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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
21/04/2021 |
Data da última atualização: |
22/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AGUIAR, R. O.; CARRÉRA, A. G. P.; CUNHA, R. L.; OLIVEIRA, I. V. de; SILVA, C. R. da; SILVA, V. F. A.; SILVA, J. N. da; SILVA, J. P. da; CARVALHO, F. I. M.; MARTINS, L. H. da S.; SILVA, P. A.; CUNHA, E. F. M. |
Afiliação: |
RODRIGO O. AGUIAR, UFRA; AMANDA G. P. CARRÉRA, UFRA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; IGOR V. DE OLIVEIRA, Unifesspa; CLAUDETE R. DA SILVA, UFRA; VICENTE F. A. SILVA, UFRA; JOSÉ NATALINO DA SILVA, UFRA; JOSIANE P. DA SILVA, UFRA; FÁBIO I. M. CARVALHO, UFRA; LUIZA H. DA S. MARTINS, UFRA; PRISCILLA A. SILVA, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU. |
Título: |
Optimization of the alcoholic concentration obtained from sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) by response surface methodology. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 11, p. 157-168, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.5539/jas.v12n11p157 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugary cassava or mandiocaba is a cassava variety of potential use for bioethanol production. In this study, laboratory-scale fermentations were carried out in a bioreactor with a working volume of 1L, using the yeast strain LNF CAT-1. A central composite design (CCD) was applied to determine the extent to which pH, temperature, and yeast concentration influence ethanol production with the aim of improving the fermentation process. The individual effects and the interaction of these factors were analyzed using a surface response method. Physicochemical properties of the material were also investigated and the analysis of root characterization showed high moisture content (~91%) and a low amount of starch (~4.0%), ash values close to 1.0%, total fibers 0.4%, proteins 0.15%, and lipids 0.1%. The results obtained from the wort presented a low acidity (~0.2%), pH close to neutrality (~6.5%), total soluble solids values of ~5.8%, glucose content ~2.3%, fructose ~1.0%, and sucrose ~1.2%. The second-order polynomial regression model determined that the maximum ethanol production of 2.8% (v/v) would be obtained when the optimum pH, temperature, and yeast concentration were ~5.0, 32-36 ºC, and ~10-14 g L-1, respectively. |
Palavras-Chave: |
Mandiocaba. |
Thesagro: |
Fermentação Alcoólica; Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus Nal: |
Alcoholic fermentation; Bioethanol; Cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222810/1/OptimizationAlcoholic.pdf
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Marc: |
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
09/08/2006 |
Data da última atualização: |
30/06/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
GODOY, C. V.; SIQUERI, F. V.; FEKSA, H. R.; MENDES, C. S.; ITO, M. A.; MIGUEL-WRUCK, D. S.; MARTINS, M. C.; ANDRADE, N. S.; ALMEIDA, N. S.; NUNES JUNIOR, J.; PIMENTA, C. B.; FURLAN, S. H.; MACIEL, J. L. N.; COSTAMILAN, L. M.; UTIAMADA, C. M.; SATO, L. N.; KLINGELFUSS-BAPTISTA, L. H.; SANTOS, I. dos; ANDRADE, P. M. IAMAMOTO, M.; MEYER, M. C.; RODACKI, M. E. P.; MAIA, G. L.; BORGES, E. P.; LOPES, I. O. N. |
Título: |
Resultados sumarizados dos ensaios em rede para controle da ferrugem asiática da soja (Phakopsora pachyrhizi). |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 28., 2006, Uberaba. Resumos... Londrina: Embrapa Soja: Fundação Meridional: Fundação Triângulo, 2006. |
Páginas: |
p. 280-282. |
Série: |
(Embrapa Soja. Documentos, 272). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Boas de Campos Leite, Janete Lasso Ortiz. |
Palavras-Chave: |
Soybean. |
Thesagro: |
Doença. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01468naa a2200445 a 4500 001 1469490 005 2008-06-30 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGODOY, C. V. 245 $aResultados sumarizados dos ensaios em rede para controle da ferrugem asiática da soja (Phakopsora pachyrhizi). 260 $c2006 300 $ap. 280-282. 490 $a(Embrapa Soja. Documentos, 272). 500 $aOrganizado por Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Boas de Campos Leite, Janete Lasso Ortiz. 650 $aDoença 653 $aSoybean 700 1 $aSIQUERI, F. V. 700 1 $aFEKSA, H. R. 700 1 $aMENDES, C. S. 700 1 $aITO, M. A. 700 1 $aMIGUEL-WRUCK, D. S. 700 1 $aMARTINS, M. C. 700 1 $aANDRADE, N. S. 700 1 $aALMEIDA, N. S. 700 1 $aNUNES JUNIOR, J. 700 1 $aPIMENTA, C. B. 700 1 $aFURLAN, S. H. 700 1 $aMACIEL, J. L. N. 700 1 $aCOSTAMILAN, L. M. 700 1 $aUTIAMADA, C. M. 700 1 $aSATO, L. N. 700 1 $aKLINGELFUSS-BAPTISTA, L. H. 700 1 $aSANTOS, I. dos 700 1 $aANDRADE, P. M. IAMAMOTO, M. 700 1 $aMEYER, M. C. 700 1 $aRODACKI, M. E. P. 700 1 $aMAIA, G. L. 700 1 $aBORGES, E. P. 700 1 $aLOPES, I. O. N. 773 $tIn: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 28., 2006, Uberaba. Resumos... Londrina: Embrapa Soja: Fundação Meridional: Fundação Triângulo, 2006.
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