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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
11/04/2014 |
Data da última atualização: |
24/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
WELKE, J. E.; ZANUS, M.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
Juliane Elisa Welke, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Cláudia Alcaraz Zini, UFRGS. |
Título: |
Quantitative analysis of headspace volatile compounds using comprehensive two-dimensional gas chromatography and their contribution to the aroma of Chardonnay wine. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 59, p. 85-99, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The quantitative determination of volatile compounds of Chardonnay wines using HS-SPME-GC × GC/TOFMS along with the determination of odor activity value (OAV) and relative odor contribution (ROC) of volatiles are reported for the first time. The use of GC × GC/TOFMS for the analysis of Chardonnay wine of Serra Gaucha resulted in the tentative identification of 243 compounds, showing the superior performance of this analytical technique for this specific varietal wine, considering that the number of compounds usually separated by 1D-GC for this type of wine is lower. Furthermore, 42 compounds co-eluted in the first dimension and 34 of them were separated in the second dimension, while the others were resolved by spectral deconvolution (8), which indicates that the conventional 1D-GC/MS may result in misleading results. The calculation of OAV and ROC allowed the determination of the volatile compounds that presented the greater contribution to wine aroma. Ethyl octanoate, ethyl hexanoate, ethyl butanoate, and beta-damascenone showed the highest OAV and ROC values, although other 43 compounds showed also potential to contribute to wine aroma. Figures of merit of the developed method were: accuracies from 92.4 to 102.6%, repeatability from 1.2% to 13.4%, LOD from 0.001 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 2.554 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate), LOQ from 0.003 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 7.582 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate). |
Palavras-Chave: |
Chardonnay; Cromatografia gasosa bidimensional; Wine flavour. |
Thesagro: |
Aroma; Vinho. |
Thesaurus Nal: |
comprehensive two-dimensional gas chromatography. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/984474/1/2014APIQuantitativeAnalysis.pdf
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Marc: |
null Download
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
11/09/2018 |
Data da última atualização: |
12/09/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
QUINTINO, S. M.; PASSOS, A. M. A. dos; RIBEIRO, R. da S.; MARCOLAN, A. L. |
Afiliação: |
Simone Marçal Quintino, Universidade Federal de Rondônia; ALEXANDRE MARTINS ABDAO DOS PASSOS, CNPMS; Rodrigo da Silva Ribeiro; ALAERTO LUIZ MARCOLAN, CPAF-RO. |
Título: |
Análise econômica de sistema de integração de milho com braquiária na região sul da Amazônia brasileira, safra 2016-2017. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. |
Páginas: |
p. 10. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A pesquisa teve como objetivo analisar o desempenho econômico da cultura do milho segunda safra (safrinha) consorciado com o capim Urochloa brizantha cultivar Xaraés na região norte de Rondônia. |
Palavras-Chave: |
Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Rentabilidade; Sistema de Produção. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1095450/1/Analiseeconomica.pdf
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Marc: |
null Download
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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