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Registros recuperados : 97 | |
3. | | SUSSEL, A. A. B.; LIMA, H. C. de; COSTA, A. M.; AIDAR, S. de T. Levantamento e incidência de doenças do maracujazeiro da Caatinga, cultivar BRS Sertão Forte, cultivado no Cerrado do Brasil central. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 25.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 63., 2017, Porto Seguro. Grandes desafios, ciência e conhecimento para inovação. Porto Seguro: SBF: ISTH: SBFPO: ABH, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Semiárido. |
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6. | | LIMA, H. C. de; COSTA, A. M.; RINALDI, M. M.; AIDAR, S. de T. Cultivo, aspectos produtivos, rendimento e caracteristicas dos frutos do maracujazeiro da Caatinga, cultivar BRS Sertão Forte no Cerrado do Brasil central. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 25.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 63., 2017, Porto Seguro. Grandes desafios, ciência e conhecimento para inovação. Porto Seguro: SBF: ISTH: SBFPO: ABH, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Semiárido. |
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10. | | AIDAR, S. de T.; CHAVES, A. R. de M.; MORGANTE, C. V.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Ecofisiologia de plantas nativas da Caatinga na Embrapa Semiárido. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (Org.). Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 120-121. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | ARAUJO, F. P. de; KIILL, L. H. P.; MELO, N. F. de; AIDAR, S. de T. Propagação e manejo. In: DRUMOND, M. A.; AIDAR, S. de T.; NASCIMENTO, C. E. de S.; OLIVEIRA, V. R. de (Ed.). Umbuzeiro: avanços e perspectivas. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. cap. 5, p. 147-175. il. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | ARAUJO, F. P. de; FALEIRO, F. G.; AIDAR, S. de T.; MELO, N. F. de. Passiflora cincinnata: Maracujá-da-caatinga. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; PAREYN, F. G. C. (Ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Nordeste. Brasília, DF: MMA, 2018. Cap.5, p. 217-224 il. color. (Série. Biodiversidade, 51). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | MORGANTE, C. V.; CHAVES, A. R. de M.; MOTA, A. P. Z.; AIDAR, S. de T. Transcriptome analysis of the vegetative desiccation tolerance plant Tripogonella spicata(Nees) P.M.Peterson & Romasch. In: BRAZILIAN BIOTECHNOLOGY CONGRESS, 7.; BIOTECHNOLOGY IBERO-AMERICAN CONGRESS, 2., 2018, Brasília, DF. Proceedings... Brasília, DF: SBBiotec, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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17. | | SANTOS, T. B.; MENEZES, R. F. J.; AIDAR, S. de T.; LOPES, P. R. C.; FREITAS, S. T. de. Índice de clorofilas a e b e área foliar de genótipos de macieira cultivados com e sem sombreamento no Semiárido brasileiro. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 3., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 23-28. (Embrapa Semiárido. Documentos, 284). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. | | ARAÚJO, F. P.; MELO, N. F. de; AIDAR, S. de T.; FALEIRO, F. G.; JESUS, O. N. de. Maracuyá de la Caatinga: Passiflora cincinnata Mast. In: CARLOSOMA, A. R.; FALEIRO, F. G.; MORERA, M. P.; COSTA, A. M. (Ed.). Pasifloras: especies cultivadas en el mundo. Brasília, DF: ProImpress: Cepass, 2020. cap. 9, p. 169-184. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Semiárido. |
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19. | | SANTOS, R. M.; VOLTOLINI, T. V.; ANGELOTTI, F.; AIDAR, S. de T.; BARBOSA, L. G.; PINHEIRO, G. S. Concentração de CO2 sobre a germinação do capim-buffel. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 3., 2011, Juazeiro. Experiências para mitigação e adaptação. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 239). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | BARBOSA, L. G.; SANTOS, R. M.; PINHEIRO, G. S.; ANGELOTTI, F.; AIDAR, S. de T.; SANTOS, C. A. F. Comportamento fisiológico de feijão-caupi sob diferentes concentrações de CO2. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 3., 2011, Juazeiro. Experiências para mitigação e adaptação. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 239). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 97 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/07/2020 |
Data da última atualização: |
16/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, G. de S.; BORGES, G. da S. C.; CASTRO, C. D. P. da C.; AIDAR, S. de T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; RYBKA, A. C. P.; CARDARELLI, H. R. |
Afiliação: |
Graciete de Souza Silva; Graciele da Silva Campelo Borges; CLIVIA DANUBIA PINHO DA C CASTRO, CPATSA; SAULO DE TARSO AIDAR, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; Haíssa Roberta Cardarelli. |
Título: |
