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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  18/06/2014
Data da última atualização:  18/06/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; FERREIRA, E. P. B.; MELO, L. C.; KNUPP, A. M.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; ENDERSON PETRONIO DE BRITO FERREIRA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; ADRIANO MOREIRA KNUPP, CNPAF.
Título:  Genotypic differences in dry bean yield and yield components as influenced by nitrogen fertilization and rhizobia.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 45, n. 12, p. 1583-1604, 2014.
ISSN:  0010-3624
DOI:  10.1080/00103624.2013.875204
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Dry bean (Phaseolus vulgaris L.) is an important legume worldwide and nitrogen (N) is most yield limiting nutrients. A field experiment was conducted for two consecutive years to evaluate response of 15 dry bean genotypes to nitrogen and rhizobial inoculation. The N and rhizobia treatments were (i) control (0 kg N ha−1), (ii) seed inoculation with rhizobia strains, (iii) seed inoculation with rhizobia strains + 50 kg N ha−1, and (iv) 120 kg N ha−1. Straw yield, grain yield, and yield components were significantly influenced by N and rhizobial treatments. Grain yield, straw yield, number of pods m−2, and grain harvest index were significantly influenced by year, nitrogen + rhizobium, and genotype treatments. Year × Nitrogen + rhizobium × genotype interactions were also significant for these traits. Hence, these traits varied among genotypes with the variation in year and nitrogen + rhizobium treatments. Inoculation with rhizobium alone did not produce maximum yield and fertilizer N is required in combination with inoculation. Based on grain yield efficiency index, genotypes were classified as efficient, moderately efficient, and inefficient in nitrogen use efficiency (NUE). NUE defined as grain produced per unit N applied decreased with increasing N rate. Overall, NUE was 23.17 kg grain yield kg−1 N applied at 50 kg N ha−1 and 13.33 kg grain per kg N applied at 120 kg N ha−1.
Thesagro:  Feijão; Fertilizante nitrogenado; Oxisol; Phaseolus vulgaris; Rhizobium.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF32726 - 1UPCAP - DD2014.0312014.031
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/10/2022
Data da última atualização:  20/12/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SCHMALZ, K. R. P.; CALIXTO, F. A. A.; HERTEL, R.; KELLER, L. A. M.; TORREZAN, R.; KASNOWSK, M. C.; MESQUITA, E. da F. M.
Afiliação:  KAROLINE RIBEIRO PALMEIRA SCHMALZ, UNESA; FLÁVIA ALINE ANDRADE CALIXTO, FIPERJ; RONALDO HERTEL, UFF; LUIZ ANTONIO MOURA KELLER, UFF; RENATA TORREZAN, CTAA; MARIA CARMELA KASNOWSK, UFF; ELIANA DE FÁTIMA MARQUES DE MESQUITA, UFF.
Título:  Qualidade microbiológica do sururu (Mytella Falcata) apertizado em salmoura oriundo da Baía de Sepetiba, Rio de Janeiro, Brasil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: FREITAS, D. R. J. de (org.). Agenda global de pesquisa em ciências biológicas. Ponta Grossa: Atena, 2021. Cap. 12, p. 141-150.
DOI:  https://doi.org/10.22533/at.ed.14721031111
Idioma:  Português
Conteúdo:  O processamento do pescado, para aumentar a variedade dos produtos e o tempo de comercialização, vem crescendo e tem sido de grande importância para o mercado mundial. Durante as etapas de processamento ocorrem alterações nas características do pescado, principalmente quando são adotados tratamentos térmicos na produção de produtos enlatados. Objetivou-se no presente estudo avaliar a qualidade microbiológica durante a apertização do sururu, assim como inocuidade. A avaliação microbiológica foi realizada adotando-se o teste de esterilização comercial como preconizado em legislação. Inicialmente observou-se que o produto não estava seguro para o consumo, uma vez que foi identificada a presença de Clostridium spp. e Bacillus spp nas amostras analisadas, porém quando introduzidos outros tratamentos durante o processamento, o produto apresentou-se inócuo. The processing of fish, to increase the variety of products and time for commercialization, has been growing and has been of great importance to the world market. During the processing stages, changes occur in the characteristics of the fish, especially when heat treatments are adopted in the production of canned products. The aim of this study was to evaluate the microbiological quality during the tightening of the sururu, as well as its safety. The microbiological evaluation was carried out using the commercial sterilization test as recommended by law. Initially, it was observed that the product was not safe for consumption, s... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Baía de Sepetiba; Mollusk.
Thesagro:  Enlatamento; Molusco; Segurança Alimentar; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Canning; Food security; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15371 - 1UPCPL - DD
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