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Registros recuperados : 68 | |
7. | | DUTRA, M. da C. P.; LIMA, M.; ARAUJO, A. J. de B.; BIASOTO, A. C. T. Impact of different types of pectinase enzymes on the nutraceutical quality and shelf life of the grape juice. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 2., 2022; INTERNATIONAL WORKSHOP ON BIOACTIVE COMPOUNDS: PERSONAL NUTRITION, AGEING AND FOOD SCIENCE, 3., 2022, Campinas. Proceedings? Campinas: Unicamp, 2022. v. 2, nº 155271. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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11. | | ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B.; NASCIMENTO, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E. Aroma profile of Cabernet Sauvignon tropical wines produced in Northeastern of Brazil In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 13., 2011, Santiago do Chile. Sustentabilidad y cambio climático: impacto para la industria vitivinícola. Santiago: Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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13. | | AZEVÊDO, L. C. de; AZOUBEL, P. M.; SILVA, I. R. A.; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, S. B. de. Caracterização físico-química da farinha da casca de manga cv. Tommy atkins. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINO AMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Ciência e inovação para o desenvolvimento sustentável. Belo Horizonte: SBCTA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | NASCIMENTO, R. L.; PENNA, N. G.; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, J. B. de; PEREIRA, G. E. Caracterização físico-química de vinhos de mesa produzidos no Sul do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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15. | | NASCIMENTO, R. L.; PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, V. de S.; BORGES, R. M. E. Composição físico-química dos sucos de uvas Isabel Precoce e BRS Cora no Nordeste do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | DINIZ, B. C. R.; PEREIRA, G. E.; OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B.; COSTA, T. R. Características físico-químicas de vinhos Syrah em diferentes tempos de maceração no Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. p. 131-132. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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17. | | OLIVEIRA, J. B. de; PEREIRA, G. E.; NASCIMENTO, R. L. do; OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B. Avaliação dos efeitos do porta-enxerto utilizado na composição físico-química de vinhos "Syrah". In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. p. 209. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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18. | | OLIVEIRA, S. S. B.; AZOUBEL, P. M.; OLIVEIRA, S. B. de; ARAÚJO, A. J. de B.; AMORIM, M. da R. Avaliação sensorial de estruturado obtido da polpa de umbu. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 4., 2009, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2009. p. 238-241. (Embrapa Semi-Árido. Documentos, 221). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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19. | | ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, J. B. de; NASCIMENTO, R. L.; VANDERLINDE, R.; PEREIRA, G. E. Determinação da composição aromática de vinhos brancos tropicais elaborados no nordeste do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. P. 515. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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20. | | OLIVEIRA, V. de S.; PEREIRA, G. E.; NASCIMENTO, R. L.; DINIZ, B. C. R.; ARAÚJO, A. J. de B. Evolução das características fisíco-químicas de suco de uva da variedade Isabel Precoce na região do Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 68 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
20/01/2020 |
Data da última atualização: |
28/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ABDALLA, A. L.; ABDALLA FILHO, A. L.; NATEL, A. S.; LOUVANDINI, H.; PICCOLO, M. de C.; NECHET, K. de L.; TORRE NETO, A.; GHINI, R. |
Afiliação: |
ADIBE LUIZ ABDALLA, CENA-USP; ADIBE LUIZ ABDALLA FILHO, CENA-USP; ANDRESSA SANTANNA NATEL, CENA-USP; HELDER LOUVANDINI, CENA-USP; MARISA DE CASSI PICCOLO, CENA-USP; KATIA DE LIMA NECHET, CNPMA; ANDRE TORRE NETO, CNPDIA; RAQUEL GHINI, CNPMA. |
Título: |
Nutritive value and enteric methane production of Brachiaria spp. under elevated [CO2] . |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Plant Production, v. 14, n. 1, p. 119-126, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s42106-019-00072-6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Despite tropical grasses being the main feed source for major part of ruminant livestock, information about nutritional qual- ity changes under climate changes scenario are still scarce. The novelty of this work was to determine the effects of season and elevated C O 2 under field conditions upon biomass production and nutritional value of Brachiaria decumbens during 2 years. The Free-Air Carbon Dioxide Enrichment was established in twelve rings: six of them being the control (current atmosphere) and