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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Trigo.
Data corrente:  04/09/2014
Data da última atualização:  01/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ZHOU, G.; PEREIRA, J. F.; DELHAIZE, E.; ZHOU, M.; MAGALHAES, J. V.; RYAN, P. R.
Afiliação:  UNIVERSITY OF TASMANIA; JORGE FERNANDO PEREIRA, CNPT; CSIRO PLANT INDUSTRY; UNIVERSITY OF TASMANIA; JURANDIR VIEIRA DE MAGALHAES, CNPMS; CSIRO PLANT INDUSTRY.
Título:  Enhancing the aluminium tolerance of barley by expressing the citrate transporter genes SbMATE and FRD3.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Experimental Botany, London, v. 65, n. 9, p. 2381-2390, 2014.
DOI:  10.1093/jxb/eru121
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Malate and citrate efflux from root apices is a mechanism of Al3+ tolerance in many plant species. Citrate efflux is facilitated by members of the MATE (multidrug and toxic compound exudation) family localized to the plasma membrane of root cells. Barley (Hordeum vulgare) is among the most Al3+-sensitive cereal species but the small genotypic variation in tolerance that is present is correlated with citrate efflux via a MATE transporter named HvAACT1. This study used a biotechnological approach to increase the Al3+ tolerance of barley by transforming it with two MATE genes that encode citrate transporters: SbMATE is the major Al3+-tolerance gene from sorghum whereas FRD3 is involved with Fe nutrition in Arabidopsis. Independent transgenic and null T3 lines were generated for both transgenes. Lines expressing SbMATE showed Al3+-activated citrate efflux from root apices and greater tolerance to Al3+ toxicity than nulls in hydroponic and short-term soil trials. Transgenic lines expressing FRD3 exhibited similar phenotypes except citrate release from roots occurred constitutively. The Al3+ tolerance of these lines was compared with previously generated transgenic barley lines overexpressing the endogenous HvAACT1 gene and the TaALMT1 gene from wheat. Barley lines expressing TaALMT1 showed significantly greater Al3+ tolerance than all lines expressing MATE genes. This study highlights the relative efficacy of different organic anion transport proteins for increasing the Al3+ tole... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Citrato; Tolerância ao alumínio; Transgênico.
Thesagro:  Cevada; Solo Ácido.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117026/1/2014-Journal-of-Experimental-Botany-v65n9p2381.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS26144 - 1UPCAP - DD
CNPT42797 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  18/11/2013
Data da última atualização:  18/11/2013
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  COSTA, J. G. C. da; OLIVEIRA, J. P. de; ABREU, A. G. de.
Afiliação:  JOAQUIM GERALDO CAPRIO DA COSTA, CNPAF; JAISON PEREIRA DE OLIVEIRA, CNPAF; ALUANA GONCALVES DE ABREU, CNPAF.
Título:  Expedição de coleta de variedades tradicionais de feijão comum (Phaseolus vulgaris) no Estado do Ceará.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013.
Páginas:  16 p.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 295).
ISSN:  1678-9644
Idioma:  Português
Conteúdo:  A realização das Expedições de Coleta das variedades crioulas junto aos agricultores de agricultura familiar objetiva o resgate da variabilidade genética ainda existente do feijão comum, de importância aos programas de melhoramento genético. A Embrapa Arroz e Feijão, em colaboração com a Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, Unidades Descentralizadas da Embrapa, Empresas Estaduais de Pesquisa e Empresas de Assistência Técnica e Extensão Rural, desenvolve um programa nacional de coleta de variedades tradicionais de feijão comum.
Palavras-Chave:  Ceará, CE.
Thesagro:  Feijão; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris; Variedade.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92640/1/seriedocumentos-295.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF32390 - 1UMTFL - DDDOC 295CNPAF2013.dc295
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