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Registros recuperados : 390 | |
161. | | LESSA, A. C. R.; MADARI, B. E.; PAREDES, D. S.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S.; JANTALIA, C. P.; ALVES, B. J. R. Bovine urine and dung deposited on Brazilian savannah pastures contribute differently to direct and indirect soil nitrous oxide emissions. Agriculture, Ecosystems and Environment, Amsterdam, v. 190, p. 104-111, June 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão. |
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164. | | MADARI, B. E.; PETTER, F. A.; CARVALHO, M. T. de M.; MACHADO, D. M.; SILVA, O. M. da; FREITAS, F. C.; OTONI, R. de F. Biomassa carbonizada como condicionante de solo para a cultura do arroz de terras altas, em solo arenoso, no Cerrado: efeito imediato para a fertilidade do solo e produtividade das plantas. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2010. 8 p. (Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 197). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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165. | | SANTOS, J. L. S.; COSTA, A. R.; BARBOSA, M. C.; JUNQUEIRA, S. G.; SILVA, R. C.; MADARI, B. E.; FERNANDES, E. P.; MACHADO, P. L. O. A. Biomassa microbiana do solo após implantação de sistema integração lavoura-pecuária em pasto degradado. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR, UEL, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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166. | | SANTOS, J. L. S.; COSTA, A. R.; BARBOSA, M. C.; JUNQUEIRA, S. G.; SILVA, R. C.; MADARI, B. E.; FERNANDES, E. P.; MACHADO, P. L. O. A. Biomassa microbiana do solo após implantação de sistema integração lavoura-pecuária em pasto degradado. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: resumos. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR, UEL, 2008. Resumo 37. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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167. | | SANTOS, J. L. S.; COSTA, A. R.; BARBOSA, M. C.; JUNQUEIRA, S. G.; SILVA, R. C.; MADARI, B. E.; FERNANDES, E. P.; MACHADO, P. L. O. A. Biomassa microbiana do solo em pastagem em diferentes épocas do ano no cerrado. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR, UEL, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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168. | | SANTOS, J. L. S.; COSTA, A. R.; BARBOSA, M. C.; JUNQUEIRA, S. G.; SILVA, R. C.; MADARI, B. E.; FERNANDES, E. P.; MACHADO, P. L. O. A. Biomassa microbiana do solo em pastagem em diferentes épocas do ano no cerrado. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. FertBio 2008: desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: resumos. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR, UEL, 2008. Resumo 38. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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169. | | KHALIL, M. I.; CORDOVIL, C. M. D. S.; FRANCAVIGLIA, R.; HENRY, B.; KLUMPP, K.; KONCZ, P.; LLORENTE, M.; MADARI, B. E.; MUÑOZ-ROJAS, M.; RAINER, N. Avoidance of land use change (LUC)from grassland to arable land, Germany. In: FAO. Recarbonizing global soils: a technical manual of recommended management practices: cropland, grassland, integrated systems and farming approaches. Rome, 2021. v. 4, cap. 13, p. 149-155. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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170. | | SOARES, L. H. de B.; MARTHA JÚNIOR, G. B.; VILELA, L.; MACHADO P. L. O.; MADARI, B. E.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. Avaliação da sustentabilidade energética de culturas em safrinha na região do Cerrado brasileiro Seropédica, RJ; Embrapa Agrobiologia, 2009. (Embrapa Agrobiologia. Boletim de Pesquisa & Desenvolvimento, 38). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Unidades Centrais. |
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171. | | SOARES, R.; MADDOCK, J. E. L.; CAMPOS, D. V. B. de; MADARI, B. E.; MACHADO, P. L. O. de A.; SANTELLI, R. E. Avaliação da estabilidade de agregados em marcadores ambientais terrestres do Antropoceno submetidos a diferentes períodos de pousio. Revista Virtual de Química, v. 10, n. 6, p. 1693-1718, nov./dez. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos. |
