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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/07/2014
Data da última atualização:  30/07/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, E. R.; RIBEIRO, V. G.; DANTAS, B. F.; LIMA FILHO, J. M.; ONO, E. O.
Afiliação:  ESSIONE RIBEIRO SOUZA, Bolsista da Capes; VALTEMIR GONÇALVES RIBEIRO, UNEB – Universidade Estadual da Bahia (DTCS/UNEB), Juazeiro, BA; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA; JOSÉ MOACIR PINHEIRO LIMA FILHO; ELIZABETH ORIKA ONO, Universidade Estadual Paulista, Campus of Botucatu.
Título:  Defoliation levels on gas exchange and composition of grape clusters cv. Italia.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Applied Research & Agrotechnology, Guarapuava, v. 7, n. 1, p. 29-37, 2014.
DOI:  10.5935/PAeT.V7.N1.03
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the influence of defoliation on gas exchange of vine leaves at different phenological stages, and also in the development of clusters and berries of cv. Italia in the Valley of Submédio San Francisco. It was performed four levels of defoliation (5, 10, 15 and 20 leaves kept in production branch) and nine repetitions. The assessments of gas exchange (CO2 assimilation rate (A, ?mol CO2 m-2 s-1), transpiration rate (E, mmol water steam m-2 s-1), stomatal conductance (gs, mol m-2 s -1), water use efficiency (USA ?molCO2; mmol H2O)-1, carboxylation activity of the ribulose enzyme 1,5-diphosphate carboxylase (Rubisco) and leaf temperature were determined in four phenological phases (60, 72, 84 and 106 days after pruning). It was also evaluated: yield per plant (kg plant-1), diameter (mm), length (mm) and volume (mL) average of berries; soluble solids content (°Brix) and titratable acidity. Results revealed no significant differences between the levels of defoliation in the traits studied during the development stages of the berries, indicating that removal of leaves did not affect the gas exchange process of the leaves opposed to the cluster.
Palavras-Chave:  Crescimento baga; Ttaxa de assimilação.
Thesagro:  Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105709/1/Barbara-2014.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA53023 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, E. R.; RIBEIRO, V. G.; DANTAS, B. F.; LIMA FILHO, J. M.; ONO, E. O. Defoliation levels on gas exchange and composition of grape clusters cv. Italia. Applied Research & Agrotechnology, Guarapuava, v. 7, n. 1, p. 29-37, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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