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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
17/08/2021 |
Data da última atualização: |
17/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIEIRA, F. S.; RIBEIRO, J. A. de A.; MENDES, T. D.; DAMASO, M. C. T.; PACHECO, T. F.; RODRIGUES, C. M. |
Afiliação: |
F. S. VIEIRA; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; MONICA CARAMEZ TRICHES DAMASO, CNPAE; THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; CLENILSON MARTINS RODRIGUES, CNPAE. |
Título: |
Desenvolvimento de metodologia HILIC-UHPLC-ELSD para análise simultânea de substratos e ácidos orgânicos provenientes de bioprocessos. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA E SUSTENTABILIDADE, 1., 2021. [Anais]. [S.l]: Associação Brasileira de Química, 2021. |
Descrição Física: |
PDF: il. color. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Evento realizado on-line.
Área: Produção de produtos químicos de alto valor agregado a partir de fontes renováveis. |
Conteúdo: |
Resumo: A utilização de matérias-primas de origem vegetal é uma alternativa sustentável para obtenção de compostos químicos. Microrganismos podem ser utilizados em processos de bioconversão para obtenção de ácidos orgânicos, compostos de grande interesse comercial. Assim, este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de estabelecer uma metodologia analítica simples por HILIC-UHPLC-ELSD para analisar de forma simultânea substratos e produtos de conversão provenientes de bioprocessos, os quais incluem: glicerol, xilose, sacarose, glicose, frutose, lactose, ácido cítrico, ácido lático e xilitol. Este método se caracteriza como uma importante ferramenta analítica usada na seleção de microrganismos e estabelecimento de processos de bioconversão dos substratos usados em compostos químicos de interesse. |
Palavras-Chave: |
Bioconversão; Metodologia HILIC-UHPLC-ELSD. |
Thesagro: |
Ácido Cítrico; Ácido Lático; Ácido Orgânico; Substrato de Cultura. |
Thesaurus Nal: |
Citric acid; Lactic acid; Organic acids and salts; Substrate specificity. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225288/1/Desenvolvimento-de-metodologiaHILIC-UHPLC-ELSD-2021.pdf
|
Marc: |
LEADER 01993nam a2200313 a 4500 001 2133667 005 2021-08-17 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVIEIRA, F. S. 245 $aDesenvolvimento de metodologia HILIC-UHPLC-ELSD para análise simultânea de substratos e ácidos orgânicos provenientes de bioprocessos.$h[electronic resource] 260 $aIn: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA E SUSTENTABILIDADE, 1., 2021. [Anais]. [S.l]: Associação Brasileira de Química$c2021 300 $cPDF: il. color. 500 $aEvento realizado on-line. Área: Produção de produtos químicos de alto valor agregado a partir de fontes renováveis. 520 $aResumo: A utilização de matérias-primas de origem vegetal é uma alternativa sustentável para obtenção de compostos químicos. Microrganismos podem ser utilizados em processos de bioconversão para obtenção de ácidos orgânicos, compostos de grande interesse comercial. Assim, este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de estabelecer uma metodologia analítica simples por HILIC-UHPLC-ELSD para analisar de forma simultânea substratos e produtos de conversão provenientes de bioprocessos, os quais incluem: glicerol, xilose, sacarose, glicose, frutose, lactose, ácido cítrico, ácido lático e xilitol. Este método se caracteriza como uma importante ferramenta analítica usada na seleção de microrganismos e estabelecimento de processos de bioconversão dos substratos usados em compostos químicos de interesse. 650 $aCitric acid 650 $aLactic acid 650 $aOrganic acids and salts 650 $aSubstrate specificity 650 $aÁcido Cítrico 650 $aÁcido Lático 650 $aÁcido Orgânico 650 $aSubstrato de Cultura 653 $aBioconversão 653 $aMetodologia HILIC-UHPLC-ELSD 700 1 $aRIBEIRO, J. A. de A. 700 1 $aMENDES, T. D. 700 1 $aDAMASO, M. C. T. 700 1 $aPACHECO, T. F. 700 1 $aRODRIGUES, C. M.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
28/08/2023 |
Data da última atualização: |
27/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
VIEIRA FILHO, J. S. M.; GUERRA, J. G. M.; GOULART, J. M.; ARAUJO, E. da S.; ESPINDOLA, J. A. A.; ROUWS, J. R. C. |
Afiliação: |
JOSÉ SÁVIO M VIEIRA FILHO, UFRRJ; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; JHONATAN M GOULART, UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; JOSE ANTONIO AZEVEDO ESPINDOLA, CNPAB; JANAINA RIBEIRO COSTA ROUWS, CNPAB. |
Título: |
Management of green manure and organic fertilization with fermented compost fertilizer in agroecological cultivation of American broccoli |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Horticultura Brasileira, v. 41, e2599, 2023. |
ISSN: |
1806-9991 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/s0102-0536-2023-e2599 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
