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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  30/07/2014
Data da última atualização:  11/09/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES, A. A. C.; MANTHEY, L.; ISBELL, T.; ELLIS, D.; JENDEREK, M. M.
Afiliação:  ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, CNPMF; LINDA MANTHEY, National Center for Agricultural Utilization Research; TERRY ISBELL, National Center for Agricultural Utilization Research; DAVID ELLIS, International Potato Center; MARIA M. JENDEREK, National Center for Genetic Resources Preservation.
Título:  Diversity in oil content and fatty acid profile in seeds of wild cassava germplasm.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, n.60, p.310-315, 2014.
ISSN:  0926-6690
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava (Manihot esculenta) is the only commercial species of the Manihot genus, cultivated for its starchy tuber roots. However, cassava seeds are known to be rich in oils and fats, there are scant reports on the content and properties of oil from cassava seeds and its wild relatives. Wild Manihot species usually produce a higher number of seeds with a large diversity in shape and weight. Seeds of 106 accessions belonging to 12 species of Manihot from the collection of Embrapa Cassava and Fruits were evaluated for oil content by NMR and fatty acids composition by gas chromatography. The oil content ranged from 17.2% (M. caerulescens) to 30.7% (M. flabellifolia) and the species clustered into eight different groups based on the oil content. Five fatty acids were found in all species with the average content of the fatty acids being: linoleic (C18:2) 61.5%; oleic (C18:1) 20.0%; palmitic (C16:0) 12.3%; stearic (C18:0) 4.5%; and linolenic (C18:3) 1.7%. The content of fatty acids varied significantly between species as well as between accessions within a species. The highest content of linoleic acid was in seeds of M. peruviana, M. pseudoglaziovii, M. cecropiaefolia, M. flabellifolia, M. glaziovii and M. carthaginensis (average of 65%); and the highest level of oleic acid was in M. caerulescens, M. esculenta, M. anomala, M. dichotoma and M. tomentosa (average of 23%). The collection of Embrapa's Manihot germplasm is a valuable source for cassava breeding programs, containing a l... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Diversidade de germoplasma.
Thesagro:  Banco de germoplasma; Mandioca; Recurso genéticO.
Thesaurus Nal:  Cassava; Gas chromatography; Manihot.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30157 - 1UPCSP - PPSP/13193201.13193
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1.Imagem marcado/desmarcadoLEDO, A. da S.; JENDEREK, M. M.; LEDO, C. A. da S.; AYALA-SILVA, T. Antioxidants and phenolic secretion in sugarcane genotypes shoots culture. Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 5, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoKAYA, E.; SOUZA, F. V. D.; GÖKDOGAN, E. Y.; CEYLAN, M.; JENDEREK, M. M. Cryopreservation of citrus seed via dehydration followed by immersion in liquid nitrogen. Turkish Journal of Biology, 2017
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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3.Imagem marcado/desmarcadoALVES, A. A. C.; MANTHEY, L.; ISBELL, T.; ELLIS, D.; JENDEREK, M. M. Diversity in oil content and fatty acid profile in seeds of wild cassava germplasm. Industrial Crops and Products, n.60, p.310-315, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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4.Imagem marcado/desmarcadoALVES, A. A. C.; SCHNIBBE, J.; JENDEREK, M. M.; ELLIS, D. Response of cassava genotypes to different micropropagation media. In: ANNUAL MEETING [OF] THE ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF INDUSTRIAL CROPS, 22., 2010, Fort Collins. 2010 new crops: exploring diversity and preserving our future: program and abstracts. Fort Collins: Association for the Advancemente of Industrial Crops, 2010. 12 p. Edited by T. A. Isbell, D. A. Dierig
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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5.Imagem marcado/desmarcadoLEDO, A. da S.; AMARAL, A. L. do; JENDEREK, M. M.; HARRISON, M.; MANTER, D. K. Sterilization procedures and Plant Preservative Mixture on in vitro establishment of Miscanthus sinensis Andersson. Plant Cell Culture e Micropropagation, v. 15, n. 2, p. 27-32, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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6.Imagem marcado/desmarcadoVOLK, G. M.; JENDEREK, M. M.; STAATS, E.; SHEPHERD, A.; BONNART, R.; LEDO, A. da S.; AYALA SILVA. T. Challenges in the development of a widely applicable method for sugarcane (Saccharum spp.) shoot tip cryopreservation. Acta Hortciulturae, 1234, 2019. Apresentado no Acta Horticulturae, 1234. DOI 10.17660/ActaHor.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, F. V. D.; KAYA, E.; VIEIRA, L. de J.; SOUZA, E. H. de; AMORIM, V. B. de O.; SKOGERBOE, D.; MATSUMOTO, T.; ALVES, A. A. C.; LEDO, C. A. da S.; JENDEREK, M. M. Droplet-vitrification and morphohistological studies of cryopreserved shoot tips of cultivated and wild pineapple genotypes. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, v.123, n.2, nov. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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