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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
17/11/2016 |
Data da última atualização: |
10/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ROSA, J. S. da; FREITAS-SILVA, O.; ROUWS, J. R. C.; MOREIRA, I. G. da S.; NOVAES, F. J. M.; AZEVEDO, D. de A.; SCHWAB, N.; GODOY, R. L. de O.; EBERLIN, M. N.; REZENDE, C. M. de. |
Afiliação: |
JEANE SANTOS DA ROSA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; JANAINA RIBEIRO COSTA ROUWS, CNPAB; IRIS GONÇALVES DA SILVA MOREIRA, UFRJ; FABIO JUNIOR MORERIRA NOVAES, UFRJ; DEBORA DE ALMEIDA AZEVEDO, UFRJ; NICOLAS SCHWAB, UNICAMP; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MARCOS NOGUEIRA EBERLIN, UNICAMP; CLAUDIO MORAES DE REZENDE, UFRJ. |
Título: |
Mass spectrometry screening of Arabica coffee roasting: A non-target and non-volatile approach by EASI-MS and ESI-MS. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International [online], v. 89, part 2, p. 967-975, nov. 2016. |
ISSN: |
0963-9969 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2016.03.021 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee roasting needs precise control and innovative techniques that are economically viable to monitor and improve its consistency. In this study, mass spectrometry was used as a tool to screen chemical markers that appear on the surface of coffee beans (whole bean) along the roasting process. A non-target and non-volatile approach was used with an ambient technique (EASI) coupled to a single quadrupole mass analyzer to monitor roasting chemical changes in the coffee bean. Green (raw), soft, medium, dark and very dark roasted coffee beans showed a decrease in ions in the range of m/z 500–600, whereas an increase in abundance in the m/z 800–900 range was clearly observed in the most roasted coffees. A multivariate approach through PCA separated the different roasts in 70% of the variance using PC1 and PC2. The major ions in the range of m/z 500–600 were characterized by ESI-MS and also HPLC-fluorescence as the N-alkanoyltryptamides, surface constituents of coffee wax layer which are almost fully degraded in darker roasts. The ions in the range of m/z 800–900 were characterized as di-and triacylglicerols and its increase during the roasting process was systematically observed. For these classes of chemical markers of the roasting process, ESI-MS showed also the sodium and potassium adducts with good relative abundances. |
Palavras-Chave: |
Café arábica; Espectrometria de massa; High resolution; Roast consistency; Tryptamides. |
Thesagro: |
Café; Espectrometria; Tecnologia de Alimento; Torrefação. |
Thesaurus Nal: |
Diacylglycerols; Fluorescence; Food technology; Mass spectrometry; Roasting; Triacylglycerols. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150159/1/Mass-spectrometry-screening-of-Arabica-coffee-roasting-A-non-target-and-non-volatile-approach-by-EASI-MS-and-ESI-MS-FRI-v.98-p.-967975-2016.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
04/01/2008 |
Data da última atualização: |
11/03/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
BOSCHIERO, C.; CAMPOS, R. L. R.; AMBO, M.; ROSÁRIO, M. F.; NONES, K.; LEDUR, M. C.; COUTINHO, L. L.; MOURA, A. S. A. M. T. |
Afiliação: |
Clarissa Boschiero, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"; Raquel de Lello Rocha Campos, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"; Marcel Ambo, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"; Millor Fernandes do Rosário, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"; Kátia Nones, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"; Mônica Corrêa Ledur, Embrapa Suínos e Aves; Luiz Lehmann Coutinho, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"; Ana Silvia Alves Meira Tavares Moura, Universidade Estadual Paulista - Botucatu. |
Título: |
Associações entre marcadores microssatélites do cromossomo 13 e características de desempenho, carcaça e órgãos em galinhas. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO LATINOAMERICANO DE AVICULTURA, 20., 2007, Porto Alegre. Memorias. Porto Alegre: UBA : FIERGS, 2007. |
Páginas: |
p. 255-257. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Projeto n. 01.02.10.210-10. |
Palavras-Chave: |
Características de produção; QRLs. |
Thesaurus NAL: |
Aves. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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