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Registros recuperados : 66 | |
41. | | BARTHA, M. M. P.; DIAS, H. L. T.; ALBUQUERQUE, N. I. de; KAHWAGE, P. R.; GUIMARÃES, D. A. A.; GARCIA, A. R.; OHASHI, O. M.; SILVA FILHO, E. Microbiological evaluation of fresh semen from captivity kept collared peccary (Pecari tajacu) at Brazilian Amazon. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 6, n. 9, p. 65920-65930, Sep. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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42. | | ESPINHEIRO, R. F.; DIAS, H. L. T.; LIMA, A. S.; ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A.; OHASHI, O. M.; KAHWAGE, P. R.; GARCIA, A. R. Microbiota bacteriana do trato gastrointestinal de caititus (Tayassu tajacu) criados em cativeiro. In: CONGRESO INTERNACIONAL SOBRE MANEJO DE FAUNA SILVESTRE EN LA AMAZONIA Y AMERICA LATINA, 9., 2010, Santa Cruz. Libro de resumenes. [Casilla: Museo de Historia Natural Noel Kempff Mercado: Fundación Amigos del Museo Noel Kempff Mercado], 2010. p. 141. IX CIMFAUNA. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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43. | | KAHWAGE, P. R.; GARCIA, A. R.; GUIMARÃES, D. A. de A.; OHASHI, O. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BARTHA, M. M. P.; PESSOA, J. dos S. Influência do período do ano na qualidade seminal de catetos (Pecari tacaju) criados em cativeiro no estado do Pará. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE EMBRIÕES, 25., 2011, Cumbuco. Anais... Cumbuco: SBTE, 2011. p. 347. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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44. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; ESPINHEIRO, R. de F.; BONFIM, S. R. K. M.; LOPES, M. L.; GUIMARÃES, D. A.; DIAS, H. L. T. Research antibodies against Leptospira sp. in caititus (Tayassu tajacu) bred in captivity in Para State, Brazil. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 84-85. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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46. | | SILVA, S. do S. B. da; LE PENDU, Y.; OHASHI, O. M.; OBA, E.; ALBUQUERQUE, N. I. de; GARCIA, A. R.; MAYOR, P.; GUIMARÃES, D. A. de A. Sexual behavior of Pecari tajacu (Cetartiodactyla: Tayassuidae) during periovulatory and early gestation periods. Behavioural Processes, v. 131, p. 68-73, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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47. | | DIAS, H. L. T.; ESPINHEIRO, R. de F.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BONFIM, S. R. K. M.; GONÇALVES, E. C.; AGUIAR, D. C. F. A serological survey to determine the commonly occurring serovars of Leptospira sp.in herds buffaloes in the Para State, Brazil. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 96-97. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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48. | | NERES, L. de S.; PACHECO, E. A.; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; PEIXOTO JOELE, M. R. S.; ALBUQUERQUE, N. I. de; SILVA, B. A. da. Qualidade de linguiça 'tipo calabresa' elaborada com carne de caititu (Tayassu Tajacu) em Belém, Pará. Higiene Alimentar, v. 27, n. 218/219, mar./abr. 2013. Edição dos Resumos do VI Congresso Latinoamericano e XII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Vigilância das Zoonoses, IV Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,... Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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49. | | SANTOS, C. M. P. dos; ANJOS, N. C. de M. M. de S. dos; ESPINHEIRO, R. de F.; ALBUQUERQUE, N. I. de; DIAS, H. L. T. Qualidade bacteriológica de pernis de caititus criados em cativeiro. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. Anais do VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de... Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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50. | | ESPINHEIRO, R. de F.; BONFIM, S. R. K. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; LOPES, M. L.; VASCONCELLOS, S. A.; GONÇALVES, E. C. A study of anti-Leptospira sp. antibodies in farm livestock of Para State, Brazil. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 94-95. