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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/09/2013
Data da última atualização:  02/09/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, A. L. R.; PAGANI, M. M.; DORNIER, M.; GOMES, F. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  ANDRÉ L. R. SOUZA, UFRRJ; MONICA M. PAGANI, UFRRJ; MANUEL DORNIER, CIRAD; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Concentration of camu-camu juice by the coupling of reverse osmosis and osmotic evaporation processes.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Engineering, v. 119, n. 1, p. 7-12, Nov. 2013.
DOI:  10.1016/j.jfoodeng.2013.05.004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the technical feasibility of coupling two membrane separation processes, reverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE), in order to concentrate clarified camu?camu juice, focusing on the vitamin C, phenolic compounds and antioxidant activity of the final product. The juice was firstly pre-concentrated by RO, reaching 285 g kg−1 of soluble solids. During this step, the juice?s osmotic pressure showed to be the main factor controlling mass transfer. The juice was then concentrated by OE, reaching 530 g kg−1 of soluble solids. Vitamin C, total phenolics and antioxidant activity levels of 94.6 g ascorbic acid kg−1, 105.2 g galic acid kg−1 and 762 mmol Trolox kg−1, respectively, were achieved in the final product. The use of integrated membrane processes proved to be an interesting alternative to the concentration of thermosensitive juices, reaching concentration levels up to 7 times for camu?camu juice?s bioactive compounds.
Palavras-Chave:  Fluxo permeado; Frutas tropicais; Pressão osmótica; Qualidade do suco; Tecnologia de membrana.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11873 - 1UPCAP - PP2013/0592013.00059
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Roraima; Embrapa Solos.
Data corrente:  14/10/2015
Data da última atualização:  16/04/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  POORTER, L.; SANDE, M. T. van der; THOMPSON, J.; ARETS, E. J. M. M.; ALARCÓN, A.; ÁLVAREZ-SÁNCHEZ, J.; ASCARRUNZ, N.; BALVANERA, P.; BARAJAS-GUZMÁN, G.; BOIT, A.; BONGERS, F.; CARVALHO, F. A.; CASANOVES, F.; CORNEJO-TENORIO, G.; COSTA, F. R. C.; CASTILHO, C. V. de; DUIVENVOORDEN, J. F.; DUTRIEUX, L. P.; ENQUIST, J. P.; FERNÁNDEZ-MÉNDEZ, F.; FINEGAN, B.; GORMLEY, L. H. L.; HEALEY, J. R.; HOOSBEEK, M. R.; IBARRA-MANRÍQUEZ, G.; JUNQUEIRA, A. B.; LEVIS, C.; LICONA, J. C.; LISBOA, L. S.; MAGNUSSON, W. E.; MARTÍNEZ-RAMOS, M.; MARTÍNEZ-YRIZAR, A.; MARTORANO, L. G.; MASKELL, L. C.; MAZZEI, L.; MEAVE, J. A.; MORA, F.; MUÑOZ, R.; NYTCH, C.; PANSONATO, M. P.; PARR, T. W.; PAZ, H.; PÉREZ-GARCIA, E. A.; RENTERÍA, L. Y.; RODRÍGUEZ-VELÁZQUEZ, J.; ROZENDAAL, D. M. A.; RUSCHEL, A. R.; SAKSCHEWSKI, B.; SALGADO-NEGRET, B.; SCHIETT, J.; SIMÕES, M.; SINCLAIR, F. L.; SOUZA, P. F.; SOUZA, F. C.; STROPP, J.; STEEGE, H. ter; SWENSON, N. G.; THONICKE, K.; TOLEDO, M.; URIARTE, M.; HOUT, P. van der; WALKER, P.; ZAMORA, N.; PEÑA-CLAROS, M.
