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Registros recuperados : 77 | |
21. | | FERNANDES, B. C. R.; MARTINS, S. M.; SOUZA, T. L. P. O. de; FARIA, L. C. de; AGUIAR, M. S. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. Seleção de linhagens de feijão-carioca com alta produtividade e qualidade nutricional dos grãos. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 23. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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22. | | GOMES, L. M.; PEREIRA, H. S.; COSTA, J. G. C. da; AGUIAR, M. S. de; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de. Seleção de progênies de feijão carioca contendo o alelo co-realce de resistência à antracnose. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 13., 2019, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2019. p. 66. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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23. | | SILVA, R. de S.; FARIA, J. C. de; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. Seleção de progênies de feijão carioca com resistência múltipla a viroses em campo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz do Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Foz do Iguaçu: SBMP, 2017. p. 819. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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24. | | SILVA, R. de S.; FARIA, J. C. de; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de. Seleção de progênies de feijão RMD com resistência múltipla a viroses. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 11., 2017, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2017. p. 103. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 316). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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25. | | ALVES, E. A.; MARTINS, S. M.; PEREIRA, H. S.; SOUZA, T. L. P. O. de; AGUIAR, M. S. de; MELO, L. C. Potencial genético e estabilidade de linhagens elite de feijoeiro-comum para caracteres agronômicos e qualidade de grãos. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 30. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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26. | | SANTOS, A. C. F. dos; MARTINS, S. M.; SOUZA, T. L. P. O. de; FARIA, L. C. de; AGUIAR, M. S. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. Potencial genético de feijão-preto para biofortificação. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 16., 2022, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2022. p. 18. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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27. | | SILVA, R. de S.; FARIA, J. C. de; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de. Progênies de feijão transgênico com resistência ao BGMV e aoCPMMV. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 12., 2017, Piracicaba. Produtividade e sustentabilidade da cultura do feijão: do campo para a mesa: resumos. Piracicaba: CENA: IAC, 2017. p. 116. CONAFE Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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28. | | BARROS, M. S.; MELO, P. G. S.; FARIA, L. C. de; PEREIRA, H. S.; SOUZA, T. L. P. O. de; AGUIAR, M. S. de; MELO, L. C. Validation of the regulations for common bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivar recommendations by computational simulation with experimental data. Euphytica, v. 219, n. 3, article 36, Mar. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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29. | | GILIOTI, E. A.; CANTERI, M. G.; FRANÇA, J. A.; CARDIM, M.; DEL PONTE, E. M.; ABI SAAD, O.; AGUIAR, M. S. de; PINTO, R. G.; MENEGASSI, D.; RODERO, D. C. P.; RODERO, D. P. Informações básicas para o monitoramento, diagnóstico e manejo da ferrugem alaranjada da cana de açúcar. Adamantina: Faculdades Adamantinenses Integradas, 2009. 6 p. (Botelim Técnico Scoralert, 1). Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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30. | | MORAIS, L. K. de; AGUIAR, M. S. de; SILVA, P. de A.; CAMARA, T. M. M.; CURSI, D. E.; CHAPOLA, R. G.; FERNANDES JÚNIOR, A. R.; CARNEIRO, M. S.; BESPALHOK FILHO, J. C. Breeding of Sugarcane. In: MORAIS, L. K. de; AGUIAR, M. S. de; SILVA, P. de A.; CÂMARA, T. M. M.; CURSI, D. E.; CHAPOLA, R. G.; FERNANDES JÚNIOR, A. R.; CARNEIRO, M. S.; BESPALHOK FILHO, J. C. Industrial Crops: breeding for bioenergy and bioproducts, New York: Ed. Springer,, 2014. cap. 2. Séries: Handbook of Plant Breeding, v. 9 Cruz, Von Mark V.; Dierig, David A. (Eds.). Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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31. | | MORAIS, L. K. de; AGUIAR, M. S. de; SILVA, P. de A.; CAMARA, T. M. M.; CURSI, D. E.; FERNANDES JÚNIOR, A. R.; CHAPOLA, R. G.; CARNEIRO, M. S.; BESPALHOK FILHO, J. C. Breeding of sugarcane. In: CRUZ, V. M. V.; DIERIG, D. A. (Ed.). Industrial crops: breeding for bioenergy and bioproducts. New York: Springer, 2015. p. 29-42. (Handbook of plant breeding, v. 9). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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32. | | FARIA, L. C. de; PEREIRA, H. S.; SOUZA, T. L. P. O. de; CARVALHO, H. W. L. de; COSTA, A. F. da; AGUIAR, M. S. de; WENDLAND, A.; CABRERA DIAZ, J. L.; COSTA, J. G. C. da; MELO, L. C. 'BRS FS307' high-yielding common bean cultivar with mulatto grain for Northeastern Brazil. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 20, n. 4, e303520410, 2020. Cultivar release. