Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  13/11/2013
Data da última atualização:  10/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; CARVALHO, C. W. P.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L. R.; QUEIROZ, V. A. V.
Afiliação:  JHONY WILLIAN VARGAS-SOLÓRZANO, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS.
Título:  Physicochemical properties of expanded extrudates from colored sorghum genotypes.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 55, p. 37-44, Jan. 2014.
DOI:  10.1016/j.foodres.2013.10.023
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The diversity of sorghum grainsis relatedto their intrinsic properties, which include starch type,non-starch components and phenolic compounds. The latter are genotype dependent and affect the pericarp characteristics such as color and presence of a pigmented testa. This diversity can be valuable for developing new food products by thermoplastic extrusion intended for human consumption. Flours from sorghum grains from the genotypes of varied pericarp color: white (CMSXS180; 9010032), red (BRS 310; BRS 308) and light brown (BRS 305; 9929034) were processed in a co-rotating twin-screw extruder. Changes promoted by extrusion cooking were evaluated via specific mechanical energy (SME), die pressure, apparent density, sectional expansion index (SEI), water absorption index (WAI) and water solubility index (WSI). Pericarp color affected diepressure, apparent density and WSI values of extrudates. Light brown genotypes, rich in tannin and fiber content, generated the lowest die pressure and SEI values. Red genotypes presented the lowest SME and the highest WAI values. White genotypes presented intermediate SME and the highest die pressure values. These results reflect differences in starch conversion induced by the pericarp type. These results further suggest the potential use of pigmented sorghum extrudates for human consumption.
Palavras-Chave:  Energia mecânica específica; Grão integral; Propriedade funcional; Propriedades funcionais; Tanino condensado.
Thesagro:  Propriedade físico-química.
Thesaurus Nal:  Proanthocyanidins; Whole grain foods.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92388/1/2013-141.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/95702/1/Physicochemical-properties.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS25615 - 1UPCAP - DD
CTAA11984 - 1UPCAP - PP2013/1412013.00141
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoVARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; CARVALHO, C. W. P.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L. R.; QUEIROZ, V. A. V. Physicochemical properties of expanded extrudates from colored sorghum genotypes. Food Research International, v. 55, p. 37-44, Jan. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional