Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  29/07/2014
Data da última atualização:  09/12/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SIQUEIRA, B.; PEREIRA, W. J.; BATISTA, K. A.; OOMAH, B. D.; FERNANDES, K. F.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  BEATRIZ SIQUEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; WENDELL J. PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KARLA A. BATISTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; B. DAVE OOMAH, PACIFIC AGRI-FOOD RESEARCH CENTRE, Canadá; KÁTIA F. FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Influence of storage on darkening and hardening of slow- and regular-darkening carioca bean (Phaseolus vulgasris L.) genotypes.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Studies, v. 2, n. 2, p. 87-104, Sept. 2014.
ISSN:  2166-0379
DOI:  http://dx.doi.org/10.5296/jas.v2i2.5859
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  New carioca bean cultivars are being introduced into the market necessitating their evaluation under trade conditions, which often require storage under ambient conditions. We therefore evaluated the darkening and hardening processes of six carioca bean genotypes each representing regular and slow darkening trait during storage under ambient conditions for five months to elucidate their relationship as a breeding strategy. Storage time adversely affected color characteristics (L*, a*, b*, C* and ?E) depending on bean genotype, whereas hardness and resistance to cooking increased during storage independent of the lignification process. Bean darkening and hardening occurred during storage at different intensities in each genotype and were not always correlated. BRSMG-Madrepérola, a slow darkening genotype, was unaffected (resistant to storage conditions), whereas BRS-Pontal with regular tegument darkening, was highly susceptible to storage conditions reflected in extended cooking time and darkening (low L* values). Principal component and cluster analyses on 8 constituents analyzed in this study demonstrate the difference in color characteristics, cooking time and hardness as major factors in segregating the bean genotypes. Seed coat color is an important but inappropriate single parameter for predicting the resistance to cooking or hardness induced by storage of carioca beans under ambient conditions. Development of carioca bean genotypes resistant to storage conditions is es... Mostrar Tudo
Thesagro:  Cocção; Feijão; Genótipo; Phaseolus vulgaris.
Thesaurus Nal:  Cooking; Dry beans; Genotype; Hardness; Lignification; Storage.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105586/1/pzb.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF32861 - 1UPCAP - DD2014.0762014.076
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, B.; PEREIRA, W. J.; BATISTA, K. A.; OOMAH, B. D.; FERNANDES, K. F.; BASSINELLO, P. Z. Influence of storage on darkening and hardening of slow- and regular-darkening carioca bean (Phaseolus vulgasris L.) genotypes. Journal of Agricultural Studies, v. 2, n. 2, p. 87-104, Sept. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional