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Registros recuperados : 11 | |
1. | | NASCIMENTO, L. D. do; CASCAES, M. M.; CRUZ, E. D.; ANDRADE, E. H. de A. Dipteryx odorata: Cumaru. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; VIEIRA, I. C. G. (ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Norte. Brasília, DF: MMA, 2022. p. 615-627. (Série Biodiversidade, 53). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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2. | | CASCAES, M. M.; ANDRADE, E. H. de A.; NASCIMENTO, L. D. do; POLTRONIERI, M. C. Capsicum chinense e Capsicum frutescens: Pimenta. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; VIEIRA, I. C. G. (ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Norte. Brasília, DF: MMA, 2022. p. 719-730. (Série Biodiversidade, 53). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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4. | | CARREIRA, L. M. M.; SILVA, E. F. da; CASCAES, M. M.; NASCIMENTO, L. D. do; ANDRADE, E. H. de A.; POLTRONIERI, M. C. Bixa orellana: Urucum. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; VIEIRA, I. C. G. (ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Norte. Brasília, DF: MMA, 2022. p. 709-718. (Série Biodiversidade, 53). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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5. | | FIGUEIREDO, P. L. B.; SILVA, S. G.; NASCIMENTO, L. D.; ANDRADE, E. H. de A.; SOUZA FILHO, A. P. da S. Efeito fitotóxico do óleo essencial de Ocimum campechianum Mill. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUÍMICA, 56., 2016, Belém, PA. Anais... Rio de Janeiro: ABQ, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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6. | | CRUZ, J. N.; SILVA, S. G.; PEREIRA, D. S.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; OLIVEIRA, M. S. de; LIMA, R. R.; ANDRADE, E. H. de A. In silico evaluation of the antimicrobial activity of thymol—major compounds in the essential oil of Lippia thymoides Mart. & Schauer (Verbenaceae). Molecules, v. 27, n. 15, 4768, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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7. | | CRUZ, J. N.; OLIVEIRA, M. S. de; SILVA, S. G.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; PEREIRA, D. S.; LIMA, A. H. L. e; ANDRADE, E. H. de A. Insight into the Interaction Mechanism of Nicotine, NNK, and NNN with Cytochrome P450 2A13 Based on Molecular Dynamics Simulation. Journal of Chemical Information and Modeling, v. 60, n. 2, p. 766-776, Feb. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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8. | | OLIVEIRA, M. S. de; OLIVEIRA, H. C. de; ANDRADE, E. H. de A.; GUILHON, G. M. S.; VENTURIERI, G. C.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; VASCONCELOS, M. A. M. de; BORGES, J. L. M.; DANTAS FILHO, H. A. Compostos voláteis presentes na própolis de Apis mellifera coletada em São João de Pirabas, Estado do Pará. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 35., 2012, Águas de Lindóia. Responsabilidade, ética e progresso social: trabalhos. [São Paulo]: SBQ, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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9. | | OLIVEIRA, M. S. de; CRUZ, J. N.; FERREIRA, O. O.; PEREIRA, D. S.; PEREIRA, N. S.; OLIVEIRA, M. E. C.; VENTURIERI, G. C.; GUILHON, M. S. P.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; ANDRADE, E. H. de A. Chemical composition of volatile compounds in apis mellifera propolis from the northeast region of Pará State, Brazil. Molecules, v. 26, n. 11, p. 3462, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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10. | | OLIVEIRA, M. S. de; COSTA, W. A. da; PEREIRA, D. S.; BOTELHO, J. R. S.; MENEZES, T. O. de A.; ANDRADE, E. H. de A.; SILVA, S. H. M. da; SOUSA FILHO, A. P. da S.; CARVALHO JUNIOR, R. N. de. Chemical composition and phytotoxic activity of clove (Syzygium aromaticum) essential oil obtained with supercritical CO². The Journal of Supercritical Fluids, v. 118, p. 185-193, Dec. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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11. | | CRUZ, J. N.; SILVA, S. G.; BEZERRA, F. W. F.; FERREIRA, O. O.; REGO, J. de A. R. do; OLIVEIRA, M. E. C.; PEREIRA, D. S.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; ANDRADE, E. H. de A.; OLIVEIRA, M. S. de. Síntese orgânica, inorgânica e de nanomateriais assistida por micro-ondas: uma mini revisão. In: RIBEIRO, J. C.; SANTOS, C. A. dos (Org.). As Ciências Exatas e da Terra no Século XXI 2. Ponta Grossa: Atena, 2019. Cap. 12, p. 123-131. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 11 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
11/08/2021 |
Data da última atualização: |
11/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. S. de; CRUZ, J. N.; FERREIRA, O. O.; PEREIRA, D. S.; PEREIRA, N. S.; OLIVEIRA, M. E. C.; VENTURIERI, G. C.; GUILHON, M. S. P.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; ANDRADE, E. H. de A. |
Afiliação: |
MOZANIEL SANTANA DE OLIVEIRA, UFPA; JORDDY NEVES CRUZ, UFPA; OBERDAN OLIVEIRA FERREIRA, UFPA; DANIEL SANTIAGO PEREIRA, CPATU; NATANAEL SANTIAGO PEREIRA, IFCE; MARCOS ENE CHAVES OLIVEIRA, CPATU; GIORGIO CRISTINO VENTURIERI, NATIVO Company; GISELLE MARIA SKELDING PINHEIRO GUILHON, UFPA; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU; ELOISA HELENA DE AGUIAR ANDRADE, UFPA. |
Título: |
Chemical composition of volatile compounds in apis mellifera propolis from the northeast region of Pará State, Brazil. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Molecules, v. 26, n. 11, p. 3462, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/molecules26113462 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Propolis is a balsamic product obtained from vegetable resins by exotic Africanized bees Apis mellifera L., transported and processed by them, originating from the activity that explores and maintains these individuals. Because of its vegetable and natural origins, propolis is a complex mixture of different compound classes; among them are the volatile compounds present in the aroma. In this sense, in the present study we evaluated the volatile fraction of propolis present in the aroma obtained by distillation and simultaneous extraction, and its chemical composition was determined using coupled gas chromatography, mass spectrometry, and flame ionization detection. The majority of compounds were sesquiterpene and hydrocarbons, comprising 8.2-22.19% copaene and 6.2-21.7% -caryophyllene, with additional compounds identified in greater concentrations. Multivariate analysis showed that samples collected from one region may have different chemical compositions, which may be related to the location of the resin?s production. This may be related to other bee products. |
Palavras-Chave: |
Amazon; Bioproducts. |
Thesagro: |
Apis Mellifera; Aroma; Própolis. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive compounds. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225063/1/molecules-26-03462.pdf
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Marc: |
LEADER 02019naa a2200313 a 4500 001 2133462 005 2021-08-11 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/molecules26113462$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, M. S. de 245 $aChemical composition of volatile compounds in apis mellifera propolis from the northeast region of Pará State, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aPropolis is a balsamic product obtained from vegetable resins by exotic Africanized bees Apis mellifera L., transported and processed by them, originating from the activity that explores and maintains these individuals. Because of its vegetable and natural origins, propolis is a complex mixture of different compound classes; among them are the volatile compounds present in the aroma. In this sense, in the present study we evaluated the volatile fraction of propolis present in the aroma obtained by distillation and simultaneous extraction, and its chemical composition was determined using coupled gas chromatography, mass spectrometry, and flame ionization detection. The majority of compounds were sesquiterpene and hydrocarbons, comprising 8.2-22.19% copaene and 6.2-21.7% -caryophyllene, with additional compounds identified in greater concentrations. Multivariate analysis showed that samples collected from one region may have different chemical compositions, which may be related to the location of the resin?s production. This may be related to other bee products. 650 $aBioactive compounds 650 $aApis Mellifera 650 $aAroma 650 $aPrópolis 653 $aAmazon 653 $aBioproducts 700 1 $aCRUZ, J. N. 700 1 $aFERREIRA, O. O. 700 1 $aPEREIRA, D. S. 700 1 $aPEREIRA, N. S. 700 1 $aOLIVEIRA, M. E. C. 700 1 $aVENTURIERI, G. C. 700 1 $aGUILHON, M. S. P. 700 1 $aSOUZA FILHO, A. P. da S. 700 1 $aANDRADE, E. H. de A. 773 $tMolecules$gv. 26, n. 11, p. 3462, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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