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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado... Mostrar Todas |
Data corrente: |
31/08/2004 |
Data da última atualização: |
09/05/2007 |
Autoria: |
FONSECA, A. A. O.; SODRÉ, G. da S.; CARVALHO, C. A. L. de; ALVES, R. M. de O.; SOUZA, B. de A.; SILVA, S. M. P. C. da; OLIVEIRA, G. A. de; MACHADO, C. S.; CLARTON, L. |
Título: |
Qualidade do mel de abelhas sem ferrão: uma proposta para boas práticas de fabricação. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2006. |
Páginas: |
70 p. |
Série: |
(Série meliponicultura, n. 5). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Introdução; Produção do mel de abelhas sem ferrão (ASF); Boas prátics na fabricação de mel das ASF; Aplicação de BPF´s no beneficiamento de mel das ASF; Processos de conservação do mel; Cristalização do mel; Microorganismos no mel; Proposta de normativa para mel de ASF. |
Palavras-Chave: |
Abelhas; Brasil; Fabricação; Meliponicultura; Meliponicultura-mel; Meliponicultura-qualidade; Moliponicultura-Brasil; Segurança dos alimentos. |
Thesagro: |
Abelha; Ferrão; Mel; Processamento; Produção; Qualidade. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
30/03/1998 |
Data da última atualização: |
16/02/2017 |
Autoria: |
ALVES, L. F. A.; ALVES, S. B.; PEREIRA, R. M.; CAPALBO, D. M. F. |
Afiliação: |
L. F. A. ALVES, ESALQ; S. B. ALVES, ESALQ; UNIVERSITY OF FLORIDA; DEISE MARIA FONTANA CAPALBO, CNPMA. |
Título: |
Production of Bacillus thuringiensis Berliner var. kurstaki grown in alternative media. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
Biocontrol Science and Technology, v.7, p.377-383, 1997. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agro-industrial residues and by-products available in southeastern Brazil were used as ingridients for low-cost culture media for liquid fermentation of Bacillus thuringiensis var. kurstaki. Highest spore yield was obtained with a medium containing cheese whey, soya bean milk and molasses (WSM). Crystals and spores were produced in all media and potency of the final product was highest for nutrient broth + yeast extract medium (NBY). There was no correlation between the number of spores in the fermented media and the potency of the preparations. Considering all three factors, the potencies, costs and yields of the final products, lowest relative cost was obtained with BMM medium (Bombyx mori pupae + molasses). NBY and WSM had intermediate relative cost aproximately nine times higher than BMM. The cost analysis suggests that BMM medium should be preferred for local production of Bacillus thuringiensis var. kurstaki in comparison to other media tested. The results also demonstrate the importance of considering yields, cost and potency of the B. thuringiensis preparations in selecting the production medium. |
Palavras-Chave: |
Agro-industrial residues; Biocontrol; Bioinsecticide; Diseases; Liquid fermentation; Microbial control; Vectors. |
Thesaurus NAL: |
biological control; entomopathogenic bacteria; pests. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155925/1/1997AP41-Capalbo-Production-3376.PDF
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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