others six fumigated with pure CO 2 to achieve a higher concentration (e[CO 2 ]). In each ring, two 0.25 m 2 plots have been established with B. decumbens and after standardization cut, green forage yield was evaluated frequently. Plant samples were collected at 20 cm height and evaluated for determining the biomass production, nutritive value and in vitro enteric methane (CH 4 ) production. Season and year had significant effect (P < 0.01) upon all the studied variables. Biomass production, acid detergent fibre and cellulose contents of samples from e[CO 2 ] were statistically greater (P < 0.05). Carbon, nitrogen and crude protein content were within the normal range and as well as C H 4 production were not altered by e[CO 2 ] (P > 0.05). Overall, e[CO 2 ] and rainfall seasons significantly increased forage production, contributing to sequester carbon in plant biomass, but this C 4 tropical grass must be grazed at its best protein and fermentable carbohydrate ratio for advantages in the rumen microbial synthesis and lowering CH 4 production intensity of the production system. MenosDespite tropical grasses being the main feed source for major part of ruminant livestock, information about nutritional qual- ity changes under climate changes scenario are still scarce. The novelty of this work was to determine the effects of season and elevated C O 2 under field conditions upon biomass production and nutritional value of Brachiaria decumbens during 2 years. The Free-Air Carbon Dioxide Enrichment was established in twelve rings: six of them being the control (current atmosphere) and others six fumigated with pure CO 2 to achieve a higher concentration (e[CO 2 ]). In each ring, two 0.25 m 2 plots have been established with B. decumbens and after standardization cut, green forage yield was evaluated frequently. Plant samples were collected at 20 cm height and evaluated for determining the biomass production, nutritive value and in vitro enteric methane (CH 4 ) production. Season and year had significant effect (P < 0.01) upon all the studied variables. Biomass production, acid detergent fibre and cellulose contents of samples from e[CO 2 ] were statistically greater (P < 0.05). Carbon, nitrogen and crude protein content were within the normal range and as well as C H 4 production were not altered by e[CO 2 ] (P > 0.05). Overall, e[CO 2 ] and rainfall seasons significantly increased forage production, contributing to sequester carbon in plant biomass, but this C 4 tropical grass must be grazed at its best protein and fermentable carbohydrate ratio ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Brachiaria; Dióxido de Carbono; Metano; Mudança Climática. |
Thesaurus NAL: |
Biomass production; Carbon dioxide; Climate change; Free air carbon dioxide enrichment; Methane. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02616naa a2200325 a 4500 001 2119002 005 2020-07-28 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s42106-019-00072-6$2DOI 100 1 $aABDALLA, A. L. 245 $aNutritive value and enteric methane production of Brachiaria spp. under elevated [CO2] .$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aDespite tropical grasses being the main feed source for major part of ruminant livestock, information about nutritional qual- ity changes under climate changes scenario are still scarce. The novelty of this work was to determine the effects of season and elevated C O 2 under field conditions upon biomass production and nutritional value of Brachiaria decumbens during 2 years. The Free-Air Carbon Dioxide Enrichment was established in twelve rings: six of them being the control (current atmosphere) and others six fumigated with pure CO 2 to achieve a higher concentration (e[CO 2 ]). In each ring, two 0.25 m 2 plots have been established with B. decumbens and after standardization cut, green forage yield was evaluated frequently. Plant samples were collected at 20 cm height and evaluated for determining the biomass production, nutritive value and in vitro enteric methane (CH 4 ) production. Season and year had significant effect (P < 0.01) upon all the studied variables. Biomass production, acid detergent fibre and cellulose contents of samples from e[CO 2 ] were statistically greater (P < 0.05). Carbon, nitrogen and crude protein content were within the normal range and as well as C H 4 production were not altered by e[CO 2 ] (P > 0.05). Overall, e[CO 2 ] and rainfall seasons significantly increased forage production, contributing to sequester carbon in plant biomass, but this C 4 tropical grass must be grazed at its best protein and fermentable carbohydrate ratio for advantages in the rumen microbial synthesis and lowering CH 4 production intensity of the production system. 650 $aBiomass production 650 $aCarbon dioxide 650 $aClimate change 650 $aFree air carbon dioxide enrichment 650 $aMethane 650 $aBrachiaria 650 $aDióxido de Carbono 650 $aMetano 650 $aMudança Climática 700 1 $aABDALLA FILHO, A. L. 700 1 $aNATEL, A. S. 700 1 $aLOUVANDINI, H. 700 1 $aPICCOLO, M. de C. 700 1 $aNECHET, K. de L. 700 1 $aTORRE NETO, A. 700 1 $aGHINI, R. 773 $tInternational Journal of Plant Production$gv. 14, n. 1, p. 119-126, 2020.
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