the chocolate, pharmaceutical, and cosmetic industries. The butter content and quality in cocoa beans are genetically controlled characteristics, and affect its commercial value and industrial applicability. In the present work, an F2 population derived from the cross between the ICS-1 and Scavina-6 cocoa clones was used for molecular mapping. A linkage map was constructed based on amplified fragment length polymorphism, random amplified polymorphic DNA, and simple sequence repeat markers, resulting in a total of 273 markers, distributed in 14 linkage groups (LGs). Phenotyping of butter content was performed after ether extraction and butter hardness was determined by sweeping differential calorimetry. One quantitative trait locus (QTL) associated to butter content was mapped at linkage group 9 (LG9) and two QTLs for butter hardness were identified at linkage groups 9 and 7 (LG9 and LG7). The two QTLs mapped at the LG9 explained 51.0% and 28.8% of the phenotypic variation for butter content and hardness, respectively. These QTLs were concentrated in the same map region, suggesting a close genetic linkage or pleiotropic effect. The QTLs identified may be useful in further marker-assisted selection breeding programs aimed at cocoa butter quality improvement. |
Thesagro: |
Cacau; Gordura vegetal; Manteiga de cacau; Theobroma cacao. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02252naa a2200325 a 4500 001 1783347 005 2010-07-16 008 2009 bl --- 0-- u #d 024 7 $a10.1007/s11105-008-0069-9$2DOI 100 1 $aARAÚJO, I. S. 245 $aMapping of quantitative trait loci for butter content and hardness in cocoa beans (Theobroma cacao L.) 260 $c2009 300 $ap. 177-183 520 $aCocoa butter is an important raw material for the chocolate, pharmaceutical, and cosmetic industries. The butter content and quality in cocoa beans are genetically controlled characteristics, and affect its commercial value and industrial applicability. In the present work, an F2 population derived from the cross between the ICS-1 and Scavina-6 cocoa clones was used for molecular mapping. A linkage map was constructed based on amplified fragment length polymorphism, random amplified polymorphic DNA, and simple sequence repeat markers, resulting in a total of 273 markers, distributed in 14 linkage groups (LGs). Phenotyping of butter content was performed after ether extraction and butter hardness was determined by sweeping differential calorimetry. One quantitative trait locus (QTL) associated to butter content was mapped at linkage group 9 (LG9) and two QTLs for butter hardness were identified at linkage groups 9 and 7 (LG9 and LG7). The two QTLs mapped at the LG9 explained 51.0% and 28.8% of the phenotypic variation for butter content and hardness, respectively. These QTLs were concentrated in the same map region, suggesting a close genetic linkage or pleiotropic effect. The QTLs identified may be useful in further marker-assisted selection breeding programs aimed at cocoa butter quality improvement. 650 $aCacau 650 $aGordura vegetal 650 $aManteiga de cacau 650 $aTheobroma cacao 700 1 $aSOUZA FILHO, G. A. de 700 1 $aPEREIRA, M. G. 700 1 $aFALEIRO, F. G. 700 1 $aQUEIROZ, V. T. de 700 1 $aGUIMARAES, C. T. 700 1 $aMOREIRA, M. A. 700 1 $aBARROS, E. G. de 700 1 $aMACHADO, R. C. R. 700 1 $aPIRES, J. L. 700 1 $aSCHENELL, R. 700 1 $aLOPES, U. V. 773 $tPlant Molecular Biology Reporter$gv. 27, n. 2, jun. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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