|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
20/12/2023 |
Data da última atualização: |
20/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
SILVA, M. S. L. da; OLIVEIRA NETO, M. B. de; FERNANDES, F. E. P.; SOUZA, S. L. de; SILVA, A. F.; FELISBERTO, N. R. de O.; OLIVEIRA, L. S.; ARAUJO FILHO, J. C. de; PARAHYBA, R. da B. V.; SANTANA, C. C. M. de; LIMA, R. A.; LIMA, L. M. J. M.; SILVA, T. D. S. da. |
Afiliação: |
MARIA SONIA LOPES DA SILVA, CNPS; MANOEL BATISTA DE OLIVEIRA NETO, CNPS; FRANCISCO EDEN PAIVA FERNANDES, CNPC; SIMÃO LINDOSO DE SOUZA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; ALINEAUREA FLORENTINO SILVA, CPATSA; NIVEA REGINA DE OLIVEIRA FELISBERTO, CNPC; LEANDRO SILVA OLIVEIRA, CNPC; JOSE COELHO DE ARAUJO FILHO, CNPS; ROBERTO DA BOA VIAGEM PARAHYBA, CNPS; CARLA CRISTINA MARQUES DE SANTANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PERNAMBUCO; RENATA ANDRADE LIMA, INSTITUTO FEDERAL DE PERNAMBUCO; LUANA MARIA JESUS MORAES LIMA, INSTITUTO FEDERAL DE PERNAMBUCO; TALYSSON DANIEL SANTOS DA SILVA, INSTITUTO FEDERAL DE PERNAMBUCO. |
Título: |
Práticas de manejo e conservação do solo e da água na gestão sustentável de agroecossistemas da bacia leiteira caprina integrada da Paraíba e Pernambuco. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2023. |
Páginas: |
47 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
Série: |
(Embrapa Solos. Documentos, 241). |
ISSN: |
1517-2627 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente documento traz recomendações de alguns protótipos de práticas de manejo de conservação do solo e da água na gestão sustentável de agroecossistemas da bacia leiteira caprina integrada da Paraíba e Pernambuco, visando à melhoria da segurança alimentar, redução do custo de produção, aumento da produtividade, estabilidade da oferta e produtos e melhoria da qualidade do leite, entre outras. |
Palavras-Chave: |
Caprinocultura leiteira; Manejo do solo e água. |
Thesagro: |
Caprinocultura; Conservação da Água; Conservação do Solo; Desenvolvimento Sustentável; Gestão; Manejo de Água; Manejo do Solo; Meio Ambiente; Sistema de Produção. |
Thesaurus Nal: |
Dairy goats; Environmental management; Soil conservation; Soil management; Sustainable development; Water conservation; Water management. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160131/1/CNPS-DOC-241-2023.pdf
|
Marc: |
LEADER 02001nam a2200505 a 4500 001 2160131 005 2023-12-20 008 2023 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1517-2627 100 1 $aSILVA, M. S. L. da 245 $aPráticas de manejo e conservação do solo e da água na gestão sustentável de agroecossistemas da bacia leiteira caprina integrada da Paraíba e Pernambuco.$h[electronic resource] 260 $aRio de Janeiro: Embrapa Solos$c2023 300 $a47 p.$cil. color. 490 $a(Embrapa Solos. Documentos, 241). 520 $aO presente documento traz recomendações de alguns protótipos de práticas de manejo de conservação do solo e da água na gestão sustentável de agroecossistemas da bacia leiteira caprina integrada da Paraíba e Pernambuco, visando à melhoria da segurança alimentar, redução do custo de produção, aumento da produtividade, estabilidade da oferta e produtos e melhoria da qualidade do leite, entre outras. 650 $aDairy goats 650 $aEnvironmental management 650 $aSoil conservation 650 $aSoil management 650 $aSustainable development 650 $aWater conservation 650 $aWater management 650 $aCaprinocultura 650 $aConservação da Água 650 $aConservação do Solo 650 $aDesenvolvimento Sustentável 650 $aGestão 650 $aManejo de Água 650 $aManejo do Solo 650 $aMeio Ambiente 650 $aSistema de Produção 653 $aCaprinocultura leiteira 653 $aManejo do solo e água 700 1 $aOLIVEIRA NETO, M. B. de 700 1 $aFERNANDES, F. E. P. 700 1 $aSOUZA, S. L. de 700 1 $aSILVA, A. F. 700 1 $aFELISBERTO, N. R. de O. 700 1 $aOLIVEIRA, L. S. 700 1 $aARAUJO FILHO, J. C. de 700 1 $aPARAHYBA, R. da B. V. 700 1 $aSANTANA, C. C. M. de 700 1 $aLIMA, R. A. 700 1 $aLIMA, L. M. J. M. 700 1 $aSILVA, T. D. S. da
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
27/10/2021 |
Data da última atualização: |
03/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MARTINS, G. R.; GUEDES, D.; PAULA, U. L. M. de; OLIVEIRA, M. do S. P. de; LUTTERBACH, M. T. S.; REZNIK, L. Y.; SÉRVULO, E. F. C.; ALVIANO, C. S.; SILVA, A. J. R. da; ALVIANO, D. S. |
Afiliação: |