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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33. | | AGUIAR, M. S. de; GOMES, D. R.; CABRERA DIAZ, J. L.; WENDLAND, A.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C. Caracterização para reação às doenças em cultivares e linhagens elite de feijoeiro-comum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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34. | | AGUIAR, M. S. de; CABRERA DIAZ, J. L.; WENDLAND, A.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S.; KRUG, V. V. S.; MELO, L. C. Caracterização para reação às doenças em ensaios de validação de cultivo e uso de feijoeiro-comum no Estado do Paraná. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz do Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Foz do Iguaçu: SBMP, 2017. p. 213. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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35. | | CARLONI, P. R.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; ALMEIDA, V. M.; CARVALHO, H. W. L. de; PEREIRA FILHO, I. A.; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S. Genotype by environment interaction in common bean cultivars for iron and zinc concentration in grains. Semina. Ciências Agrárias, v. 43, n. 4, p. 1787-1804, Jul./Ago. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo. |
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36. | | MORAIS, L. K. de; SILVA, P. de A.; REIS, V. M.; AGUIAR, M. S. de; CAMARA, T. M. M.; MARAFON, A. C.; IVO, W. M. P. de M.; AMARAL, A. L. do; RAMOS, N. P. Evaluation of performance of sugarcane genotypes inoculated with endophytic diazotrophic bacteria. In: INTERNATIONAL SUGAR CONFERENCE, 4., 2011. Nova Delhi. Balancing sugar and energy production in developing countries: sustainable technologies and marketing strategies: papers&posters. Nova Delhi: IAPSIT, 2011. 92-95 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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37. | | MORAIS, L. K. de; SILVA, P. de A.; REIS, V. M.; AGUIAR, M. S. de; CAMARA, T. M. M.; MARAFON, A. C.; IVO, W. M. P. de M.; AMARAL, A. L. do; RAMOS, N. P. Evaluation of performance of sugarcane genotypes inoculated with endophytic diazotropic bacteria. In: INTERNATIONAL SUGAR CONFERENCE, 4., 2011. Nova Delhi. Balancing sugar and energy production in developing countries: sustainable technologies and marketing strategies. Proceedings... Nova Delhi: IAPSIT, 2011. p. 92-95. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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38. | | SILVA, R. S.; FARIA, J. C.; KNUPP, A. M.; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S.; FERREIRA, A. L.; ZAIDEM, A. L. M.; PINHEIRO, P. V.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. Development and selection of transgenic advanced lines of carioca seeded common bean with multiple resistance to viruses. Euphytica, v. 218, n. 6, June 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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39. | | PEREIRA, H. S.; OLIVEIRA, L. F. C. de; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; AGUIAR, M. S. de; DEL PELOSO, M. J.; SILVEIRA, P. M. da; BASSINELLO, P. Z. Biofortificação feijão-comum. Brasília, DF: Embrapa, 2020. 29 p. il. (BioFORT Saúde na mesa do brasileiro). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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40. | | BRITO, T. C.; RODRIGUES, L. L.; QUEIROZ, L. R. de; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de; FARIA, L. C. de; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S. Linhagens de feijão preto com altos teores de ferro e zinco avaliadas em vários ambientes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 10., 2019, Águas de Lindóia. Pesquisa e inovação para o desenvolvimento da sociedade: resumos dos trabalhos. [S.l.]: Sociedade Brasileira de Melhoramento de Plantas, 2019. p. 180. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 77 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
27/08/2022 |
Data da última atualização: |
05/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CARLONI, P. R.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; ALMEIDA, V. M.; CARVALHO, H. W. L. de; PEREIRA FILHO, I. A.; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S. |
Afiliação: |
POLIANA REGINA CARLONI; PATRICIA GUIMARAES SANTOS MELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; VALTER MARTINS DE ALMEIDA, EMPAER-MT; HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; ISRAEL ALEXANDRE PEREIRA FILHO, CNPMS; MARCELO SFEIR DE AGUIAR, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF. |
Título: |
Genotype by environment interaction in common bean cultivars for iron and zinc concentration in grains. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Semina. Ciências Agrárias, v. 43, n. 4, p. 1787-1804, Jul./Ago. 2022. |
ISSN: |
1679-0359 |
DOI: |
