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Registros recuperados : 12 | |
1. | | ROSS, L.; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L. Controle de fungos filamentosos deteriorantes de frutos por leveduras. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 61. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99) Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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2. | | MALDOTTI, V.; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L.; CANOSSA, S.; SILVA, G. A. da. Avaliação de sensibilidade de leveduras neutras a linhagens killer não-Saccharomyces. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 392. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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3. | | NEUENFELDT, N. H.; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L. Caracterização e identificação molecular de leveduras isoladas de uvas Sauvignon Blanc da região de Campo Belo do Sul - SC em 2017. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2017.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 11., 2017, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2017. p. 32. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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5. | | SPEROTTO, J.; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L. Caracterização de leveduras isoladas de uvas da cultivar Malbec de Campo Belo do Sul/SC da Safra de 2016 - Série MCBS16. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 10., 2016, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, 2016. p. 52. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 99) Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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6. | | LIMA, T. R. de; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L. Caracterização da diversidade de leveduras (MCBSf17) isoladas de uvas Malbec de Campo Belo do Sul, SC. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2017.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 11., 2017, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2017. p. 36. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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7. | | BRUNELI, R. E.; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L. Caracterização da diversidade de linhagens de levedura (GTRUf17) isoladas de uvas "Goethe Tradicinal" da Região dos Vales da Uva Goethe, Urussanga-SC. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2017.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 11., 2017, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2017. p. 18. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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9. | | BECK, P.; TEIXEIRA, G. J. G.; MORINI, M. A. L.; AGUSTINI, B. C.; SILVA, G. A. da. Avaliação de leveduras para controle biológico de fungos filamentosos fitopatogênicos . In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 16.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., 2018, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 26 a 27 de setembro de 2018. p. 17. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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10. | | SILVA, G. A. da; CAMARGO, U. A.; ZANUS, M. C.; POLI, J. S.; BONA, G. S. de; GURAK, D. P.; MORINI, M. A. L. Cultivares de uva para suco e sua relação com os teores de polifenóis e com a capacidade antioxidante. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio: Sociedade Brasileira de Fruticultura; Campos dos Goytacazes: Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, 2006. p. 402. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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11. | | CORREA, O. L. dos S.; AGUSTINI, B. C.; FIGUEREDO, J. H. R.; MORINI, M. A. L.; SILVA, G. A. da; ZANUS, M. C. Perfil sensorial de vinhos elaborados por fermentação espontânea e com o Uso de Culturas Iniciadoras Comercial e Autóctone. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 391. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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12. | | POLI, J. S.; SILVA, G. A. da; CAMARGO, U. A.; ZANUS, M. C.; BONA, G. DE; GURAK, P. D.; MORINI, M. A. L. Teores de polifenóis, antocianas, capacidade antioxidante e intensidade de cor em diferentes cultivares e seleções de uva para suco. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 4., 2006, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2006. p. 23 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 12 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
27/04/2020 |
Data da última atualização: |
11/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MAIA, M. C. C.; ARAUJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S.; OLIVEIRA, L. C. de; VASCONCELOS, L. F. L.; LIMA, P. S. da C. |
Afiliação: |
MARIA CLIDEANA CABRAL MAIA, CNPAT; Lúcio Borges de Araújo, Matemático/Estatístico, Doutor, Universidade Federal de Uberlândia/UFU, Departamento de Ciências Exatas; Carlos Tadeu dos Santos Dias, Eng. Agrônomo, Doutor, Universidade Federal do Ceará /UFC Departamento de Ciências do Solo; LUIS CLAUDIO DE OLIVEIRA, CPAF-AC; LUCIO FLAVO LOPES VASCONCELOS, CPAMN; PAULO SARMANHO DA COSTA LIMA, CPAMN. |
Título: |
Early selection in a population of the mangaba (Hancornia speciosa Gomes). |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Agro@mbiente On-line, v. 14, 2020. |
ISSN: |
1982-8470 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.6022 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The mangaba is a fruit tree with great potential for the northeast of Brazil. Due to the scarcity of improved cultivars, and as it is a species that is still in the process of domestication, exploitation has been based on rational and sustainable extractivism by farmer-gatherers. The aim of this study was to analyse the correlations between technological variables of the mangaba, and to carry out an early selection of the genotypes that make up the base population of the mangaba improvement program of Embrapa Meio-Norte. The variables fruit weight, pulp weight and percentage pulp show significant correlation with fruit length and fruit diameter, allowing indirect selection for the first set of variables by means of the latter, which are easily measured. Genotypes 4, 13, 16, 21, 25, 32, 35 and 49 show a positive association with fruit weight, fruit length, fruit diameter, pulp weight and percentage weight, and are therefore candidates for selection. Principal component 1 is associated with fruit weight, fruit length, fruit diameter, skin weight, number of seeds per fruit, seed weight, TTA and pulp weight. These variables can be selected with greater mathematical certainty, since this component concentrates more information regarding variability and is therefore more important. |
Palavras-Chave: |
Componente principal; Correlação fenotípica; Fitomejoramiento; Genetic selection; Principal componentes; Seleção precoce; Selección genetica. |
Thesagro: |
Características Agronômicas; Genótipo; Hancornia Speciosa; Mangaba; Melhoramento Genético Vegetal; Seleção; Seleção Genótipa. |
Thesaurus NAL: |
Agronomic traits; Genetic improvement; Phenotypic correlation; Plant breeding; Principal component analysis. |
Categoria do assunto: |
-- G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212531/1/ART20001.pdf
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Marc: |
LEADER 02612naa a2200433 a 4500 001 2121858 005 2020-12-11 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1982-8470 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.6022$2DOI 100 1 $aMAIA, M. C. C. 245 $aEarly selection in a population of the mangaba (Hancornia speciosa Gomes).$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe mangaba is a fruit tree with great potential for the northeast of Brazil. Due to the scarcity of improved cultivars, and as it is a species that is still in the process of domestication, exploitation has been based on rational and sustainable extractivism by farmer-gatherers. The aim of this study was to analyse the correlations between technological variables of the mangaba, and to carry out an early selection of the genotypes that make up the base population of the mangaba improvement program of Embrapa Meio-Norte. The variables fruit weight, pulp weight and percentage pulp show significant correlation with fruit length and fruit diameter, allowing indirect selection for the first set of variables by means of the latter, which are easily measured. Genotypes 4, 13, 16, 21, 25, 32, 35 and 49 show a positive association with fruit weight, fruit length, fruit diameter, pulp weight and percentage weight, and are therefore candidates for selection. Principal component 1 is associated with fruit weight, fruit length, fruit diameter, skin weight, number of seeds per fruit, seed weight, TTA and pulp weight. These variables can be selected with greater mathematical certainty, since this component concentrates more information regarding variability and is therefore more important. 650 $aAgronomic traits 650 $aGenetic improvement 650 $aPhenotypic correlation 650 $aPlant breeding 650 $aPrincipal component analysis 650 $aCaracterísticas Agronômicas 650 $aGenótipo 650 $aHancornia Speciosa 650 $aMangaba 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aSeleção 650 $aSeleção Genótipa 653 $aComponente principal 653 $aCorrelação fenotípica 653 $aFitomejoramiento 653 $aGenetic selection 653 $aPrincipal componentes 653 $aSeleção precoce 653 $aSelección genetica 700 1 $aARAUJO, L. B. de 700 1 $aDIAS, C. T. dos S. 700 1 $aOLIVEIRA, L. C. de 700 1 $aVASCONCELOS, L. F. L. 700 1 $aLIMA, P. S. da C. 773 $tRevista Agro@mbiente On-line$gv. 14, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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