GABRIEL ROCHA MARTINS, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; DOUGLAS GUEDES, Escola de Química, Centro de Tecnologia, UFRJ; URBANO LUIZ MARQUES DE PAULA, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; MARIA DO SOCORRO P DE OLIVEIRA, CPATU; MARCIA TERESA SOARES LUTTERBACH, Instituto Nacional de Tecnologia, Divisão de Degradação e Corrosão; LEILA YONE REZNIK, Escola de Química, Centro de Tecnologia, UFRJ; ELIANA FLÁVIA CAMPORESE SÉRVULO, Escola de Química, Centro de Tecnologia,UFRJ; CELUTA SALES ALVIANO, Instituto de Microbiologia Paulo de Góes, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; ANTONIO JORGE RIBEIRO DA SILVA, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; DANIELA SALES ALVIANO, Instituto de Microbiologia Paulo de Góes, Bloco I, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ. |
Título: |
Açaí (Euterpe oleracea Mart.) seed extracts from different varieties: a source of proanthocyanidins and eco-friendly corrosion inhibition activity. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Molecules, v. 26, 3433, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Euterpe oleracea Mart. (Arecaceae) is an endogenous palm tree from the Amazon region. Its seeds correspond to 85% of the fruit’s weight, a primary solid residue generated from pulp production, the accumulation of which represents a potential source of pollution and environmental problems. As such, this work aimed to quantify and determine the phytochemical composition of E. oleracea Mart. seeds from purple, white, and BRS-Paráaçaívarieties using established analytical methods and also to evaluate it as an eco-friendly corrosion inhibitor. The proanthocyanidin quantification (n-butanol/hydrochloric acid assay) between varieties was 6.4–22.4 (w/w)/dry matter. Extract characterization showed that all varieties are composed of B-type procyanidin with a high mean degree of polymerization (mDP ≥10) by different analytical methodologies to ensure the results. The purple açaíextract, which presented 22.4% (w/w) proanthocyanidins/dry matter, was tested against corrosion of carbon steel AISI 1020 in neutral pH. The crude extract (1.0 g/L) was effective in controlling corrosion on the metal surface for 24 h. Our results demonstrated that the extracts rich in polymeric procyanidins obtained from industrial açaíwaste could be used to inhibit carbon steel AISI 1020 in neutral pH as an abundant, inexpensive, and green source of corrosion inhibit |
Palavras-Chave: |
Açaí branco; BRS-Pará. |
Thesagro: |
Açaí; Espectrometria; Euterpe Oleracea; Resíduo Orgânico; Semente. |
Thesaurus NAL: |
Mass spectrometry; Seeds. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02351naa a2200337 a 4500 001 2135626 005 2021-11-03 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARTINS, G. R. 245 $aAçaí (Euterpe oleracea Mart.) seed extracts from different varieties$ba source of proanthocyanidins and eco-friendly corrosion inhibition activity.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aEuterpe oleracea Mart. (Arecaceae) is an endogenous palm tree from the Amazon region. Its seeds correspond to 85% of the fruit’s weight, a primary solid residue generated from pulp production, the accumulation of which represents a potential source of pollution and environmental problems. As such, this work aimed to quantify and determine the phytochemical composition of E. oleracea Mart. seeds from purple, white, and BRS-Paráaçaívarieties using established analytical methods and also to evaluate it as an eco-friendly corrosion inhibitor. The proanthocyanidin quantification (n-butanol/hydrochloric acid assay) between varieties was 6.4–22.4 (w/w)/dry matter. Extract characterization showed that all varieties are composed of B-type procyanidin with a high mean degree of polymerization (mDP ≥10) by different analytical methodologies to ensure the results. The purple açaíextract, which presented 22.4% (w/w) proanthocyanidins/dry matter, was tested against corrosion of carbon steel AISI 1020 in neutral pH. The crude extract (1.0 g/L) was effective in controlling corrosion on the metal surface for 24 h. Our results demonstrated that the extracts rich in polymeric procyanidins obtained from industrial açaíwaste could be used to inhibit carbon steel AISI 1020 in neutral pH as an abundant, inexpensive, and green source of corrosion inhibit 650 $aMass spectrometry 650 $aSeeds 650 $aAçaí 650 $aEspectrometria 650 $aEuterpe Oleracea 650 $aResíduo Orgânico 650 $aSemente 653 $aAçaí branco 653 $aBRS-Pará 700 1 $aGUEDES, D. 700 1 $aPAULA, U. L. M. de 700 1 $aOLIVEIRA, M. do S. P. de 700 1 $aLUTTERBACH, M. T. S. 700 1 $aREZNIK, L. Y. 700 1 $aSÉRVULO, E. F. C. 700 1 $aALVIANO, C. S. 700 1 $aSILVA, A. J. R. da 700 1 $aALVIANO, D. S. 773 $tMolecules$gv. 26, 3433, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|