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Registros recuperados : 559 | |
142. | | VIDAL, M. S.; SOARES, C. P.; SIMÕES-ARAÚJO, J. L.; SCORTECCI, K. C. Isolation and preliminary analysis of cotton fiber promoters genes. In: ANNUAL MEETING OF SBBq, 37., CONGRESS OF THE PABMB, 11., 2008, Águas de Lindóia. Abstracts... Águas de Lindóia: SBBq, 2008. 1 p. Parceria: UFRRJ; UFRN. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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148. | | ARAUJO, J. L. P.; CORREIA, R. C.; ARAÚJO, E. P.; LIRA, M. O. de. Análise do custo de produção e da comercialização do melão orgânico produzido na região do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA E SOCIOLOGIA RURAL, 43.; INTERNATIONAL PENSA CONFERENCE ON AGRI-FOOD CHAIN/NETWORK ECONOMICS AND MANAGEMENT, 5., 2005, Ribeirão Preto, SP. Anais... Ribeirão Preto : FEARP; USP; PENSA; FUNDECE; SOBER, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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150. | | ARAUJO, J. L. P.; CORREIA, R. C.; RAMALHO, P. J. P. Análise dos custos de produção e rentabilidade da cultura do tomateiro na região do Submédio São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, v, 24, n. 1, jul. 2006. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Resumos Expandidos do 46. Congresso Brasileiro de Olericultura, Goiânia, ago. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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151. | | ARAÚJO, J. L. P.; CORREIA, R. C.; COSTA, N. D.; RAMALHO, P. J. P. Análise dos custos de produção e rentabilidade da melancia produzida na região do Submédio São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 426, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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152. | | ARAUJO, J. L. P.; CORREIA, R. C.; COSTA, N. D.; RAMALHO, P. J. P. Análise dos custos de produção e rentabilidade da melancia produzida na região do Submédio São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 22, n. 2, jul. 2004. 1 CD-ROM. Suplemento 2. Edição de Resumos do 44. Congresso Brasileiro de Olericultura, Campo Grande, jul. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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153. | | ARAÚJO, J. L. P.; CORREA, L. C.; COSTA, N. D.; RAMALHO, P. J. P. Análise dos custos de produção e rentabilidade do melão produzido na região do Sub-médio São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 320, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 559 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
23/10/2012 |
Data da última atualização: |
17/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
ARAUJO, J. L. P.; LIMA, J. R. F. de; FLORI, J. E. |
Afiliação: |
JOSE LINCOLN PINHEIRO ARAUJO, CPATSA; JOAO RICARDO FERREIRA DE LIMA, CPATSA; JOSE EGIDIO FLORI, CPATSA. |
Título: |
Characterization of production costs and economical viability of guava cultivation in the region of Sub-Middle São Francisco Valley. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Horticulturae, Leuven, n. 959, p. 187-192, sept. 2012. |
DOI: |
10.17660/ActaHortic.2012.959.23 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Edição do Proceedings of the III International Symposium on Guava and other Myrtaceae, Petrolina, sept. 2012. |
Conteúdo: |
The guava is one of the main fruit crops grown in the region of the Sub-Middle São Francisco Valley where its cultivation is practiced mainly by family farming and small agricultural companies. Guava cultivation needs a high cost management, and therefore producers should have good knowledge on crop management techniques, administration of production costs and economical viability of all the activities. This study aimed at characterizing the costs and identification of economical profitability of the typical guava production system in the region of Sub-Middle São Francisco. The characterization of production costs was studied through partial budget model. The economical performance of guava cultivation was determined based on the following efficiency indexes: net income, leveling point, cost/benefit relationship, entrepreneur return rate and safety margin, real net value, internal return rates, modified internal return rates, profitability index, profitability rate, present annualized net value and discounted payback. The analysis of guava production costs in the region of the Sub-Middle São Francisco reveals that the expenses with services largely overcome the input expenses. The annual production guava cultivated in the region is considered a profitable activity because the analysis of the economical performance parameters registered satisfactory numbers in several studied situations. |
Palavras-Chave: |
Ccomercialização; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Custo de Produção; Goiaba; Irrigação; Mercado; Rentabilidade. |
Thesaurus NAL: |
Economic costs; Guavas; Production costs; Variable costs. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
LEADER 02408naa a2200301 a 4500 001 1937504 005 2018-10-17 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.17660/ActaHortic.2012.959.23$2DOI 100 1 $aARAUJO, J. L. P. 245 $aCharacterization of production costs and economical viability of guava cultivation in the region of Sub-Middle São Francisco Valley. 260 $c2012 500 $aEdição do Proceedings of the III International Symposium on Guava and other Myrtaceae, Petrolina, sept. 2012. 520 $aThe guava is one of the main fruit crops grown in the region of the Sub-Middle São Francisco Valley where its cultivation is practiced mainly by family farming and small agricultural companies. Guava cultivation needs a high cost management, and therefore producers should have good knowledge on crop management techniques, administration of production costs and economical viability of all the activities. This study aimed at characterizing the costs and identification of economical profitability of the typical guava production system in the region of Sub-Middle São Francisco. The characterization of production costs was studied through partial budget model. The economical performance of guava cultivation was determined based on the following efficiency indexes: net income, leveling point, cost/benefit relationship, entrepreneur return rate and safety margin, real net value, internal return rates, modified internal return rates, profitability index, profitability rate, present annualized net value and discounted payback. The analysis of guava production costs in the region of the Sub-Middle São Francisco reveals that the expenses with services largely overcome the input expenses. The annual production guava cultivated in the region is considered a profitable activity because the analysis of the economical performance parameters registered satisfactory numbers in several studied situations. 650 $aEconomic costs 650 $aGuavas 650 $aProduction costs 650 $aVariable costs 650 $aCusto de Produção 650 $aGoiaba 650 $aIrrigação 650 $aMercado 650 $aRentabilidade 653 $aCcomercialização 653 $aVale do São Francisco 700 1 $aLIMA, J. R. F. de 700 1 $aFLORI, J. E. 773 $tActa Horticulturae, Leuven$gn. 959, p. 187-192, sept. 2012.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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