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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  06/12/2017
Data da última atualização:  06/12/2017
Autoria:  COSTA, D. A. da; SANTANA, A. A. C.; SALIBA, E. O. S.; OLIVEIRA, M. C.; RODRIGUEZ, N. M.; GONCALVES, L. C.; GRACA, D. S.
Título:  Balanço de nitrogênio e energético de ovinos alimentados com bagaço de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum L.) tratado com amônia anidra (NH3).
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 3., 2007, João Pessoa. Anais... João Pessoa: SEBRAE-PB: EMEPA-PB, 2007. 3 f. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: Foram avaliados o efeito da adição de diferentes níveis (0, 2, 3 e 4%) de amônia anidra (NH3) no tratamento do bagaço de cana-de-açúcar em dietas para ovinos, sobre o consumo de energia bruta (CEB), energia metabolizável (CEM), energia digestivel (CED) e o balanço de nitrogênio (BN). Utilizaram-se quatro ovinos machos, castrados distribuídos em um quadrado latino 4x4. Em todas as dietas o balanço energético foi positivo, enquanto que, o balanço de nitrogênio negativo. As dietas compostas por bagaço de cana-de-açúcar tratado com 4% de amônia anidra apresentou melhor balanço de nitrogênio em função do maior consumo e menor excreção total de nitrogênio. [Nitrogen and energy balance in sheep fed with sugarcane bagasse (Saccharum officinarum L.) treated with anhydrous ammonia (NH3) Abstract: Were evaluated the effect of anhydrous ammonia addition (NH3) in different levels (0, 2, 3 and 4%) in sugarcane bagasse diets fed for sheeps, on crude energy intake (CEI), metabolizable energy (ME), energy digestible (ED) and the nitrogen balance (NB). Were used four male sheeps, castrated, distributed in a latin square desing 4x4. In all diets the energy balance was positive, while nitrogen balance was negative. Were observed better nitrogen balance in function of greater intake and smaller nitrogen total excretion in diets composed by sugarcane bagasse with 4% of anhydrous ammonia.
Palavras-Chave:  Amonização; Energia metabolizável; Tratamento químico.
Thesagro:  Alimento alternativo; Bagaço; Cana de açúcar; Consumo; Dieta; Nutrição animal; Ovino.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC35935 - 1ADDPL - CDCD 00176CD 00176
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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  03/12/2012
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  VIEIRA, L. de J.; SOARES, T. L.; ROSSI, M. L.; ALVES, A. A. C.; SANTOS, F. de A. R. dos; SOUZA, F. V. D.
Afiliação:  LÍVIA DE JESUS VIEIRA, UFRB; TALIANE LEILA SOARES, UFRB; MÔNICA LANZONI ROSSI, USP; ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, SRI; FRANCISCO DE ASSIS RIBEIRO DOS SANTOS, UEFS; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF.
Título:  Viability, production and morphology of pollen grains for diff erent species in the genus Manihot (Euphorbiaceae).
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Acta Botanica Brasilica, v. 26, n. 2, p. 350-356, 2012.
ISSN:  0102-3306
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  (Viability, production and morphology of pollen grains for different species in the genus Manihot (Euphorbiaceae)). Th e objective of this work was to characterize the viability, production and morphology of pollen for different species in the genus Manihot. Floral buds from Manihot accessions were collected from two germplasm banks at Embrapa Cassava & Fruits. The viability of the pollen was assessed via colorimetric, in vitro and in vivo assays. The diameter of the pollen grains was determined by measuring the transversal length of the grain. The experimental design was entirely randomized. Studies on pollen ultrastructure were performed via scanning electron microscopy. Pollen viability was high in the colorimetric tests and intermediate in vivo tests; there was no germination in the in vitro tests. The average production for all accessions was 1,253 pollen grains per fl oral bud. The size of the pollen grains varied from 132 to 163 µm in the wild accessions, and 129 to 146 µm in the cultivated accessions. Th e pollen grains for all accessions were very large, apolar, spherical as well as inaperturate, with an exine ornamented with pila organized in a Croton pattern. Th e wild accessions, in general, produced more and larger pollen grains compared with the cultivated accessions.
Palavras-Chave:  Melhoramento genético.
Thesagro:  Mandioca; Manihot Esculenta.
Thesaurus NAL:  Breeding and Genetic Improvement; Genetic resources.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF29011 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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