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172. | | KUCHLER, P. C.; SIMÕES, M.; BÉGUÉ, A.; MACHADO, P. L. O. de A.; FERRAZ, R. P. D.; MADARI, B. E.; FREITAS, P. L. de; MANZATTO, C. V. Monitoring Brazilian low-carbon agriculture plan: the potential of remote sensing to detect adoption of selected agricultural practices. In: EFITA WCCA CONGRESS, 2017, Montpellier. Conference proceedings. Montpellier: Efita, 2017. p. 169-170. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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173. | | KUCHLER, P. C.; SIMÕES, M.; BÉGUÉ, A.; MACHADO, P. L. O. de A.; FERRAZ, R. P. D.; MADARI, B. E.; FREITAS, P. L. de; MANZATTO, C. V. Monitoring Brazilian low-carbon agriculture plan: the potential of remote sensing to detect adoption of selected agricultural practices. In: EFITA WCCA CONGRESS, 2017, Montpellier. Conference proceedings. Montpellier: Efita, 2017. p. 169-170. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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174. | | SILVA, M. A. S. da; SANTOS, A. B. dos; HEINEMANN, A. B.; STONE, L. F.; MADARI, B. E.; FERREIRA, C. M.; LACERDA, P. Irrigação por inundação intermitente com aeração múltipla aumenta eficiência do uso de nitrogênio em arroz? In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 11., 2019. Balneário Camboriú, SC. Inovação e desenvolvimento na orizicultura: anais eletrônico. Itajaí: Epagri: Sosbai, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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175. | | SATO, J. H.; FIGUEIREDO, C. C. de; MARCHÃO, R. L.; MADARI, B. E.; BENEDITO, L. E. C.; BUSATO, J. G.; SOUZA, D. M. de. Methods of soil organic carbon determination in Brazilian savannah soils. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 71, n. 4, p. 302-308, July/Aug. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados. |
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176. | | KHALIL, M. I.; CORDOVIL, C. M. D. S.; FRANCAVIGLIA, R.; HENRY, B.; KLUMPP, K.; KONCZ, P.; LLORENTE, M.; MADARI, B. E.; MUÑOZ-ROJAS, M.; RAINER, N. Mediterranean savanna-like agrosilvopastoral grassland system in Spain, Italy and Portugal. In: FAO. Recarbonizing global soils: a technical manual of recommended management practices: cropland, grassland, integrated systems and farming approaches. Rome, 2021. v. 4, cap. 17, p. 186-195. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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178. | | SILVEIRA, A. L. R. da; MEDEIROS, J. C.; ASSIS, P. C. R.; LIMA, M. de L.; OLIVEIRA, J. de M.; MADARI, B. E. Matéria orgânica num Latossolo do Cerrado sob Sistema de Integração Lavoura Pecuária Floresta. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 8., 2014, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2014. p. 107. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 306). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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179. | | MADARI, B. E.; CUNHA, T. J. F.; NOVOTNY, E. H.; MILORI, D. M. B. P.; MARTIN NETO, L.; BENITES, V. M.; COELHO, M. R.; SANTOS, G. A. Matéria orgânica dos solos antrópicos da Amazônia (Terra Preta de ìndio): suas características e papel na sustentabilidade da fertilidade do solo. In: TEIXEIRA, W. G.; KERN, D. C.; MADARI, B. E.; LIMA, H. N.; WOODS, W. (Ed.). As terras pretas de índio da Amazônia: sua caracterização e uso deste conhecimento na criação de novas áreas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2009. p. 172-188. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Instrumentação; Embrapa Solos. |
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180. | | MASCARENHAS, Y. S.; GONÇALVES, G. de M. O.; CAETANO, P. H. P.; SANTOS, A. B. dos; MADARI, B. E.; CORRECHEL, V.; SILVA, M. A. S. da. Condutividade Hidráulica Saturada em áreas de várzeas tropicais sob cultivo de arroz irrigado por inundação. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 122. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 390 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
10/11/2022 |
Data da última atualização: |
10/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MENDOZA-VELÁZQUEZ, A.; LARA-ARÉVALO, J.; SIQUEIRA, K. B.; GUZMÁN-RODRÍGUEZ, M.; DREWNOWSKI, A. |
Afiliação: |
