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41.Imagem marcado/desmarcadoVERAS, C. T. V.; PARACHIN, N. S.; ALMEIDA, J. R. M. de. Estratégias ômicas para avaliação comparativa do metabolismo de leveduras consumidoras de xilose. In: SIMPÓSIO DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM BIOLOGIA MOLECULAR, 6., 2016, Brasília-DF. Anais ... Brasília, DF: Universidade de Brasília, 2016. Não paginado.

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42.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, S. B.; FRANCO, P. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Construção de levedura Saccharomyces cerevisiae capaz de fermentar xilose para produção de etanol. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 61-62

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43.Imagem marcado/desmarcadoHONORATO, V. M.; PAES, B. G.; ALMEIDA, J. R. M. de. Construção de novas linhagens de Saccharomyces cerevisiae capazes de utilizar xilose para a produção de bioetanol. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 21-26.

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44.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, L. A.; DE MARCO, J. L.; ALMEIDA, J. R. M. de. Expressão heteróloga e caracterização bioquímica de enzimas lignocelulolíticas e proteínas acessórias do fungo Thermomyces lanuginosus em Komagataella phaffii. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 6., 2020, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 152-158

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45.Imagem marcado/desmarcadoPAES, B. G.; MORAES, L. M. P.; ALMEIDA, J. R. M. de. Evolutionary engeneering as strategy to improve xylose utilization by Saccharomyces cerevisiae. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 115-117

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46.Imagem marcado/desmarcadoANTUNES, A. C. S.; FRANCO, P. F.; SIFUENTES, D. N.; ALMEIDA, J. R. M. de. Microorganisms for production of fuels and chemicals from renewable resources. In: SIMPÓSIO DE BIOENERGIA E BIOCOMBUSTÍVEIS DO MERCOSUL - SIMBIOMERCOSUL, 2.,2014, Foz do Iguaçu, PR. [Resumos...]. Cascavel: Unioeste, 2014. Não paginado.

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47.Imagem marcado/desmarcadoFRANCO, P. F.; MACHADO, C. M. M.; RODRIGUES, D. de S.; ALMEIDA, J. R. M. de. Microrganismos e processos de produção de biobutanol. In: MACHADO, C. M. M. (Ed.). Microrganismos na produção de biocombustíveis líquidos. Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, p. 277-301, 2013.

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48.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, J. R. M. de; COLLARES, D. G.; BARBOSA, P. F. D. Microbial bioprospecting. Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. 1 folder. Il., color.

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49.Imagem marcado/desmarcadoFRANCO, P. F.; FAVARO, L. C. de L.; ALMEIDA, J. R. M. de. Novas leveduras e enzimas para a produção de biocombustíveis e químicos. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA - ENZITEC, 10., Blumenau, SC. [Anais...]. Blumenau: Fundação Universidade Regional de Blumenau, 2012.

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50.Imagem marcado/desmarcadoANTUNES, A. C. S.; PACHECO, T. F.; GONCALVES, S. B.; ALMEIDA, J. R. M. de. Physiological characterization and genetic improvement of xylose-fermenting yeasts. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 37., 2015, San Diego, California. [Resumos ...] Fairfax: Society for Industrial Microbiology and Biotechnology, 2015.

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51.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, J. R. M. de; BORGES, M.; PIRES, C.; SUJII, E. R. Preferência de parasitóides por ovos de diferentes percevejos. In: TALENTO Estudantil da Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia 1998: resumo dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 1998. p. 80. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 34).

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52.Imagem marcado/desmarcadoTRINCHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; BRAGA, M.; ALMEIDA, J. R. M. de. Recent progress in the microbial production of xylonic acid. World Journal of Microbiology and Biotechnology, v.38, n. 127, 2022.

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53.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, L. A.; PACHECO, T. F.; SILVA, F. C. de P.; ALMEIDA, J. R. M. de. Seleção de linhagens industriais de Saccharomyces cerevisiae para produção de ácidos orgânicos. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 14-20.

