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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/04/2014
Data da última atualização:  18/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HELM, C. V.; RAUPP, D. da S.; SANTOS, A. F. dos.
Afiliação:  CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Dorivaldo da Silva Raupp, UEPG; ALVARO FIGUEREDO DOS SANTOS, CNPF.
Título:  Development of peach palm fibrous flour from the waste generated by the heart of palm agribusiness.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Technology, Maringá, v. 36, n. 1, p. 171-177, Jan./Mar. 2014.
DOI:  10.4025/actascitechnol.v36i1.17165
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The consumption of fibrous foods has been stimulated in recent years. While wheat and oat brans are still the conventional sources of fiber for human consumption, other new fibrous products have been developed – at research level – from waste or by-products generated by food industries. This research aimed to develop a new dehydrated food product - peach palm fibrous flour - from the waste generated during the processing of the heart-of-peach palm. The average yield in dry weight from this waste into farinaceous products was 129.8 g kg-1. The flours showed high values for the total dietary fiber, 59.1 to 65.5 g 100 g-1, almost entirely represented by the insoluble fiber, as well as a low proportion of calories - 96.1 to 101.1 kcal or 408.2-429.5 kJ per 100 g of product - when compared to wheat bran. These results highlighted the peach palm flour as a potential source of fiber for human nutrition, particularly as fibrous ingredient of formulated food and functional supplements. Also, it contributes to minimizing waste disposal and to the agribusiness of peach palm grown for heart-of-palm production. Keywords: Bactris gasipaes, fibrous food, dietary fiber, nutrition, drying.
Palavras-Chave:  Fibrous food.
Thesagro:  Agronegócio; Bactris Gasipaes; Farinha; Palmito; Pupunha; Resíduo.
Thesaurus Nal:  dietary fiber; drying; nutrition.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/101029/1/2014-API-DevelopmentPeach.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF52359 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoHELM, C. V.; RAUPP, D. da S.; SANTOS, A. F. dos. Development of peach palm fibrous flour from the waste generated by the heart of palm agribusiness. Acta Scientiarum. Technology, Maringá, v. 36, n. 1, p. 171-177, Jan./Mar. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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