his work aimed to evaluate the phytotechnical performance of the succession involving pre-croppings of maize and Mucuna pruriens (velvet bean) or the intercropping of these species in the agroecological cultivation of broccoli in the presence and absence of fermented compost fertilization. The experimental design was in randomized blocks in a factorial scheme 2 (maize monoculture or intercropped with velvet bean) x 2 (absence and presence of fermented compost fertilization) + 1 (velvet bean monoculture and without fertilization). After cutting the maize and velvet bean biomass, the broccoli seedlings were transplanted. In this stage, the design was in randomized blocks in a 3-factorial scheme (maize monoculture; maize intercropped with velvet bean; velvet bean monoculture) x 2 (presence and absence of fermented compost fertilization). The authors concluded that when the velvet bean was introduced into maize cultivation system no negatively interference was noticed concerning to phytotechnical components of baby corn, and it even allows an additional of 3.46 and 7.75 t/ha of fabaceous phytomass, respectively, in the first and second year. In the absence of fertilization, phytomasses of the intercroppings provided broccoli productivity of 12.87 t/ha, which represents an increase of 43.73% when compared to maize monoculture in the second year. An effect of fertilization with the fermented compost on broccoli cultivation under these study conditions was verified, providing a greater accumulation of N in the inflorescences in the first year and maximum productivity of 12.19 and 14.32 t/ha, respectively, first and second years. Menoshis work aimed to evaluate the phytotechnical performance of the succession involving pre-croppings of maize and Mucuna pruriens (velvet bean) or the intercropping of these species in the agroecological cultivation of broccoli in the presence and absence of fermented compost fertilization. The experimental design was in randomized blocks in a factorial scheme 2 (maize monoculture or intercropped with velvet bean) x 2 (absence and presence of fermented compost fertilization) + 1 (velvet bean monoculture and without fertilization). After cutting the maize and velvet bean biomass, the broccoli seedlings were transplanted. In this stage, the design was in randomized blocks in a 3-factorial scheme (maize monoculture; maize intercropped with velvet bean; velvet bean monoculture) x 2 (presence and absence of fermented compost fertilization). The authors concluded that when the velvet bean was introduced into maize cultivation system no negatively interference was noticed concerning to phytotechnical components of baby corn, and it even allows an additional of 3.46 and 7.75 t/ha of fabaceous phytomass, respectively, in the first and second year. In the absence of fertilization, phytomasses of the intercroppings provided broccoli productivity of 12.87 t/ha, which represents an increase of 43.73% when compared to maize monoculture in the second year. An effect of fertilization with the fermented compost on broccoli cultivation under these study conditions was verified, providing a gre... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bokashi; Organic agriculture. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02404naa a2200229 a 4500 001 2156160 005 2023-09-27 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1806-9991 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/s0102-0536-2023-e2599$2DOI 100 1 $aVIEIRA FILHO, J. S. M. 245 $aManagement of green manure and organic fertilization with fermented compost fertilizer in agroecological cultivation of American broccoli$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $ahis work aimed to evaluate the phytotechnical performance of the succession involving pre-croppings of maize and Mucuna pruriens (velvet bean) or the intercropping of these species in the agroecological cultivation of broccoli in the presence and absence of fermented compost fertilization. The experimental design was in randomized blocks in a factorial scheme 2 (maize monoculture or intercropped with velvet bean) x 2 (absence and presence of fermented compost fertilization) + 1 (velvet bean monoculture and without fertilization). After cutting the maize and velvet bean biomass, the broccoli seedlings were transplanted. In this stage, the design was in randomized blocks in a 3-factorial scheme (maize monoculture; maize intercropped with velvet bean; velvet bean monoculture) x 2 (presence and absence of fermented compost fertilization). The authors concluded that when the velvet bean was introduced into maize cultivation system no negatively interference was noticed concerning to phytotechnical components of baby corn, and it even allows an additional of 3.46 and 7.75 t/ha of fabaceous phytomass, respectively, in the first and second year. In the absence of fertilization, phytomasses of the intercroppings provided broccoli productivity of 12.87 t/ha, which represents an increase of 43.73% when compared to maize monoculture in the second year. An effect of fertilization with the fermented compost on broccoli cultivation under these study conditions was verified, providing a greater accumulation of N in the inflorescences in the first year and maximum productivity of 12.19 and 14.32 t/ha, respectively, first and second years. 653 $aBokashi 653 $aOrganic agriculture 700 1 $aGUERRA, J. G. M. 700 1 $aGOULART, J. M. 700 1 $aARAUJO, E. da S. 700 1 $aESPINDOLA, J. A. A. 700 1 $aROUWS, J. R. C. 773 $tHorticultura Brasileira$gv. 41, e2599, 2023.
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