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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
03/02/2014 |
Data da última atualização: |
03/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BOTELHO, F. M.; CORRÊA, P. C.; MARTINS, M. A.; CAMPOS, S. de C.; OLIVEIRA, G. H. H. de. |
Afiliação: |
Fernando Mendes Botelho, UFMT; Paulo Cesar Corrêa, UFV; Márcio Arêdes Martins, UFV; SILVIA DE CARVALHO CAMPOS BOTELHO, CPAMT; Gabriel Henrique Horta de Oliveira, IFB. |
Título: |
Effects of the mechanical damage on the water absorption process by corn kernel |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science Technology, Campinas, v. 33, n. 2, p. 282-288, Jun. 2013 |
Volume: |
33 |
Páginas: |
282-288 |
ISSN: |
0101-2061 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612013005000037 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The purpose of this study was to investigate and model the water absorption process by corn kernels with different levels of mechanical damage Corn kernels of AG 1510 variety with moisture content of 14.2 (% d.b.) were used. Different mechanical damage levels were indirectly evaluated by electrical conductivity measurements. The absorption process was based on the industrial corn wet milling process, in which the product was soaked with a 0.2% sulfur dioxide (SO2) solution and 0.55% lactic acid (C3H6O3) in distilled water, under controlled temperatures of 40, 50, 60, and 70 °C and different mechanical damage levels. The Peleg model was used for the analysis and modeling of water absorption process. The conclusion is that the structural changes caused by the mechanical damage to the corn kernels influenced the initial rates of water absorption, which were higher for the most damaged kernels, and they also changed the equilibrium moisture contents of the kernels. The Peleg model was well adjusted to the experimental data presenting satisfactory values for the analyzed statistic parameters for all temperatures regardless of the damage level of the corn kernels. |
Palavras-Chave: |
Peleg’s Equation; Steeping; Wet Milling Process. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96302/1/cpamt-botelho-0101-2061-2013.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/10/2019 |
Data da última atualização: |
16/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
RIBEIRO, A.; FERRAZ FILHO, A. C.; OLIVEIRA, E. B. de. |
Afiliação: |
Andressa Ribeiro, UFPI; Antônio Carlos Ferraz Filho, UFPI; EDILSON BATISTA DE OLIVEIRA, CNPF. |
Título: |
Usos, importância econômica e perspectivas de mercado. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: REIS, C. F.; OLIVEIRA, E. B. de; SANTOS, A. M. (Ed.). Mogno-africano (Khaya spp.): atualidades e perspectivas do cultivo no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2019. Cap. 2, p. 50-73. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O comércio da madeira do mogno-africano é consolidado, sendo empregado na indústria moveleira, na construção naval e em sofisticadas construções de interiores (Ward et al., 2008; Opuni-Frimpong et al., 2008). As espécies de Khaya, em seus locais de origem, apresentam também diversos usos etnomedicinais (Zhang et al., 2009), com destaque para o tratamento da malária, devido à presença de uma variedade de limonóides que possuem ação antimalárica. Neste capítulo, serão aprofundados aspectos sobre as quatro espécies de maior interesse no Brasil, com enfoque em seus usos, importância econômica e perspectivas de mercado. |
Palavras-Chave: |
Mogno africano; Uso. |
Thesagro: |
Madeira; Mercado. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202955/1/Mogno-Africano-capitulo02.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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