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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  20/05/2014
Data da última atualização:  21/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DINIZ, G. S.; BARBARINO, E.; OIANO NETO, J.; PACHECO, S.; LOURENÇO, S. O.
Afiliação:  GRACIELA S. DINIZ, Universidade Federal Fluminense; ELISABETE BARBARINO, Universidade Federal Fluminense; JOAO OIANO NETO, CPPSE; SIDNEY PACHECO, CTAA; SERGIO O. LOURENÇO, Universidade Federal Fluminense.
Título:  Proximate composition of marine invertebrates from tropical coastal waters, with emphasis on the relationship between nitrogen and protein contents.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Latin American Journal of Aquatic Research, v. 42, n. 2, p. 332-352, 2014.
DOI:  10.3856/vol42-issue2-fulltext-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The chemical profiles of Desmapsamma anchorata, Hymeniacidon heliophila (Porifera), Bunodosoma caissarum, Renilla muelleri (Cnidaria), Aplysia brasiliana, Eledone massyae, Isognomon bicolor (Mollusca), Echinaster brasiliensis, Echinometra lucunter, Holothuria grisea, Lytechinus variegatus (Echinodermata), and Phallusia nigra (Chordata) were determined. Hydrosoluble protein was the most abundant class of substances for all species, except for the ascidian Phallusia nigra, in which the carbohydrate content was higher. The percentages of hydrosoluble protein (dry weight, dw) varied widely among the invertebrates, ranging from 5.88% (R. muelleri) to 47.6% (Eledone massyae) of the dw .The carbohydrate content fluctuated from 1.3% (R. muelleri) to 18.4% (Aplysia brasiliana) of the dw. For most of the species, lipid was the second most abundant class of substances, varying from 2.8% (R. muelleri) to 25.3% (Echinaster brasiliensis) of the dw. Wide variations were also found for the invertebrates nitrogen content, with the lowest value recorded in the cnidarian R. muelleri (2.02% of the dw) and the highest in the molluscan E. massyae (12.7% of the dw). The phosphorus content of the dw varyed from 0.24% (R. muelleri) to 1.16% (E. massyae). The amino acid composition varied largely among the species, but for most of the species glycine, arginine, glutamic acid, and aspartic acid were the most abundant amino acids, with histidine and tyrosine among the less abundant amino acids. The act... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carbohydrate; Lipid; Nitrogen to protein conversion factor; Total protein; Tropical Atlantic.
Thesagro:  Amido.
Thesaurus Nal:  Amino acid composition; Nitrogen.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102328/1/PROCI-2014.00022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE22484 - 1UPCAP - DDPROCI-2014.00023DIN2014.00023
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1.Imagem marcado/desmarcadoDINIZ, G. S.; BARBARINO, E.; OIANO NETO, J.; PACHECO, S.; LOURENÇO, S. O. Proximate composition of marine invertebrates from tropical coastal waters, with emphasis on the relationship between nitrogen and protein contents. Latin American Journal of Aquatic Research, v. 42, n. 2, p. 332-352, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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