Physicochemical quality, bioactive compounds and in vitro antioxidant activity of a new variety of passion fruit cv. BRS Sertão Forte (Passiflora cincinnata Mast.) from Brazilian Semiarid region. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 272, Oct, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109595 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Passiflora cincinnata Mast cv. BRS Sertão Forte is a cultivar resultant from the genetic improvement of the species Passiflora cincinnata, popularly known as maracujá-da-Caatinga, which presents higher field yield and pulp productivity compared to the native plant and may represent an alternative to the exotic fruit market, intended for in natura consumption or industrialization. Thus, this study characterized the physicochemical composition and accessed the phenolic compounds profile and the antioxidant potential of these fruits in different suitable for consumption ripening stages. The mature pulps had a higher content of ascorbic acid (17.67 mg 100 g−1 ), sugars (3.16 %), β-carotene (16.62 μg 100 g−1) and total flavonoids (155.62 mg 100 g−1). Mineral contents like K (413.34 mg 100 g−1) in mature pulps and Ca (40.59 mg 100 g−1) in pulps with intermediate maturation stood out. The major phenolics in the pulps are isoquercetin (32.25 μg g−1) and caftaric acid (7.5 μg g−1) with higher content in intermediate maturing pulps, and rutin (7.46 μg g−1 ) with higher content in the mature pulps. These bioactive compounds contribute to the antioxidant activity observed in the ORAC, DPPH and FRAP assays. It is concluded that, when compared to other Passiflora species, the passion fruit 'BRS Sertão Forte' is a fruit with distinct mineral contents such as K and Ca and bioactive compounds, and it has promising potential for cultivation in semiarid regions. MenosPassiflora cincinnata Mast cv. BRS Sertão Forte is a cultivar resultant from the genetic improvement of the species Passiflora cincinnata, popularly known as maracujá-da-Caatinga, which presents higher field yield and pulp productivity compared to the native plant and may represent an alternative to the exotic fruit market, intended for in natura consumption or industrialization. Thus, this study characterized the physicochemical composition and accessed the phenolic compounds profile and the antioxidant potential of these fruits in different suitable for consumption ripening stages. The mature pulps had a higher content of ascorbic acid (17.67 mg 100 g−1 ), sugars (3.16 %), β-carotene (16.62 μg 100 g−1) and total flavonoids (155.62 mg 100 g−1). Mineral contents like K (413.34 mg 100 g−1) in mature pulps and Ca (40.59 mg 100 g−1) in pulps with intermediate maturation stood out. The major phenolics in the pulps are isoquercetin (32.25 μg g−1) and caftaric acid (7.5 μg g−1) with higher content in intermediate maturing pulps, and rutin (7.46 μg g−1 ) with higher content in the mature pulps. These bioactive compounds contribute to the antioxidant activity observed in the ORAC, DPPH and FRAP assays. It is concluded that, when compared to other Passiflora species, the passion fruit 'BRS Sertão Forte' is a fruit with distinct mineral contents such as K and Ca and bioactive compounds, and it has promising poten... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
BRS Sertão Forte; Compostos fenólicos; Maracujá do mato; Passiflora cincinnata; Semiárido. |
Thesagro: |
Maracujá; Melhoramento Genético Vegetal; Passiflora Edulis. |
Thesaurus NAL: |
Passion fruits. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02646naa a2200325 a 4500 001 2123894 005 2020-07-16 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109595$2DOI 100 1 $aSILVA, G. de S. 245 $aPhysicochemical quality, bioactive compounds and in vitro antioxidant activity of a new variety of passion fruit cv. BRS Sertão Forte (Passiflora cincinnata Mast.) from Brazilian Semiarid region.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aPassiflora cincinnata Mast cv. BRS Sertão Forte is a cultivar resultant from the genetic improvement of the species Passiflora cincinnata, popularly known as maracujá-da-Caatinga, which presents higher field yield and pulp productivity compared to the native plant and may represent an alternative to the exotic fruit market, intended for in natura consumption or industrialization. Thus, this study characterized the physicochemical composition and accessed the phenolic compounds profile and the antioxidant potential of these fruits in different suitable for consumption ripening stages. The mature pulps had a higher content of ascorbic acid (17.67 mg 100 g−1 ), sugars (3.16 %), β-carotene (16.62 μg 100 g−1) and total flavonoids (155.62 mg 100 g−1). Mineral contents like K (413.34 mg 100 g−1) in mature pulps and Ca (40.59 mg 100 g−1) in pulps with intermediate maturation stood out. The major phenolics in the pulps are isoquercetin (32.25 μg g−1) and caftaric acid (7.5 μg g−1) with higher content in intermediate maturing pulps, and rutin (7.46 μg g−1 ) with higher content in the mature pulps. These bioactive compounds contribute to the antioxidant activity observed in the ORAC, DPPH and FRAP assays. It is concluded that, when compared to other Passiflora species, the passion fruit 'BRS Sertão Forte' is a fruit with distinct mineral contents such as K and Ca and bioactive compounds, and it has promising potential for cultivation in semiarid regions. 650 $aPassion fruits 650 $aMaracujá 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aPassiflora Edulis 653 $aBRS Sertão Forte 653 $aCompostos fenólicos 653 $aMaracujá do mato 653 $aPassiflora cincinnata 653 $aSemiárido 700 1 $aBORGES, G. da S. C. 700 1 $aCASTRO, C. D. P. da C. 700 1 $aAIDAR, S. de T. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aRYBKA, A. C. P. 700 1 $aCARDARELLI, H. R. 773 $tScientia Horticulturae$gv. 272, Oct, 2020.
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