Afiliação:  L. POORTER, WAGENINGEN UNIVERSITY; M. T. van der SANDE, WAGENINGEN UNIVERSITY; J. THOMPSON, CENTRE FOR ECOLOGIE & HIDROLOGIE, PENICUIK; E. J. M. M. ARETS; A. ALARCÓN; J. ÁLVAREZ-SÁNCHEZ; N. ASCARRUNZ; P. BALVANERA; G. BARAJAS-GUZMÁN; A. BOIT; F. BONGERS; F. A. CARVALHO, INPA; F. CASANOVES; G. CORNEJO-TENORIO; F. R. C. COSTA, INPA; CAROLINA VOLKMER DE CASTILHO, CPAF-RR; J. F. DUIVENVORDEN; L. P. DUTRIEUX; J. P. ENQUIST; F. FERNÁNDEZ-MÉNDEZ; B. FINEGAN; L. H. L. GORMLEY; J. R. HEALEY; M. R. HOOSBEEK; G. IBARRA-MANRÍQUEZ; A. B. JUNQUEIRA, INPA; C. LEVIS; J. C. LICONA; L. S. LISBOA, ESALQ/USP; W. E. MAGNUSSON; M. MARTÍNEZ-RAMOS; A. MARTÍNEZ-YRIZAR; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; L. C. MASKELL; LUCAS JOSE MAZZEI DE FREITAS, CPATU; J. A. MEAVE; F. MORA; R. MUÑOZ; C. NYTCH; M. P. PANSONATO, INPA; T. W. PARR; H. PAZ; E. A. PÉREZ-GARCIA; L. Y. RENTERÍA; J. RODRÍGUEZ-VELÁZQUEZ; D. M. A. ROZENDAAL; ADEMIR ROBERTO RUSCHEL, CPATU; B. SAKSCHEWSKI; B. SALGADO-NEGRET; J. SCHIETT, INPA; MARGARETH SIMOES, CNPS; F. L. SINCLAIR; P. F. SOUZA, INPA; F. C. SOUZA, INPA; J. STROPP, UFAL; H. ter STEEGE; N. G. SWENSON; K. THONICKE; M. TOLEDO; M. URIARTE; P. van der HOUT; P. WALKER; N. ZAMORA; M. PEÑA-CLAROS.
Título:  Diversity enhances carbon storage in tropical forests.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Global Ecology and Biogeography, v. 24, n. 11, p. 1314-1328, Nov. 2015.
DOI:  10.1111/geb.12364
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Tropical forests store 25% of global carbon and harbour 96% of the world?s tree species, but it is not clear whether this high biodiversity matters for carbon storage. Few studies have teased apart the relative importance of forest attributes and environmental drivers for ecosystem functioning, and no such study exists for the tropics. We relate aboveground biomass (AGB) to forest attributes (diversity and structure) and environmental drivers (annual rainfall and soil fertility) using data from 144,000 trees, 2050 forest plots and 59 forest sites. The sites span the complete latitudinal and climatic gradients in the lowland Neotropics, with rainfall ranging from 750 to 4350 mm year-1. Relationships were analysed within forest sites at scales of 0.1 and 1 ha and across forest sites along large-scale environmental gradients. We used a structural equation model to test the hypothesis that species richness, forest structural attributes and environmental drivers have independent, positive effects on AGB. Across sites, AGB was most strongly driven by rainfall, followed by average tree stem diameter and rarefied species richness, which all had positive effects on AGB. Our indicator of soil fertility (cation exchange capacity) had a negligible effect on AGB, perhaps because we used a global soil database. Taxonomic forest attributes (i.e. species richness, rarefied richness and Shannon diversity) had the strongest relationships with AGB at small spatial scales, where an additional s... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Escala; Funcionamento dos ecossistemas; Neotropical; Precipitação; REDD+.
Thesagro:  Biodiversidade; Biomassa; Floresta tropical; Solo.
Thesaurus NAL:  Biodiversity; Biomass; Soil; Tropical forests.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS19008 - 1UPCAP - DD2015.00236
CPAF-RR14841 - 1UPCAP - DDS2015.048S2015.048
CPATU51715 - 1UPCAP - DD
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