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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51. | | MORAIS, B. H. dos S.; CARDOSO, D. de L.; COSTA, J. da S.; MAYOR, P.; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A. Use of wildlife as an alternative protein source: Collared peccary meat. Meat Science, v. 192, 108895, Oct. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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52. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; PUREZA-COSTA, S. C.; RIBEIRO, A. S. S.; MACHADO, M. S.; DIAS, H. L. T.; SILVA, S. do S. B. da. Viabilidade econômica na criação intensiva de caititus (Pecari tajacu) para fim comercial no município de Santa Izabel, estado do Pará: estudo de caso. In: CONGRESO INTERNACIONAL DE MANEJO DE FAUNA SILVESTRE EN LA AMAZONÍA Y LATINOAMÉRICA, 12., 2016, Quito. Memorias. Quito: Universidad San Francisco de Quito, 2016. p. 217. XII CIMFAUNA. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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53. | | MAIA NETO, B.; SOUZA, N. C. de M. M. de; SILVA, F. D. F. da; ALMEIDA, M. S. de; ESPINHEIRO, R. de F.; SILVA, F. E. R. da; ALBUQUERQUE, N. I. de; DIAS, H. L. T. Bacteriological quality of collared peccary meat (Pecari tajacu) stored in refrigeration and freezing. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 28., 2015, Florianópolis. Resumos. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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54. | | KAHWAGE, P. R.; GARCIA, A. R.; GUIMARÃES, D. A. de A.; OHASHI, O. M.; LUZ-RAMOS, R. S.; DIAS, H. L. T.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BARTHA, M. M. P. Biometria testicular, eletroejaculação e características seminais de caititus, Tayassu tajacu Linnaeus, 1758 (Mammalia, Artiodactyla, Tayassuidae) mantidos em cativeiro na Amazônia Oriental. Acta amazonica, Manaus, v. 40, n. 4, p. 771-778, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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55. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; DIAS, H. L. T.; GUIMARÃES, D. A. de A.; PENDU, Y. Le.; GARCIA, A. R.; KAHWAGE, P. R.; CARDOSO, D. de L.; SILVA, S. do S. B. da; SELIGMANN, I. C. A. Criação de caititus em cativeiro: sistema intensivo de produção na Amazônia Oriental. Brasília, DF: Embrapa, 2016. 108 p. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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56. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A. de A.; YVONNICK, L. P.; MARTINS, A. L.; MARTINEZ, R. A.; MUNIZ, J. A. P. C.; SELIGMANN, I. C. A.; VALLE, C. M. del R. do; VALLE, R. del R. do. Conservação e manejo ex situ de animais silvestres. In: COSTA, A. M.; SPEHAR, C. R.; SERENO, J. R. B. (Ed.). Conservação de recursos genéticos no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 455-482. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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57. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A. de A.; YVONNICK, L. P.; MARTINS, A. L.; MARTINEZ, R. A.; MUNIZ, J. A. P. C.; SELIGMANN, I. C. A.; VALLE, C. M. del R. do; VALLE, R. del R. do. Conservação e manejo ex situ de animais silvestres. In: COSTA, A. M.; SPEHAR, C. R.; SERENO, J. R. B. (Ed.). Conservação de recursos genéticos no Brasil. Brasília, DF : Embrapa, 2012. p. 455-482. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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58. | | KAHWAGE, P. R.; GARCIA, A. R.; BARTHA, M. M. P.; GUIMARÃES, D. A. A.; LUZ-RAMOS, R. S.; DIAS, H. L. T.; ALBUQUERQUE, N. I. de; OHASHI, O. M. Desenvolvimento de protocolo de sedação e analgesia em caititus (Tayassu tajacu) para coleta de sêmen por eletroejaculação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 35.; ENCONTRO DE SAÚDE VETERINÁRIA DO CONESUL, 1.; CONGRESSO ESTADUAL DE MEDICINA VETERINÁRIA, 17.; CONGRESSO ESTADUAL DA ANCLIVEPA/RS, 3.; CONGRESSO DE MÉDICOS VETERINÁRIOS DO CONESUL, 5.; FEIRA DE PRODUTOS E SERVIÇOS EM MEDICINA VETERINÁRIA, 11., 2008, Gramado. A veterinária no contexto da qualidade de vida humana, bem-estar animal e respeito ao meio ambiente. Gramado: Sociedade Brasileira de Medicina Veterinária, 2008. Conbravet. Disponível também on-line. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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59. | | FERREIRA, A. C. S.; SANTOS, A. X.; COSTA, N. N. da; CORDEIRO, M. da S.; SILVA, T. V. G.; SANTANA, P. Di P. B.; OHASHI, O. