Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Café.
Data corrente:  04/10/2011
Data da última atualização:  24/10/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, G. H. H.; CORRÊA, P. C.; BOTELHO, F. M.; GONELI, A. L. D.; AFONSO JUNIOR, P. C.; CAMPOS, S. C.
Afiliação:  Instituto Federal de Brasília; Universidade Federal de Viçosa; Universidade Federal de Mato Grosso; Universidade Federal da Grande Dourados; PAULO CESAR AFONSO JUNIOR, SAPC; Silvia Carvalho Campos, Embrapa Agrossilvipastoril.
Título:  Modeling of the shrinkage kinetics of coffee berries during drying.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Agronomy Maringá, v.33, n.3, p.423-428, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effects of drying conditions on the shrinkage of Coffea arabica L., cultivar Catuaí Vermelho, were studied. An exponential model derived from the kinetic model was used to describe the shrinkage kinetics. In addition, an equation was proposed to describe the relationship between the superficial areas and weights of the coffee berries. Coffee berries were dried at temperatures (T) of 35, 45, 55 and 65ºC and at relative humidities (φ) of 25, 35, 45 and 55%, forming 16 different sets of conditions, with an initial moisture content for all conditions of 2.27 dry basis (d.b.), dried until 0.11 d.b. Changes in the product dimensions were measured continuously during drying. Surface area-to-volume ratio values increased with moisture content decrease. The model was suitable for representing the shrinkage kinetics, as well the empirical equation for predicting surface area. Temperature had a greater influence over the constant rate of change of the characteristic dimension (k values) than φ. Activation energies were also determined to have magnitudes of 39.31, 37.32, 36.28 and 36.22 kJ mol-1 for relative humidities of 25, 35, 45 and 55%, respectively.
Palavras-Chave:  Coffea arabica L; Desidradatação; Post-harvest; SurFace area-to-volume ratio.
Thesagro:  Café; Coffea Arábica; Modelo de simulação; Secagem.
Thesaurus Nal:  Activation energy; Postharvest treatment; Shrinkage; Simulation models.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/44309/1/2011AP01.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42831/1/Modeling-of-the-shrinkage.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC222 - 1UPCAP - DD
CPAMT1 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, R. C. de; OLIVEIRA, G. B. de; HIGA, R. H. Software para recuperação automatizada de anotações funcionais em estudos de associação genômica ampla. In: MOSTRA DE ESTAGIÁRIOS E BOLSISTAS DA EMBRAPA INFORMÁTICA AGROPECUÁRIA, 9., 2013, Campinas. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 20-22.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, R. C. de; JONSSON, C. M.; CORNIANI, N.; ASSIS, M. C. de; QUEIROZ, S. C. do N. de. Avaliação da atividade inseticida de extrato de Tithonia diversifolia. In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 9., 2015, Campinas. Anais... Campinas: IAC, 2015. 9 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoPAEZ, M. L. D'A.; ALMEIDA, R. C. de; VEIGA, A.; CASIOLATO, M. M. de M. C.; CAMARGO, H. H. T. de. Avaliacao do Programa de Cooperacao Nipo-Brasileira para o Desenvolvimento dos Cerrados - PRODECER. Revista de Economia Rural, v.22, n.3, p.327-364, 1984.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional