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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
22/12/2023 |
Data da última atualização: |
22/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LEAL, F. C.; UEDA, K. M.; M. S. T, ARANTES; LIMA, T. A. de M. de; HANSEL, F. A.; MAGALHAES, W. L. E.; HELM, C. V.; FREITAS, R. A. de; FARIAS, F. O.; MAFRA, M. R.; IGARASHI-MAFRA, L. |
Afiliação: |
FERNANDO CASTRO LEAL, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; KARINA MAYUMI UEDA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; MATHEUS SAMPONI TUCUNDUVA ARANTES, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; TIELIDY ANGELINA DE MORAIS DE LIMA, TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF THE SHANNON; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RILTON ALVES DE FREITAS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; FABIANE OLIVEIRA FARIAS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; MARCOS R. MAFRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; LUCIANA IGARASHI-MAFRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ. |
Título: |
Impact of defibrillation technique on the rheological, thermo-mechanical, and nutritional properties of nanosuspensions produced from multiple fractions of pinhão seed (Araucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze). |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 440, 138195, p. 1-10, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138195 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed to evaluate the influence of the mechanical defibrillation technique on the pinhão nano-suspensions production obtained from the whole pinhão, its coat, and almond. The nanosuspensions were characterized concerning their composition, morphology, thermal stability, rheological behavior, compound profiling, and cytotoxicity. The results revealed a significant fiber content in pinhão coat nanosuspension (63.12 ± 0.52 %) and non-fiber carbohydrates in whole pinh˜ao (59.00 ± 0.13 %) and almond (74.39 ± 0.23 %) nanosuspensions. The defibrillation process led to micro/nano-sized fibers in pinh˜ao coat nanosuspensions and small-size starch granules in almond nanosuspensions. The nanosuspensions containing pinhão coat exhibited a gel-like behavior, while almond nanosuspensions displayed liquid-like characteristics. Pinhão coat nano- suspensions presented a significant content of flavonoids and phytosterols, whereas almond-based nano- suspensions contained substantial sugar amounts. No cytotoxicity was observed at the concentrations evaluated. These findings demonstrated that the defibrillation technique impacted the properties of pinhão constituents, allowing their application in new product development. |
Palavras-Chave: |
Almond sourced bioactives; Defibrillation process operation; Desfibrilação mecânica; Nanotecnologia; Pinhão-based nanosuspension; Pinhão-seed fractions. |
Thesagro: |
Pinhão; Produto Florestal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Volume |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
14/09/2011 |
Data da última atualização: |
30/01/2012 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
MARCONDES, C. R.; MARQUES, J. R. F.; ARAÚJO, C. V. de; LÔBO, R. B.; VOZZI, P. A.; MOTA, G. C.; PAZ, C. C. da. |
Afiliação: |
CINTIA RIGHETTI MARCONDES, CPATU; JOSE RIBAMAR FELIPE MARQUES, CPATU; CLÁUDIO VIEIRA DE ARAÚJO, UFRA; RAYSILDO BARBOSA LÔBO, ANCP; PEDRO ALEJANDRO VOZZI, INTA; GERSON COTA MOTA, ASSOCIAÇÃO RURAL DA PECUÁRIA DO PARÁ; CAMILA CARVALHO DA PAZ, UFRA. |
Título: |
Estruturação de dados para avaliação genética de bubalinos em rebanhos-núcleo do Pará: resultados preliminares. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2011. |
Páginas: |
25 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 370). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Versão eletrônica disponível em papel. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Bubalino; Pará. |
Thesagro: |
Búfalo; Melhoramento genético animal. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42049/1/DOC-370.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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