Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  23/01/2018
Data da última atualização:  02/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VON BORRIES, G.; BASSINELLO, P. Z.; RIOS, E. S.; KOAKUZU, S. N.; CARVALHO, R. N.
Afiliação:  GEORGE VON BORRIES, UNB; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ERICA S. RIOS, pós-graduação UFV; SELMA NAKAMOTO KOAKUZU, CNPAF; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF.
Título:  Prediction models of rice cooking quality.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, v. 95, n. 1, p. 158-166, Jan./Feb. 2018.
DOI:  10.1002/cche.10017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background and objectives: Rice quality can be primarily assessed by evaluating its texture after cooking. The classical sensory evaluation is an expensive and time-consuming method as it requires training, capability, and availability of people. Therefore, this study investigated the possibility of replacing sensory evaluation by analyzing the relationship between sensory and instrumental texture and viscosity measurements. Findings: Models predicting the sensory evaluation were developed by applying statistical methods such as principal component analysis and polytomous logistic regression. The level of prediction efficiency of these models was obtained by estimating the apparent misclassification error rate and also using the ROC curve graph. The results indicated that the instrumental texture measurements were consistently related to sensory analysis. Similarly, viscosity measurements enabled the prediction of results obtained by sensory texture evaluation. Conclusions: Principal component analysis together with polytomous logistic regression is an efficient method to predict sensorial stickiness of rice using viscosity measures of texture as predictors. Significance and novelty: The current study was able to correctly predict sensory stickiness in about 86% of cases using just one principal component formed by a combination of measures of apparent amylose content, gelatinization temperature, and RVA parameters.
Palavras-Chave:  Polytomous logistic regression; Principal components; Texture analyzer.
Thesagro:  Análise organoleptica; Arroz; Oryza sativa.
Thesaurus Nal:  Cooking quality; Rice; Sensory evaluation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35142 - 1UPCAP - DD20182018
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  10/09/1997
Data da última atualização:  28/08/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ANDRADE, R. V. de.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPMS.
Título:  Efeito de expurgo com fosfina (Magtoxin) sobre a qualidade fisiológica de sementes de milho (Zea mays L.) e sorgo (Sorghum bicolor (L.).
Ano de publicação:  1984
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 15., 1984, Maceió. Anais... Brasilia, DF: EMBRAPA-DDT, 1986. p. 307-314.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Expurgo; Magtoxin; Maize; Quality; Seed; Sorghum.
Thesagro:  Fosfina; Milho; Qualidade; Semente.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/73763/1/Efeito-expurgo.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS5083 - 1UPCAA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional