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Registros recuperados : 20 | |
2. | | CUNHA, J. G.; DUARTE, L. C.; ALONSO, J. D. de S.; BARRIGOSSI, J. A. F. Comportamento de parasitismo de Telenomus podisi (Hymenoptera: Scelionidae): escolha de ovos hospedeiros, competição e cópula. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016. p. 17 (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311) Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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11. | | DUARTE, L. C.; CUNHA, J. G.; ALONSO, J. D. de S.; HIROSE, E.; BARRIGOSSI, J. A. F. Avanços nas técnicas de criação de Telenomus podisi (Hymenoptera:Platygastridae): escolha do hospedeiro adequado. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 47. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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12. | | OLIVEIRA, E. C.; MENDONÇA, Y. P.; ALONSO, J. D. de S.; BARRIGOSSI, J. A. F.; HIROSE, E. Efeito da temperatura no parasitismo de Telenomus podisi (Hymenoptera: Platygastridae) em ovos de Tibraca limbativentris (Hemiptera: Pentatomidae). In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 48. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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13. | | OLIVEIRA, E. C.; DUARTE, L. C.; ALONSO, J. D. de S.; DIDONET, A. D.; BARRIGOSSI, J. A. F. Levantamento de inimigos naturais associados ao sistema agroflorestal agroecológico de segurança alimentar (milho e feijão) da Fazenda Agroecológica. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016. p. 20. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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14. | | CUNHA, J. G.; DUARTE, L. C.; ALONSO, J. D. de S.; HIROSE, E.; BARRIGOSSI, J. A. F. Manejo da criação de Telenomus podisi (Hymenoptera: Platygastridae) associado a dois hospedeiros, Tibraca limbativentris (Hemiptera: Pentatomidae) e Euschistus heros (Hemiptera: Pentatomidae). In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 14., 2015, Teresópolis. [Resumos]. Londrina: Sociedade Entomológica do Brasil, 2015. Siconbiol. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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17. | | FREITAS, J. A. M.; MENDONÇA, G. M. N.; SANTOS, L. B.; ALONSO, J. D.; MENDES, J. F.; BARUD, H. S.; AZEREDO, H. M. C. de. Bacterial cellulose/tomato puree edible films as moisture barrier structures in multicomponent foods. Foods, v. 11, e2336, 2022. 11 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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18. | | SANTOS, L. B.; SILVA, R. D.; ALONSO, J. D.; BRIENZO, M.; SILVA, N. C.; PEROTTO, G.; OTONI, C. G.; AZEREDO, H. M. C. de. Bioplastics from orange processing byproducts by an ecoefficient hydrothermal approach. Food Packaging and Shelf Life, v. 38, 101114, 2023. 1 - 8 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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19. | | MEDEIROS, J. A.; OTONI, C. G.; NIRO, C. M.; SIVIERI, K.; BARUD, H. S.; GUIMARÃES, F. E. G.; ALONSO, J. D.; AZEREDO, H. M. C. de. Alginate films as carriers of probiotic bacteria and Pickering emulsion. Food Packaging and Shelf Life, v. 34, a100987, 2022. 1 - 8 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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20. | | FERREIRA, L. M. B.; ALONSO, J. D.; KIILL, C. P.; FERREIRA, N. N.; BUZZÁ, H. H.; GODOI, D. R. M. de; BRITTO, D. de; ASSIS, O. B. G. de; SERAPHIM, T. V.; BORGES, J. C.; GREMIÃO, M. P. D. Exploiting supramolecular interactions to produce bevacizumab-loaded nanoparticles for potential mucosal delivery. European Polymer Journal, v. 103, p. 238-250, jun. 2018. 238-250 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 20 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
12/07/2023 |
Data da última atualização: |
12/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS, L. B.; SILVA, R. D.; ALONSO, J. D.; BRIENZO, M.; SILVA, N. C.; PEROTTO, G.; OTONI, C. G.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Bioplastics from orange processing byproducts by an ecoefficient hydrothermal approach. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Packaging and Shelf Life, v. 38, 101114, 2023. |
Páginas: |
1 - 8 |
ISSN: |
2214-2894 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101114 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Valorization of orange processing byproducts into bioplastics represents a sustainable alternative to virgin plastics for some applications. In this study, we obtained three films based on such biomass, namely, orange peel (OPe), orange pomace (OPo), and a combination of peel, pomace, and finisher pulp (OPPP). The byproducts were submitted to a ?clean? hydrothermal pretreatment at 121 ◦C for 30 min at 1.2 kgf.cm− 2 . They were then added with glycerol, homogenized, cast into films, and dried. The OPe film presented higher water vapor permeability and poorer overall tensile properties compared to the other films, possibly due to the lower polysaccharide contents in the peel compared to those in the pomace. The OPPP film was considered the most interesting from a biorefinery perspective since it is made from three orange processing byproducts instead of only one. Moreover, all films exhibited high antioxidant and UV-absorption capacities, indicating their potential applicability as active packaging materials for oxidizable products. |
Palavras-Chave: |
Film; Film Citrus Lignocellulose Biorefinery; Upcycling. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01867naa a2200277 a 4500 001 2154927 005 2023-07-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2214-2894 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fpsl.2023.101114$2DOI 100 1 $aSANTOS, L. B. 245 $aBioplastics from orange processing byproducts by an ecoefficient hydrothermal approach.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a1 - 8 520 $aValorization of orange processing byproducts into bioplastics represents a sustainable alternative to virgin plastics for some applications. In this study, we obtained three films based on such biomass, namely, orange peel (OPe), orange pomace (OPo), and a combination of peel, pomace, and finisher pulp (OPPP). The byproducts were submitted to a ?clean? hydrothermal pretreatment at 121 ◦C for 30 min at 1.2 kgf.cm− 2 . They were then added with glycerol, homogenized, cast into films, and dried. The OPe film presented higher water vapor permeability and poorer overall tensile properties compared to the other films, possibly due to the lower polysaccharide contents in the peel compared to those in the pomace. The OPPP film was considered the most interesting from a biorefinery perspective since it is made from three orange processing byproducts instead of only one. Moreover, all films exhibited high antioxidant and UV-absorption capacities, indicating their potential applicability as active packaging materials for oxidizable products. 653 $aFilm 653 $aFilm Citrus Lignocellulose Biorefinery 653 $aUpcycling 700 1 $aSILVA, R. D. 700 1 $aALONSO, J. D. 700 1 $aBRIENZO, M. 700 1 $aSILVA, N. C. 700 1 $aPEROTTO, G. 700 1 $aOTONI, C. G. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 773 $tFood Packaging and Shelf Life$gv. 38, 101114, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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