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54.Imagem marcado/desmarcadoBRANDALISE, E. F.; GARCIA, L. C.; DUARTE-BRANDAO, L. T.; ALMEIDA, J. R. M. de. Seleção de linhagens de leveduras multicompetentes em produção de ácido indolacético e biossolubilização de fósforo. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 7., 2023, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2023. p. 189-193.

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55.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, C. V. G. C.; DAMASO, M. C. T.; ALMEIDA, J. R. M. de. Seleção e caracterização fisiológica de novas linhagens de leveduras não-Saccharomyces que sejam capazes de converter xilose, arabinose e glicerol em químicos de interesse. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 59-60

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56.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, J. M.; DUARTE-BRANDÃO, L. T.; ALMEIDA, J. R. M. de. Seleção e caracterização de leveduras capazes de crescer em compostos aromáticos derivados da lignina. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 7., 2023, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2023. p. 77-81.

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57.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, C. E. V. F.; BERGMANN, J. C.; ALMEIDA, J. R. M. de. Variable and dose-dependent response of Saccharomyces and non-Saccharomyces yeasts toward lignocellulosic hydrolysate inhibitors. Brazilian Journal of Microbiology, v. 52, n. 2, p. 575-586, Jun. 2021.

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58.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, C. V. G. C.; SILVA, F. C. de P.; ALMEIDA, J. R. M. de. Xylitol production: identification and comparison of new producing yeasts. Microorganisms, v. 7, n. 484, 2019.

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59.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, J. R. M. de; RUNQUIST, D.; SÀNCHEZ I NOGUÉ, V.; LIDÉN, G.; GORWA-GRAUSLUND, M. F. Stress-related challenges in pentose fermentation to ethanol by the yeast Saccharomyces cerevisiae. Biotechnology Journal, Weinheim, v. 6, p. 286-299, 2011.

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60.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, C. G.; RIBEIRO, J. A. de A.; ALMEIDA, J. R. M. de; QUIRINO, B. F.; ABDELNUR, P. V. Targeted metabolomics of Xylose-Fermenting yeasts based on mass spectrometry. In: BAIDOO E. (Eds.) Microbial metabolomics. Methods in Molecular Biology. New York, NY: Humana Press, 2019. 1859.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  06/09/2021
Data da última atualização:  06/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SOARES, C. E. V. F.; BERGMANN, J. C.; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  CARLOS EMANOEL VIEIRA FLORES SOARES, Universidade de Brasília; JESSICA CARVALHO BERGMANN, Bolsista da Embrapa Agroenergia; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Variable and dose-dependent response of Saccharomyces and non-Saccharomyces yeasts toward lignocellulosic hydrolysate inhibitors.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, v. 52, n. 2, p. 575-586, Jun. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s42770-021-00489-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lignocellulosic hydrolysates will also contain compounds that inhibit microbial metabolism, such as organic acids, furaldehydes, and phenolic compounds. Understanding the response of yeasts toward such inhibitors is important to the development of different bioprocesses. In this work, the growth capacity of 7 industrial Saccharomyces cerevisiae and 7 non-Saccharomyces yeasts was compared in the presence of 3 different concentrations of furaldehydes (furfural and 5-hydroxymetil-furfural), organic acids (acetic and formic acids), and phenolic compounds (vanillin, syringaldehyde, ferulic, and coumaric acids). Then, Candida tropicalis JA2, Meyerozyma caribbica JA9, Wickerhamomyces anomalus 740, S. cerevisiae JP1, B1.1, and G06 were selected for fermentation in presence of acetic acid, HMF, and vanillin because they proved to be most tolerant to the tested compounds, while Spathaspora sp. JA1 because its xylose consumption rate. The results obtained showed a dose-dependent response of the yeasts toward the eight different inhibitors. Among the compared yeasts, S. cerevisiae strains presented higher tolerance than non-Saccharomyces, 3 of them with the highest tolerance among all. Regarding the non-Saccharomyces yeasts, C. tropicalis JA2 and W. anomalus 740 appeared as the most tolerant, whereas Spathaspora strains appeared very sensitive to the different compounds.
Thesaurus NAL:  Fermentation; Hydrolysates; Lignocellulose; Organic acids and salts; Vanillin; Yeasts.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
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CNPAE3935 - 1UPCAP - DD
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