ALFONSO MENDOZA-VELÁZQUEZ, University of Washington; JONATHAN LARA-ARÉVALO, University of Washington; KENNYA BEATRIZ SIQUEIRA, CNPGL; MARIANO GUZMÁN-RODRÍGUEZ, Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla; ADAM DREWNOWSKI, University of Washington. |
Título: |
Affordable nutrient density in Brazil: nutrient profiling in relation to food cost and NOVA category assignments. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Nutrients, v. 14, 4256, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/nu14204256 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Affordable nutrient density is provided by low-cost and nutrient-rich foods. We explored nutrient density, cost, and NOVA category assignments within and across food groups in Brazil. The nutrient density of the foods (n = 591) was assessed using the Nutrient Rich Food Index (NRF9.3) based on protein, fiber, vitamin A (RAE), vitamin C, vitamin E (mg), Ca, Fe, K and Mg; and NRF6.3 score for priority nutrients: Ca, Fe, Zn, vitamin A, vitamin B12, and folate. Nutrients to limit (LIM) were saturated fat, added sugar, and sodium. Affordability was defined as the ratio of energy and/or nutrient density of foods and retail price per 100 kcal. Foods were classified as minimally processed (n = 106), processed (n = 188), ultra-processed (n = 286), and culinary ingredients (n = 11). Nutrient density was positively linked to per 100 kcal food cost. Ultra-processed foods (UPF) contained more energy, fat, sugar, and salt and had lower NRF scores compared to minimally processed (MPF) foods. UPF was also less expensive than MPF foods. Nutrient-rich foods below the median per 100 kcal costs included MPF foods, but also processed foods (PF) and UPF. Affordable nutrient-rich foods can be found in the different categories of the NOVA classification. |
Palavras-Chave: |
Acessibilidade; Classificação NOVA; Densidade de nutrientes; Micronutrientes prioritários; Nutrient rich food index; Priority micronutrients. |
Thesagro: |
Alimento; Nutriente; Preço. |
Thesaurus NAL: |
Affordability; Food prices; Nutrient density. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148166/1/Affordable-nutrient-density-in-Brazil.pdf
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Marc: |
LEADER 02239naa a2200325 a 4500 001 2148166 005 2022-11-10 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/nu14204256$2DOI 100 1 $aMENDOZA-VELÁZQUEZ, A. 245 $aAffordable nutrient density in Brazil$bnutrient profiling in relation to food cost and NOVA category assignments.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAffordable nutrient density is provided by low-cost and nutrient-rich foods. We explored nutrient density, cost, and NOVA category assignments within and across food groups in Brazil. The nutrient density of the foods (n = 591) was assessed using the Nutrient Rich Food Index (NRF9.3) based on protein, fiber, vitamin A (RAE), vitamin C, vitamin E (mg), Ca, Fe, K and Mg; and NRF6.3 score for priority nutrients: Ca, Fe, Zn, vitamin A, vitamin B12, and folate. Nutrients to limit (LIM) were saturated fat, added sugar, and sodium. Affordability was defined as the ratio of energy and/or nutrient density of foods and retail price per 100 kcal. Foods were classified as minimally processed (n = 106), processed (n = 188), ultra-processed (n = 286), and culinary ingredients (n = 11). Nutrient density was positively linked to per 100 kcal food cost. Ultra-processed foods (UPF) contained more energy, fat, sugar, and salt and had lower NRF scores compared to minimally processed (MPF) foods. UPF was also less expensive than MPF foods. Nutrient-rich foods below the median per 100 kcal costs included MPF foods, but also processed foods (PF) and UPF. Affordable nutrient-rich foods can be found in the different categories of the NOVA classification. 650 $aAffordability 650 $aFood prices 650 $aNutrient density 650 $aAlimento 650 $aNutriente 650 $aPreço 653 $aAcessibilidade 653 $aClassificação NOVA 653 $aDensidade de nutrientes 653 $aMicronutrientes prioritários 653 $aNutrient rich food index 653 $aPriority micronutrients 700 1 $aLARA-ARÉVALO, J. 700 1 $aSIQUEIRA, K. B. 700 1 $aGUZMÁN-RODRÍGUEZ, M. 700 1 $aDREWNOWSKI, A. 773 $tNutrients$gv. 14, 4256, 2022.
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