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A. de A. Implantação do programa de produção in vitro de embriões de Pecari tajacu na Amazônia brasileira. In: CONGRESO INTERNACIONAL DE MANEJO DE FAUNA SILVESTRE EN LA AMAZONÍA Y LATINOAMÉRICA, 12., 2016, Quito. Memorias. Quito: Universidad San Francisco de Quito, 2016. p. 241. XII CIMFAUNA. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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60. | | PIOVEZAN, U.; CARNEIRO, P. C. F.; ALBUQUERQUE, M. do S. M.; PAIVA, S. R.; MOREIRA, J. R. de A.; ALBUQUERQUE, N. I. de; MARQUES, J. R. F.; PEREIRA, F. de M.; PINHEIRO, M. S.; RESENDE, E. K. de. Rede de recursos genéticos animais da Embrapa: espécies nativas com potencial econômico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... [S.l.]: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 17 p. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 66 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/06/2022 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MORAIS, B. H. dos S.; CARDOSO, D. de L.; COSTA, J. da S.; MAYOR, P.; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A. |
Afiliação: |
BRUNO HENRIQUE DOS SANTOS MORAIS, UFPA; DEISE DE LIMA CARDOSO, UFRA; JULIANE DA SILVA COSTA, UFPA; PEDRO MAYOR, UFRA / Autonomous University of Barcelona; NATALIA INAGAKI DE ALBUQUERQUE, CPATU; RENAN CAMPOS CHISTÉ, UFPA; DIVA ANÉLIE DE ARAÚJO GUIMARÃES, UFPA. |
Título: |
Use of wildlife as an alternative protein source: Collared peccary meat. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 192, 108895, Oct. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108895 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Knowledge on the nutritional and sensory characteristics of wild meat provides a better basis for its use as food, ultimately expanding studies in gastronomy areas and stimulating the development of new products. This review aims to present information on the use of wild meat, with a focus on collared peccaries (Pecari tajacu). The biological characteristics of collared peccaries are discussed, with a focus on the main aspects of their meat. Collared peccary meat has excellent nutritional value due to its high protein levels (18.25%), unsaturated fatty acids (51.6?57.8%), and tenderness, similar to other domestic animals, thereby stimulating the interest of a new product market. Despite the demand for this product, collared peccary meat is scarce and not readily available for commercialization. Further, public policies are needed to encourage the management of this species to add value to the development of a production chain. |
Palavras-Chave: |
Carne de caça; Pecari tajacu. |
Thesagro: |
Animal Selvagem; Carne; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Game meat; Meat quality; Wild animals. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 01799naa a2200301 a 4500 001 2144387 005 2022-07-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108895$2DOI 100 1 $aMORAIS, B. H. dos S. 245 $aUse of wildlife as an alternative protein source$bCollared peccary meat.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aKnowledge on the nutritional and sensory characteristics of wild meat provides a better basis for its use as food, ultimately expanding studies in gastronomy areas and stimulating the development of new products. This review aims to present information on the use of wild meat, with a focus on collared peccaries (Pecari tajacu). The biological characteristics of collared peccaries are discussed, with a focus on the main aspects of their meat. Collared peccary meat has excellent nutritional value due to its high protein levels (18.25%), unsaturated fatty acids (51.6?57.8%), and tenderness, similar to other domestic animals, thereby stimulating the interest of a new product market. Despite the demand for this product, collared peccary meat is scarce and not readily available for commercialization. Further, public policies are needed to encourage the management of this species to add value to the development of a production chain. 650 $aGame meat 650 $aMeat quality 650 $aWild animals 650 $aAnimal Selvagem 650 $aCarne 650 $aQualidade 653 $aCarne de caça 653 $aPecari tajacu 700 1 $aCARDOSO, D. de L. 700 1 $aCOSTA, J. da S. 700 1 $aMAYOR, P. 700 1 $aALBUQUERQUE, N. I. de 700 1 $aCHISTÉ, R. C. 700 1 $aGUIMARÃES, D. A. de A. 773 $tMeat Science$gv. 192, 108895, Oct. 2022.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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