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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  30/07/2013
Data da última atualização:  30/07/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAULO, E. M.; VASCONCELOS, M. P.; OLIVEIRA, I. S.; AFFE, H. M. J.; NASCIMENTO, R. dos S.; MELO, I. S. de; ROQUE, M. R. de A.; ASSIS, S. A. de.
Afiliação:  ELINALVA MACIEL PAULO, UEFS; MURILO PINHO VASCONCELOS, UEFS; IVELISE SANTIAGO OLIVEIRA, UEFS; HELEN MICHELLE DE JESUS AFFE, UEFS; ROSELY DOS SANTOS NASCIMENTO, CNPMA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; MILTON RICARDO DE ABREU ROQUE, UFBA; SANDRA APARECIDA DE ASSIS, UEFS.
Título:  An alternative method for screening lactic acid bacteria for the production of exopolysaccharides with rapid confirmation.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 32, n. 4, p. 710-714, 2012.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: The accumulation of exopolysaccharides (EPS) produced by microorganisms occurs in the presence of excess substrate and limiting conditions of elements that are essential to growth, such as nitrogen, phosphorus, sulfur, and magnesium. The presence of EPS produced by bacterial cells contributes to slime colonies formation in solid medium and increased viscosity in liquid medium. This paper proposes an alternative method for screening EPS-producing lactic acid bacteria using solid medium-containing discs of filter paper that are saturated with active cultures. The screening was carried out under different culture conditions varying the type of sugar, pH, and temperature. EPS production was visualized by the presence of mucoid colonies on the discs, which was confirmed by the formation of a precipitate when part of this colony was mixed with absolute alcohol. The established conditions for obtaining a high number of isolates producing EPS were 10% sucrose, pH 7.5 and 28 °C. This method proved to be effective and economical because several strains could be tested on the same plate, with immediate confirmation. Resumo: Em geral, o acúmulo de exopolissacarídeos (EPS) produzidos pelos microrganismos ocorre na presença de excesso de substrato e condições limitantes de elementos essenciais ao crescimento, como nitrogênio, fósforo, enxofre, ou magnésio. A presença de EPS associada com células bacterianas é reconhecida em meio sólido para a formação de colônias mucoides e no m... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Exopolissacarídeos; Triagem.
Thesagro:  Análise de laboratório; Polissacarídeo.
Thesaurus Nal:  Exopolysaccharides; Lactic acid bacteria; Screening.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/86784/1/2013AP04.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
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CNPMA12708 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPAULO, E. M.; VASCONCELOS, M. P.; OLIVEIRA, I. S.; AFFE, H. M. J.; NASCIMENTO, R. dos S.; MELO, I. S. de; ROQUE, M. R. de A.; ASSIS, S. A. de. An alternative method for screening lactic acid bacteria for the production of exopolysaccharides with rapid confirmation. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 32, n. 4, p. 710-714, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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