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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  25/10/2017
Data da última atualização:  06/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEGORARO, C.; STORCH, T. T.; CRIZEL, G. R.; ROMBALDI, C. V.; GIRARDI, C. L.
Afiliação:  Camila Pegoraro, Brazilian Agricultural Research Corporation, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Brazil; Tatiane Tim Storch, Brazilian Agricultural Research Corporation, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Brazil; Gisele Rodrigues Crizel, Brazilian Agricultural Research Corporation, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Brazil; Cesar Valmor Rombaldi, Federal University of Pelotas, Pelotas, Brazil; CESAR LUIS GIRARDI, CNPUV.
Título:  Identification of biomarkers associated to 'Gala' apples ripening and postharvest quality .
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Comunicata Scientiae, v. 7, n. 4, p. 494-503, 2016.
DOI:  10.14295/CS.v7i4.1545
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Apple is, sociocultural and economically, on of the most important species in the world, and stands out for its high storage potential. However, the monitoring of factors that could result in fruit quality modifications during postharvest is essential to ensure the acceptability and for the development of new storage technologies in order to increase fruit shelf life. Approaches focused on molecular biology, such as RT-qPCR have been used to better understand the mechanisms involved in fruit development and maturation. In this study the use of RT-qPCR to monitoring apple quality during ripening and development in different postharvest conditions such as room temperature, cold storage with or without control of atmosphere and the 1-methylcyclopropene usage were proposed. The potential of genes involved in ethylene biosynthesis and response, cell wall modification and degradation, sugar and aroma metabolisms for employment as biomarkers of fruit development and quality were evaluated. Thus MdEXP4 is highlighted as biomarker for development and MdACO1, MdPG1, MdAF1, MdAF3 and MdAAT2 as potential biomarkers for ripening. MdACO1 and MdPG1 appear as suitable markers for quality, conservation technologies and storage time in apples. This work suggests that the study of gene expression by RT-qPCR may be an alternative for a better fruit characterization during the development and postharvest period. Keywords: Cold storage, gene expression, Malus x domestica, molecular analysis
Palavras-Chave:  Amadureceimento; Análises moleculares; Armazenamento refrigerado; Biomarcadores; Expressão genética; Maçã gala; Molecular analysis.
Thesagro:  Maçã; Malus doméstica; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  cold storage; gene expression.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165545/1/artigo-biomarcadores.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV17441 - 1UPCAP - DD17.02158
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/04/2008
Data da última atualização:  29/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  SILVA, D. J.; FARIA, C. M. B. de; PEREIRA, J. R.; ALBUQUERQUE, T. C. S. de.
Afiliação:  DAVI JOSE SILVA, CPATSA; CLEMENTINO MARCOS BATISTA DE FARIA, CPATSA; JOSÉ RIBAMAR PEREIRA, CPATSA; TERESINHA COSTA S DE ALBUQUERQUE, CPATSA.
Título:  Nutrição e adubação da videira.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  In: CURSO DE ATUALIZAÇÃO TÉCNICA PARA ENGENHEIROS AGRÔNOMOS DO BANCO DO BRASIL, 1., 1995, Petrolina. Apostila distribuída... Petrolina: EMBRAPA-CPATSA, 1995.
Páginas:  Paginação irregular
Idioma:  Português
Conteúdo:  SINTOMAS DE DEFICIÊNCIA E EXCESSO DE NUTRIENTES; AMOSTRAGEM E ANÁLISE DE SOLO; AMOSTRAGEM E ANÁLISE DE PLANTA; CALAGEM E ADUBAÇÃO; ADUBAÇÃO VERDE E COBERTURA MORTA A.
Palavras-Chave:  Memória técnica do CPATSA; Videira.
Thesagro:  Adubação; Nutrição; Uva.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196694/1/NUTRICAO-E-ADUBACAO-DA-VIDEIRA.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA37641 - 1UMTAA - PP634.8C977a
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