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2022v43n4p1787 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Iron and zinc deficiencies in humans can cause serious health problems. Increasing the iron (IC) and zinc (ZC) concentrations in common bean (Phaseolus vulgaris L.) grains using genetic breeding can be an effective strategy to prevent these problems. Thus, the aims of this study were i) to investigate the importance of genetic, environmental, and genotype-by-environment interaction effects on IC and ZC in common bean grains; ii) to select cultivars that have high mean values and phenotypic stability for IC and ZC, as well as high protein concentration (PC), high yield, and standard commercial grain quality; and iii) to investigate whether there is a genetic relationship between these traits. A total of 34 cultivars were evaluated in 19 different environments. Genetic variability was observed among the genotypes for all traits. For IC and ZC, the environmental effect represented most of the total variation (63% and 65%, respectively), and the effect of the G × E interaction was 18% for IC and 15% for ZC. The genetic correlations between IC, ZC, and PC were positive, indicating that the selection of one of these traits resulted in gains for the other. The genetic correlations between IC or ZC with yield or 100-grain weight were low or intermediate, but negative, indicating that it is important to evaluate these traits at all stages of breeding programs that focus on developing cultivars with high IC and ZC. The cultivar BRS Sublime, with the carioca grain type, combined high IC, ZC, and PC, high yield, and grains of commercial size. MenosIron and zinc deficiencies in humans can cause serious health problems. Increasing the iron (IC) and zinc (ZC) concentrations in common bean (Phaseolus vulgaris L.) grains using genetic breeding can be an effective strategy to prevent these problems. Thus, the aims of this study were i) to investigate the importance of genetic, environmental, and genotype-by-environment interaction effects on IC and ZC in common bean grains; ii) to select cultivars that have high mean values and phenotypic stability for IC and ZC, as well as high protein concentration (PC), high yield, and standard commercial grain quality; and iii) to investigate whether there is a genetic relationship between these traits. A total of 34 cultivars were evaluated in 19 different environments. Genetic variability was observed among the genotypes for all traits. For IC and ZC, the environmental effect represented most of the total variation (63% and 65%, respectively), and the effect of the G × E interaction was 18% for IC and 15% for ZC. The genetic correlations between IC, ZC, and PC were positive, indicating that the selection of one of these traits resulted in gains for the other. The genetic correlations between IC or ZC with yield or 100-grain weight were low or intermediate, but negative, indicating that it is important to evaluate these traits at all stages of breeding programs that focus on developing cultivars with high IC and ZC. The cultivar BRS Sublime, with the carioca grain type, combined high I... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Adaptabilidade; Biofortificação; Correlação; Estabilidade. |
Thesagro: |
Feijão; Ferro; Genótipo; Interação Genética; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Zinco. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Biofortification; Correlation. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145813/1/semina-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02794naa a2200421 a 4500 001 2145813 005 2022-10-05 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1679-0359 024 7 $ahttps://doi.org/10.5433/1679-0359.2022v43n4p1787$2DOI 100 1 $aCARLONI, P. R. 245 $aGenotype by environment interaction in common bean cultivars for iron and zinc concentration in grains.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aIron and zinc deficiencies in humans can cause serious health problems. Increasing the iron (IC) and zinc (ZC) concentrations in common bean (Phaseolus vulgaris L.) grains using genetic breeding can be an effective strategy to prevent these problems. Thus, the aims of this study were i) to investigate the importance of genetic, environmental, and genotype-by-environment interaction effects on IC and ZC in common bean grains; ii) to select cultivars that have high mean values and phenotypic stability for IC and ZC, as well as high protein concentration (PC), high yield, and standard commercial grain quality; and iii) to investigate whether there is a genetic relationship between these traits. A total of 34 cultivars were evaluated in 19 different environments. Genetic variability was observed among the genotypes for all traits. For IC and ZC, the environmental effect represented most of the total variation (63% and 65%, respectively), and the effect of the G × E interaction was 18% for IC and 15% for ZC. The genetic correlations between IC, ZC, and PC were positive, indicating that the selection of one of these traits resulted in gains for the other. The genetic correlations between IC or ZC with yield or 100-grain weight were low or intermediate, but negative, indicating that it is important to evaluate these traits at all stages of breeding programs that focus on developing cultivars with high IC and ZC. The cultivar BRS Sublime, with the carioca grain type, combined high IC, ZC, and PC, high yield, and grains of commercial size. 650 $aBeans 650 $aBiofortification 650 $aCorrelation 650 $aFeijão 650 $aFerro 650 $aGenótipo 650 $aInteração Genética 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aZinco 653 $aAdaptabilidade 653 $aBiofortificação 653 $aCorrelação 653 $aEstabilidade 700 1 $aMELO, P. G. S. 700 1 $aMELO, L. C. 700 1 $aFARIA, L. C. de 700 1 $aSOUZA, T. L. P. O. de 700 1 $aALMEIDA, V. M. 700 1 $aCARVALHO, H. W. L. de 700 1 $aPEREIRA FILHO, I. A. 700 1 $aAGUIAR, M. S. de 700 1 $aPEREIRA, H. S. 773 $tSemina. Ciências Agrárias$gv. 43, n. 4, p. 1787-1804, Jul./Ago. 2022.
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