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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  03/01/2024
Data da última atualização:  08/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRCKO, C. C.; SILVA, J. A. R. DA; GARCIA, A. R.; SILVA, A. G. M. E; MARTORANO, L. G.; VILELA, R. A.; NAHÚM, B. DE S.; BARBOSA, A. V. C.; SILVA, W. C. DA; RODRIGUES, T. C. G. DE C.; SILVA, E. B. R. DA; LOURENÇO JÚNIOR, J. DE B.
Afiliação:  CAROLINA CARVALHO BRCKO, Federal University of Pará; JAMILE ANDREA RODRIGUES DA SILVA, Federal Rural University of the Amazônia; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; ANDRÉ GUIMARÃES MACIEL E SILVA, Federal University of Pará; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; REÍSSA ALVES VILELA, Federal University of Pará; BENJAMIM DE SOUZA NAHÚM; ANTÔNIO VINÍCIUS CORRÊA BARBOSA, Federal Rural University of the Amazônia; WELLIGTON CONCEIÇÃO DA SILVA, Federal University of Pará; THOMAZ CYRO GUIMARÃES DE CARVALHO RODRIGUES, Federal University of Pará; ÉDER BRUNO REBELO DA SILVA, Federal University of Pará; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO-JÚNIOR, Federal University of Pará.
Título:  Effects of climatic conditions and supplementation with palm cake on the thermoregulation of crossbred buffaloes raised in a rotational grazing system and with natural shade in humid tropical regions.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Animals, v. 14, n. 53, 2024.
Páginas:  13 p.
DOI:  10.3390/ani14010053
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In ruminants, diet composition has a positive correlation with heat production, which can influence thermoregulation, energy expenditure and, consequently, animal performance. The objective of this work was to evaluate the effects of climatic conditions and supplementation based on palm kernel cake, on the thermoregulation of crossbred buffaloes in the eastern Amazon. The research was carried out at Embrapa Amazônia Oriental (01°26′ S and 48°24′ W), Belém, Pará, and lasted 12 months (representing the entire year). Twenty-four buffaloes, females, with initial age and an average weight of 54 ± 7 months and 503.1 ± 23 kg, respectively, non-pregnant, non-lactating and clinically healthy were used, divided into four treatments based on the supplementation content of the palm cake (%DM) in relation to their body weight (%): 0, 0.25, 0.50 and 1.0. The animals were kept in paddocks with Brachiaria brizantha (cv. Marandu), in a rotating system, with water to drink and mineral salt ad libitum. Equipment was installed to record environmental data (temperature and relative humidity, dew point temperature, wet bulb and black globe) and physiological data: rectal temperature (RT); respiratory rate (RR); and body surface temperature (BST), recorded twice a day, always in the morning (6:00 a.m. to 7:00 a.m.) and afternoon (12:00 p.m. to 1:00 p.m.) shifts, and were used to calculate the Globe Temperature and Humidity Index (GTHI). Supplementation did not influence the physiological variables... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Animal bioclimatology; Co-product; Equatorial climate; Supplement.
Thesaurus Nal:  Heat stress; Ruminants; Thermoregulation.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160412/1/EffectsClimaticConditions.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU59321 - 1UPCAP - DD
CPPSE26280 - 1UPCAP - DDPROCI-2024.00002BRC2024.00004
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  29/12/2010
Data da última atualização:  16/03/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, S. B. de; COSTA, F. F. P. da; AZEVEDO, L. C. de; ARAUJO, F. P. de.
Afiliação:  ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO; SILVANA BELÉM DE OLIVEIRA; FÁBIA FERNANDES PINHEIRO DA COSTA; LUCIANA CAVALCANTI DE AZEVEDO; FRANCISCO PINHEIRO DE ARAUJO, CPATSA.
Título:  Caracterização físico-química da semente de maracujá do mato (Passiflora cincinnata Mast.).
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O presente trabalho teve como objetivo determinar as caracterÌsticas fÌsico-quÌmicas da semente do maracuj· do mato. Os frutos foram colhidos no Campo Experimental da Caatinga, pertencente ‡ Embrapa Semi-¡rido, Petrolina-PE, sendo transportados para o LaboratÛrio Experimental de Alimentos do IF-SERT√O-PE.
Palavras-Chave:  Aproveitamento; Características físico-químicas; Maracujá do mato; Passiflora cincinnata Mast; Semiárido.
Thesagro:  Maracujá; Resíduo Industrial; Semente.
Thesaurus NAL:  Passion fruits.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24540/1/Pinheiro.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA43945 - 1UPCRA - CD805
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