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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  20/12/2020
Data da última atualização:  20/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FURTADO, L. B.; ROCHA, J. C.; GOMES, J. A. C. P.; NASCIMENTO, R. C.; SEIDL, P. R.; GUIMARÃES, M. J. O. C.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; MATTOS, G. N.
Afiliação:  Luana B. Furtado, UFRJ; Janaina C. Rocha, UFRJ; José Antônio C. P. Gomes, UFRJ; Rafaela C. Nascimento, Évora University, Portugal; Peter R. Seidl, UFRJ; Maria José O. C. Guimarães, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; Gabriela N. Mattos, UFRJ.
Título:  Storage time evaluation of a residue from wine industry as a microencapsulated corrosion inhibitor for 1 M HCl.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Materials Chemistry And Physics, v. 256, 123739, dec. 2020. p. 1-15.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.matchemphys.2020.123739
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effect of a residue from wine industry was investigated as a corrosion inhibitor for API P110 steel in hy-drochloric acid. The extract was characterized using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), hydrogen nuclear magnetic resonance (1H NMR) and chromatography. The influence of temperature (303?333 K) and grape peel extract concentration were studied using gravimetric and electrochemical experiments. The coupon surfaces were evaluated using microscopy techniques, FTIR-ATR and the contact angle. The by-product exhibited high weight loss efficiencies at 303 K with 4.0 g/L of the extract (83.81%) even after storage. The inhibition increased with the addition of an inorganic enhancer, indicating a synergistic effect between the active com-pounds and maximum efficiency of 94.48%. Polarization tests indicated that the inhibitor adsorbs on anodic and cathodic regions. The surface characterization techniques confirmed the formation of an organic film and a less attacked surface was observed for the inhibited system.
Palavras-Chave:  Filme orgânico; Industrial residue; Inibição de ácido; Microencapsulated corrosion inhibitor; Organic film.
Thesagro:  Corrosão; Resíduo Industrial; Uva.
Thesaurus Nal:  Weight loss.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15092 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  22/12/2008
Data da última atualização:  24/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  MARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; ABAKERLI, R. B.; MAIA, A. de H. N.; DURRANT, L. R.
Afiliação:  Camila Ortiz Martinez; Célia Maria Maganhotto de Souza Silva, Embrapa Meio Ambiente; ELISABETH FRANCISCONI FAY, CNPMA; Rosângela Blotta Abakerli, Embrapa Meio Ambiente; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; Lucia Regina Durrant, FEA/UNICAMP.
Título:  The effects of moisture and temperature on the degradation of sulfentrazone.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Geoderma, v. 147, n. 1, p. 56-62, 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study examined the degradation of sulfentrazone in Arenic Hapludult soil, such soil being representative of regions where sulfentrazone is used in Brazil. Soil samples were supplemented with the herbicide [0.7 ?g active ingredient (a.i.) g-1 soil] and maintained at 27 °C. The soil moisture content was corrected to 30, 70 or 100% of water holding capacity (WHC). Herbicide-free soil samples were used as controls. Aliquots were taken after 14, 30, 60, 120, 180 and 255 days of incubation for the quantitative analysis of sulfentrazone residues by gas chromatography. Another experiment was conducted using soil samples with and without herbicide, submitted to different temperatures of 15, 30 and 40 °C, and kept at a constant value for WHC of 70% . The sulfentrazone residues were quantified by gas chromatography after 14, 30, 60 and 120 days of incubation. The potential degrader microorganisms were isolated and identified. A half-life of 172.4 days was estimated at 27 °C and 70% WHC. The microorganisms identified as potential degraders of the herbicide were Acinetobacter calcoaceticus, Chrysosporium sp., Eupenicillium sp., Metarhizium sp. and Paecilomyces sp. After 120 days, temperature had no further effect (Pb0.16) on sulfentrazone degradation, and the soil moisture content had no effect on degradation at any time.
Palavras-Chave:  Degradação.
Thesagro:  Herbicida.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA7741 - 1UPCAP - DD2008AP_21
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